Marți, 21 Iulie 2015 - 05:08 AM Aleg.RO: Stelian Tanase: Lunga vara fierbinte

Publicat de: ---

Cotidianul

… era in anii 70 cel mai popular serial dat de TVR . O poveste din sudul Statelor Unite inspirata de William Faulkner. Imi amintesc si azi personajele si intriga. Au trecut ani si traim in 2105 o lunga vara fierbinte, politica de data asta, live. Nu ma refer la temperaturile care ne-au potopit. Cind tocmai credeam ca politicienii se duc in vacante 5 stele in Grecia, pe Coasta de Azur, in Austria, si ne lasa pace cu sfada lor, cu talkshow-urile tv – mereu aceleasi – inceteaza macar pentru iulie/august, ei bine, se produc diverse intimplari, patanii, evenimente. Navalesc peste capetele noastre amenintate de insolatie. Intii a fost fuga pe Bosfor a lui Ponta, supraalimentata de zvonuri, presupuneri si speculatii. Apoi premierul s-a intors si si-a dat demisia de la sefia PSD, care de asemenea cum era si firesc a alimentat pagina intii, programele tv de stiri si talkshowuri plicticoase. Si am avut parte de alt rind de scenarii si vorbe goale.

Acum avem o fierbinteala legata de trimiterea inapoi la Parlament a Codului fiscal ceruta de Iohannis. În loc sa semneze ca primarul, Iohannis, prudent, (se vede ce e in Grecia !) a preferat sa prelungeasca dezbaterea. Sunt aspecte discutabile, pe care le stie toata lumea in acest Cod fiscal. A trimis codul spre senatori si deputati sa-si mai arunce o privire ca nu strica, data fiind importanta exceptionala a unui Cod fiscal intr-o tara. Iar am crezut naiv ca gestul lui Iohannis nu va stirni mari controverse. Ei as!!! Cu multa limbutíe, cu pofta de vorba, cu chef de cafteala, de aparitii tv si titluri mari in gazete, tenorii verbului, maimutoii talkshow-urilor, politicieni, bagatori de seama s-au pronuntat degrab.

Rostul polemicii sincer, nu prea il inteleg. Parlamentarii nostri se vor mai uita odata pe el si cu asta basta. Ce mare filosofie !? Acuzatiile sunt aiurea, grave, tonul e foarte sus, belicos. Iata ce zice de pilda, Victor Ponta intr-o iesire nervoasa – „este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei”. Nici mai mult nici mai putin! Purtatorul de cuvint al Guvernului putea exprima sobru ingrijorarea si aduce eventual in discutie citeva consecinte ale aminarii intrarii in vigoare a Codului Fiscal. Asa ar fi fost normal intr-o tara europeana. Acest limbaj securist, acuzatiile aduse aiurea lui Iohannis -cum ca ar proteja interese externe – amintesc de anii 50. Bineinteles Ponta nu aduce nici o proba, ca de obicei. Arunca vorbe in vint. S-a ratat astfel prilejul unei dezbateri vii pe un subiect extrem de important. Era nevoie de ea. La acest nivel fff jos nu se poate discuta nimic. Suntem in logica lui „ba pe-a ma-tii”. Il inteleg pe Ponta – are nevoie disperata sa stearga impresia lasata in ultima luna. Vrea sa se arate stapin pe situatie ( mai ales pentru propriul sau partid). Dar parca e prea mult. Adica daca Iohannis trimite o lege inapoi in Parlament, e vorba de tradare, de interese straine etc!? Serios!? Nici copiii mici nu cred asa ceva.

Aici nu exista de fapt argumente economice, (sublinate de FMI, CE, de BNR, de analisti enonomici seriosi ). Aici e politica multa. Mai mult, e vorba de avanpremiera campaniei electorale. Se arunca pe piata teme care vor fi folosite la anul. Se obisnuieste din timp publicul cu ele. Daca Iohannis e neamt, vezi Doamne, e clar ca vinde tara. Si dai si lupta si lupta si dai! Iata ce mai zice Ponta : „Poate ca nu se doreste ca Romania sa fie puternica economic, se doreste sa fim asa… o colonie care cumpara bunuri produse de altii. Dar eu cred ca datoria si a mea ca prim ministru si a presedintelui Romaniei este sa aparam Romania si nu sa ii aparam pe altii care pierd bani sau bussines-uri pentru ca Romania se intareste.”

Nu zau!… Asta imi aduce aminte de santajul nationalist al lui Ceausescu care de cite ori populatia era nemultumita o lansa p-asta cu agenturili, cu dusmanii nostri de veacuri care vor sa ruineze Romania ca prea e bogata. Si noi prostii il credeam ca ungurii vor sa ne ia Transilvania dar o apara el saracu! Ca rusii sunt la Prut si vor sa intre cu tancurile. Si ne indreptam privirile spre el ca la un salvator al patriei. Ca vin capitalistii si iau fabricile din miinile clasei muncitoare. Noroc ca el vigilent apara cuceririle revolutionare. Era o manipulare, exact ca si asta de azi cu Codul fiscal&Iohannis. Banuiesc ca dupa 25 de ani de democratie ne-am mai inteleptit si nu mai inghitim asemenea bazaconii.

http://www.stelian-tanase.ro/lunga-vara-fierbinte/


(211 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Stelian Tanase: Lunga vara fierbinte | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62134099006653 seconds.