Miercuri, 01 Iulie 2015 - 05:26 AM Aleg.RO: Charles Pasqua a decedat la varsta de 88 de ani

Publicat de: ---

Cotidianul

Pasqua a decedat luni, la spitalul Foch de Suresnes, a anuntat intr-un comunicat presedintele Consiliului Departamental Hauts-de-Seine Patrick Devedjian (Les RĂ©publicains) .

Citat in aproape zece dosare (finantari politice, vanzari de armament in Angola), el a fost condamnat definitiv in 2010 in doua dosare, si anume la 18 luni de inchisoare cu suspendare pentru finantarea ilegala a campaniei sale in alegerile europene din 1999, prin vanzarea cazinoului din Annemasse (Haute-Savoie), si la un an de inchisoare cu suspendare, de catre Curtea de Justitie a Republicii (CJR), in dosarul deturnarilor de fonduri cu prejudicierea Sofremi, o firma de export de material in domeniul securitatii.

Ultimele probleme cu justitia le-a avut in mai, intr-un proces in apel pentru deturnare de fonduri publice la Fundatia de arta Hamon.

Nascut la 18 aprilie 1927, la Grasse (Alpes-Maritimes), Charles Pasqua, nepotul unui cioban corsican, s-a angajat la varsta de 16 ani in Rezistenta si, ca un gaullist convins, a aderat inca din 1947 la Adunarea Poporului Francez (RPF). El a facut cariera in societatea Pernod-Ricard.

- "Tradare" in 1995

Rana, in legatura cu Europa, dar mai ales in legatura cu aceasta "tradare" din 1995, a ramas deschisa intre Jacques Chirac si Charles Pasqua, care nu s-au reconciliat niciodata. Pana intr-acolo incat Pasqua l-a atacat pe fostul sau mentor, intr-o conferinta de presa, in 2009.

Un adevarat "pilon" in Hauts-de-Seine, un departament al carui presedinte a fost din 1973 si pana in 1976 si din 1988 si pana in 2004, fostul deputat si senator a fost invins in alegerile pentru postul de primar din Neuilly-sur-Seine in 1983 de catre un tanar ambitios, pe nume Nicolas Sarkozy, la a carui ascensiune a contribuit si de care s-a apropiat ulterior.

El a parasit RPR in 1999, fondand si prezidand pentru o perioada Adunarea pentru Franta (RPF), un partid suveranist, la conducerea caruia, asociat cu Philippe de Villiers, a obtinut un scor mai bun decat lista RPR-DL a lui Nicolas Sarkozy.

Cunoscut pentru afirmatii soc - "teroristii trebuie terorizati", lansa el in Piata Beauvau -, Pasqua ramane legat de Serviciul de Actiune Civica (SAC), un fel de politie secreta creata la sfarsitul anilor '50, si de un pachet de legi care restrangea dreptul de azil, in iunie 1993. Numele sau este asociat, de asemenea, cu moartea, in 1986, unui tanar de origine marocana, Malik Oussekine, ucis in bataie de politie in timpul unei manifestatii a studentilor la Paris, in perioada in care era ministru de Interne.

"Franta pierde unul dintre cei mai mari servitori ai sai", a reactionat imediat Nicolas Sarkozy. "Alaturi de J. Chirac, am dus multe batalii impreuna. Apoi drumurile noastre s-au despartit. Insa personalitatea sa ma impresiona", a reactionat, intr-un mesaj postat pe Twitter Alain Juppé.

Numarul doi din cadrul Frontului National (FN, extrema dreapta) Florian Philippot i-a adus omagiu "unui mare patriot", la unison, un lucru neobisnuit, cu Jean-Marie Le Pen.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve i-a salutat "memoria", intr-un scurt comunicat de presa. Cariera politica a lui Pasqua "a fost marcata de doua treceri" pe la Palatul Beauvau, noteaza ministrul.


(160 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Charles Pasqua a decedat la varsta de 88 de ani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.8439679145813 seconds.