Miercuri, 01 Iulie 2015 - 05:26 AM Aleg.RO: Revin pensionarii de lux: in ultima zi din sesiune, Parlamentul a facut praf legea pensiilor

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Iulian Anghel 01 .07.2015

Parlamentarii, functionarii parlamentari, ?functionarii publici cu statut special?, militarii, politistii si diplomatii vor avea pensii speciale, cu incalcarea principiului contributivitatii care trebuie sa se aplice tuturor cetatenilor. Peste 200.000 de persoane ar putea beneficia de pensii de lux.Dupa ce, in urma cu doua saptamani, si-au votat indem­nizatii special de pensii (care se adauga pensiilor in sistemul de asigurari) care ajung si pana la 7 pensii medii, parla­mentarii au extins ieri, in ultima zi a sesiunii de vara, regimul pensiilor special la militari, diplomati, angajati parlamentari, functionari cu statut special si politisti. Pentru aceste categorii regula contributivitatii nu mai este respectata, lucru ce incalca principiul ce guverneaza acordarea indemnizatiilor dupa incheierea perioadei active: fiecare primeste pensie proportional cu contributia sa de-a lungul vietii.

Intr-o vreme in care problema pensiilor se acutizeaza in Romania, deficitul fondului de pensii adancindu-se la o treime (care este acoperita de bugetul de stat), Parlamentul a reintrodus pensiile special eliminate in timpul guvernului Boc, tocmai pentru a face sistemul suportabil.

In 2015 deficitul fondului de pensii a fost de 13 mld. lei, 25% din cheltuielile totale, iar pe primele patru luni din 2015 de 6,5 mld. lei, 36% din cheltuieli, ca urmare a reducerii CAS.

Acum doua sap­ta­mani parlamentarii au votat pentru ei pensii su­pli­mentare care ajung si la sapte pensii medii, iar ieri Camera Deputatilor a aprobat acordarea pensiei de serviciu pentru diplo­mati, care prevede o pensie de serviciu in cuan­tum de 80% din baza de calcul repre­zentand salariul de baza brut lunar cores­pun­zator incadrarii, pentru persoanele cu o vechime de cel putin 18 ani in MAE. De ase­menea, acestia se pot pensiona la 60 de ani.

Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special sunt alte categorii pentru care deputatii au votat ieri legi speciale, pensia acestora calculandu-se in functie de venitul din ultimii ani de activitate, nu in functie de contributia avuta de-a lungul vietii.

Nu in ultimul rand, deputatii au adoptat un proiect de lege privind pensiile de serviciu pentru functionarii parlamentari, acestea fiind in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii.

Ministerul de Externe are 2.200 de angajati, Ministerul Apararii 74.000, Ministerul de Interne 132.000, iar Parlamentul in jur de 2.500 de angajati - in total peste 210.000 de persoane, majoritatea urmand sa poata beneficia de pensii special.


(236 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Revin pensionarii de lux: in ultima zi din sesiune, Parlamentul a facut praf legea pensiilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64755702018738 seconds.