Marți, 21 Iulie 2015 - 05:08 AM Aleg.RO: Merkel: Zona euro va analiza restructurarea datoriilor Greciei

Publicat de: ---

Bursa      *  FMI: Atena nu mai are datorii restante catre Fond
       Zona euro va analiza o restructurare limitata a datoriilor Greciei - dar nicidecum taierea directa a acestora -, daca Atena va respecta termenii celui de-al treilea program de ajutor financiar, potrivit declaratiilor cancelarului german Angela Merkel .
     Oficialul de la Berlin a afirmat ca liderii zonei euro vor lua in considerare prelungirea maturitatilor si reducerea dobanzilor obligatiunilor elene dupa o prima evaluare a angajamentelor luate de Atena pentru mai multa austeritate si reformarea pietei muncii.
     "Nu acum, ci atunci", a subliniat liderul german, adaugand: "Dorinta Greciei de a ramane in zona euro exlude un haircut clasic, respectiv stergerea a 30-40% din datorii, intrucat incalca legislatia europeana".
     Saptamana inceputa ieri este cruciala pentru viitorul premierului grec Alexis Tsipras. Acordul convenit recent, la summit-ul de la Bruxelles, cu creditorii, cere ca miercuri sa fie adoptata in Parlamentul de la Atena o noua runda de reforme in domeniul dreptului civil si al legislatiei bancare. Potrivit presei elene, Tsipras a avertizat ca va demisiona daca parlamentarii Syriza nu vor vota in favoarea reformelor. La votul de saptamana trecuta, care a privit primul pachet de masuri de austeritate, 39 din cei 149 de deputati ai Syriza au votat impotriva majorarii TVA.
     Creditorii internationali ai Greciei trebuie sa lanseze negocierile pentru cel de-al treilea program de asistenta destinat Atenei, discutiile urmand sa dureze mai multe saptamani.
     * 6,8 miliarde de euro, de rambursat catre creditorii internationali
     Guvernul grec a ordonat, ieri, rambursarea unor datorii de 6,8 miliarde de euro catre creditorii internationali.
     Platile includ datorii scadente catre Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si banca centrala elena, potrivit unui oficial al Ministerului de Finante de la Atena.
     Grecia urma sa plateasca o suma de 4,2 miliarde de euro, reprezentand principalul si dobanzile dintr-un imprumut acordat de BCE, arierate in valoare totala de 2,05 miliarde de euro catre FMI si un credit de 500 milioane de euro catre banca centrala de la Atena.
     Conform FMI, Grecia si-a achitat sumele datorate si "nu mai are restante catre Fond". FMI a informat ca este gata sa continue sa asiste Grecia.
     Saptamana trecuta, Grecia a obtinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiara (EFSM), bani suficienti pana la finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pentru noul program de ajutor. 

     Bancile din Grecia s-au redeschis ieri dimineata, dupa trei saptamani in care au fost inchise pe fondul crizei financiare din tara. Limita la retragerile de numerar este mentinuta la 420 de euro pe saptamana (60 de euro/zi).
     Transferurile de bani in strainatate si deschiderea de noi conturi bancare sunt interzise in continuare.
     * 
     Incepand de ieri, TVA aplicat in Grecia a crescut de la 13% la 23% pentru produsele alimentare procesate si restaurante. TVA ramane la 13% pentru serviciile hoteliere si este redus la 6% pentru medicamente, carti si bilete de spectacole. Guvernul grec mizeaza pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro in 2015 si de aproximativ 2,4 miliarde de euro incepand din 2016.
     * 
     "BlackRock" Inc., cel mai mare administrator de active la nivel mondial (4.700 miliarde de dolari), a cumparat datorii elene saptamana trecuta, profitand de preturile scazute, generate de temerile investitorilor potrivit carora tara europeana va avea probleme in implementarea cerintelor din noul pachet de salvare.

   


(177 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Merkel: Zona euro va analiza restructurarea datoriilor Greciei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51185607910156 seconds.