Joi, 02 Iulie 2015 - 05:34 AM Aleg.RO: Alexandru Iacobescu, omul caruia Sebastian Ghita i-a imprumutat in nume personal 90 DE MILIOANE DE EURO, chemat la DNA

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Patru oameni de afaceri care controleaza unele dintre firmele pe conturile carora procurorii DNA au pus sechestru in dosarul in care Sebastian Ghita este acuzat de mai multe infractiuni sunt asteptati, miercuri, la DNA Ploiesti, pentru a fi audiati in calitate de martori in acest dosar, transmite corespondentul MEDIAFAX .

La ora transmiterii acestei stiri, la sediul DNA Ploiesti s-a prezentat cumnatul lui Sebastian Ghita, Cristian Anastasescu, prin care, sustin surse judiciare, parlamentarul ar controla firma Asesoft.

Anastasescu a afirmat la intrarea in sediul DNA ca nu a fost citat, ci a venit din proprie initiativa pentru a sta de vorba cu procurorii.

Surse judiciare spun ca, tot in cursul zilei de miercuri, la DNA Ploiesti se vor prezenta, in calitate de martori, alte trei persoane, apropiati lui Sebastian Ghita, prin care, conform anchetatorilor, parlamentarul ar controla o parte dintre firmele pe conturile carora s-a pus sechestru in dosarul in care Ghita este acuzat de infractiuni precum spalare de bani, evaziune fiscala sau coruperea alegatorilor.

Acestea sunt Alexandru Iacobescu, caruia Sebastian Ghita i-a imprumutat, potrivit declaratiei sale de avere, depusa in iunie 2014 la Camera Deputatilor, in nume personal, 90.300.000 de euro si 4.000.000 de dolari, fratele acestuia, Vlad Iacobescu, si Gabriel Marian Anghel, prin care, conform unor surse judiciare, Ghita ar controla firma Glar Construct SRL.

Alexandru Iacobescu

Marti, a fost audiat la DNA Ploiesti si fostul director general al SC Hidro Prahova Dumitru Pantea, care a sustinut ca il cunoaste de 20 de ani pe Sebastian Ghita, desi acesta afirmase, saptamana trecuta, ca nu il cunoaste pe Pantea.

Pantea a fost audiat la DNA Ploiesti in calitate de suspect in dosarul de coruptie in care sunt inculpati cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, precum si deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Fostul director general al SC Hidro Prahova, care s-a pensionat la scut timp de la deschiderea dosarului lui Iulian Hertanu, a mai spus ca in acest caz exista denunturi facute de reprezentanti ai unor firme care au participat la licitatii in calitate de ofertanti si care au pierdut, acestia facand sesizari la DNA fiindca au presupus ca a fost favorizat un anume ofertant.

Sebastian Ghita a afirmat, in 25 iunie, la iesirea de la DNA Ploiesti, ca nu ii cunoaste pe functionarii firmei Consiliului Judetean Prahova, SC Hidro Prahova, si ca, in acest context, nu avea cum sa faca presiuni asupra lor pentru ca asocierea din care facea parte firma lui Iulian Hertanu, SC Grossmann Engineering Group, sa obtina contractul si sa deconteze fonduri europene derulate prin Hidro Prahova.

"(
) Mai stiu si am mai spus faptul ca eu l-am cunoscut pe cumnatul prim-ministrului dupa doi ani. Ca nu am cunoscut niciun functionar de la Hidro, nici astazi nu-i cunosc. Nici pe martorii lor, nici pe martorii sub acoperire, nici pe functionari. Eu nu i-am cunoscut, daramite sa numesc in functii sau sa fac presiuni. Nici astazi principalul denuntator care este protejat de procuratura, acel domn care a facut Prahova sa piarda 160 de milioane de euro, nici astazi acel om nu este verificat de procurori”, afirma Sebastian Ghita la iesirea de la DNA, unde procurorii l-au anuntat ca au extins urmarirea penala impotriva sa pentru noi fapte de coruptie.

Intrebat cine este acel om care este principalul denuntator, Ghita a raspuns: ”Domnul acesta, Pantea”, referindu-se la Dumitru Pantea, fostul director al SC Hidro Prahova din perioada in care s-au incheiat contractele care fac obiectul anchetei DNA.

”Acest domn Pantea nu s-a intalnit absolut niciodata cu mine, nu ma cunoaste", afirma Sebastian Ghita.

In documente ale DNA obtinute de MEDIAFAX apar interceptari ale unor discutii dintre Sebastian Ghita si Dumitru Pantea.

Marti, la DNA Ploiesti, a fost audiata in calitate de martor si directorul economic al SC Hidro Prahova, Catalina Bozianu, care la iesire a declarat ca nu putea sa nu faca deconturile catre SC Grossman Engineering Group, firma lui Iulian Hertanu, atat timp cat o factura avea toate vizele si era asumata de catre dirigintele de santier.

In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domicliu, in urma unei decizii a instantei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar, pentru evaziune fiscala, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infractional.

In acelasi dosar, au mai fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Citeste si Ghita si-a „expus cateva ganduri” in fata instantei: „Din cauza sechestrului nu pot plati gunoi, apa, energie. Nu sunt lasat sa traiesc” Citeste si Sebastian Ghita vrea sa mearga la DNA sa explice si varianta lui: „Sper ca procurorul Onea sa ma primeasca sa-i pot da noi detalii despre subiectul Hertanu” Citeste si Cristian Tudor Popescu, despre dosarele lui Victor Ponta si cel al lui Sebastian Ghita, la GANDUL LIVE, de la ora 20.00


(250 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Alexandru Iacobescu, omul caruia Sebastian Ghita i-a imprumutat in nume personal 90 DE MILIOANE DE EURO, chemat la DNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5664210319519 seconds.