Marți, 30 Iunie 2015 - 05:31 AM Aleg.RO: Atac asuprea bursei din Gotham

Publicat de: ---

Bursa      Era ora pranzului . O caruta s-a oprit pe marginea drumului. Carutasul a plecat. Nimeni nu i-a dat atentie in imbulzeala, fiecare isi vedea de treaba. La scurt timp, a urmat explozia. 38 de oameni au murit si peste o suta au fost raniti. Bietul cal a fost pulverizat.
     Se intampla pe 16 Septembrie 1920, in New York, pe Wall Street. Nici acum nu se cunoaste cine si de ce a comis aceasta atrocitatate. Insa atentatul de langa bursa din New York avea sa fie o sursa de inspiratie pentru teroristii viitorului. Cine a planuit atacul din 1920 stia ce face. A adaugat, pe langa explozibil, peste doua sute de kilograme de piese grele, din fier, care au facut prapad printre cei aflati pe strada si in cladirile din jur.
     Zilele trecute priveam la stirile despre o serie de noi atentate in Tunisia, Kuweit si in Franta. S-a scris si se va scrie mult pe aceasta tema. Insa acum am sa fac altceva. Am sa analizez, pe scurt, sursele unei culturi a terorismului.
     Folosesc termenul "cultura", evident, in sens antropologic. Terorismul nu a aparut azi sau ieri. Are o istorie. Reprezentarile sale au populat o parte a sferei publice de mai bine de un secol.
     Unul dintre primii avocati ai terorismului modern a fost un imigrant din Statele Unite, numit Johann Most. Fost deputat social-democrat in Reichstag-ul german, Most este faimos pentru o fituica din 1885, "Stiinta razboiului revolutionar", in care descrie modul de fabricatie a unor dispozitive explozive. Supranumit "doctor in distrugere", Most era un personaj sinistru, desfigurat de o operatie pe fata. Credea, printre altele, ca fiecare are un drept nelimitat de a poseda arme, ceea ce ar implica si un drept nelimitat de a poseda explozivi. Orice tentativa de a restrange aceste "drepturi" era, pentru Most, insuportabila. Fara dreptul (absolut) de a poseda arme cum ar mai putea un cetatean de rand sa-si impuste reprezentantii politici? - intreba Most, indignat.
     Biografia lui Most ne atrage atentia asupra unui element interesant din peisajul terorismului contemporan. Terorismul a recrutat, adesea, imigranti aflati in deriva.
     Atentatul din 1920 a fost comis, probabil, de un imigrant italian numit Mario Buda. O fosta calfa la un pantofar, scandalagiu notoriu, omul a ajuns intr-un mediu anarhist unde a avut relatii cu celebrii Sacco si Vanzetti. Ceea ce ne aduce la alt element important: anarhismul.
     Suntem obisnuiti sa deosebim intre diferite ramuri ale terorismului in functie de ideologia care le anima: ultranationalism (de exemplu ETA), comunism militant (Brigazile Rosii), islamism fundamentalist (Al-Qaeda) etc. Pana la un punct este corect. Insa multe dintre grupurile sau indivizii atrasi de solutia terorista subscriu la o formula anarhista. In acest sens, anarhismul este teoria conform careia statul este, in principiu, nelegitim. Anarhismul, asadar, poate fi propriu chiar si extremismului religios. Daca un credincios fanatic considera ca doar Divinitatea poate da legi, in mod direct, atunci concluzia sa este ca orice autoritate (chiar si aceea religioasa, traditionala) este diabolica si trebuie combatuta.
     Peisajul anarhismului modern este o ilustrare a celor de mai sus. Anarhismul, in aceasta perioada, este aliat cu te-miri-ce curente si doctrine - de la panslavism pana la jihadism, sau de la anticapitalism la New Age.
     Sa ne intoarcem acum la scena atentatului din 1920. Mai precis, chiar in fata cladirii unde a explodat bomba. Recunoasteti fatada? Este vorba de fostul sediu al companiei J.P. Morgan. L-ati mai vazut. Unde? Intr-un film recent din seria Batman, "The Dark Knight Rises" (2012). In film, cladirea furnizeaza fundalul pentru scena atacului asupra bursei din Gotham.
     Personajul principal este un demagog, Bane. Imbracat intr-un fel de cojoc, cu bocanci de muncitor, el este in acelasi timp si revolutionar, si interlop, si psihopat. Are pe fata un fel de masca sinistra, cu tuburi prin care i se pompeaza un gen de substanta chimica.
     Ceea ce ne aduce la un alt element important in tabloul terorismului contemporan. Drogurile. Chiar in timp ce scriam acest articol au aparut primele informatii despre dezechilibratul care a comis atentatul din Tunisia, soldat cu 38 de victime. Desigur, nu trebuie sa ne grabim sa tragem o concluzie in acest stadiu incipient al anchetei. Se pare, totusi, ca este vorba despre un consumator de canabis. Straniu este ca numerosi alti teroristi sunt consumatori de canabis, in special al unei varietati cu deosebire virulent, numita "skunk". Spre exemplu, cei care au comis atentatele, tot recente, din Canada, Danemarca sau din Paris. Nu doar militanti islamici sunt pe aceasta lista. Dezaxatul care a impuscat sase oameni in Arizona, in 2011 (inclusiv pe Gabrielle Giffords, membra a Congresului american), era cunoscut drept consumator de canabis si LSD.
     Filmul care cuprinde scena asaltului asupra bursei din Gotham ne mai devaluie ceva. Un numar semnificativ de miscari teroriste subscriu la un gen de egalitarism social radical. Cazul tipic este al grupurilor precum Factiunea Armata Rosie sau Brigazile Rosii. Insa si unele miscari contemporane religioase propaga idei egalitariste (ex. Aum Shinrikyo, secta care a organizat atacurile cu gaz letal din metroul din Tokyo, in 1995).
     Pentru o sinteza a barocului criminal din mintea unor teroristi recenti, merita urmarite discursurile lui Bane. Gotham va fi redat "poporului", bogatii vor fi scosi din case, "sangele va curge", prada va fi impartita. Bane stie totul, nu a uitat nimic. Tonul este profetic, gesturile brutale. Planul nu este de fapt sa salveze orasul, ci dimpotriva, sa il distruga, intr-o orgie nucleara finala, impreuna cu toti locuitorii sai. "Nimanui nu i-a pasat de mine pana ce nu mi-am pus masca!" - exclama Bane. Iar pentru a fi luat in seama face circ. Este un fel de Lenin care s-a apucat de wrestling, cu masca pe fata. Imparte pumni, functii si sentinte. In final, s-a dovedit a fi doar un executant. 

     Nota: Domnul Catalin Avramescu este ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia

   


(765 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Atac asuprea bursei din Gotham | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.