Marți, 30 Iunie 2015 - 05:31 AM Aleg.RO: Cand toata lumea era cu ochii la Ponta si PSD, senatorii au adoptat o lege scandaloasa. Super-privilegiul pe care si l-au acordat parlamentarii

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Parlamentarii au dovedit, de-a lungul timpului, ca cel mai bun moment pentru a adopta prevederi legislative sensibile este cand atentia e atrasa de scandaluri . Cum in ultimele doua saptamani, dezbaterea politica s-a concentrat pe plecarea lui Victor Ponta la operatie in Turcia si tensiunile din PSD, dar si din Coalitie, parlamentarii au lucrat discret la una din legile care are efecte fara precedent in politica romaneasca.

Senatorii au adoptat o lege scandaloasa. Super-privilegiul pe care si l-au acordat parlamentarii

Senatorii au adoptat un proiect de lege care modifica regimul incompatibilitatilor, astfel incat isi deschid o portita care sa le dea liber la afaceri. Gandul a relatat, saptamana trecuta, despre acest proiect de lege, contestat inclusiv de Agentia Nationala de Integritate, care a sustinut ca ”poate fi o piedica pentru prevenirea si combaterea coruptiei in Romania si care poate genera efecte negative asupra transparentei si legalitatii procesului decizional".

Senatorii au facut primul pas catre o revenire in conducerile firmelor, daca acestea nu au o activitate desfasurata ”sistematic si activ”. Concret, proiectul de lege care modifica regimul incompatibilitatilor pentru senatori si deputati, prevazut in legea 161/2003 privind prevenirea si sanctionarea coruptiei. Amendamentul, adoptat anterior de comisia juridica, ii scapa de incompatibilitate pe deputatii si senatorii care fac parte din societati comerciale care nu au o activitate constanta.

Proiectul de lege, initiat de 17 parlamentari, in frunte cu Cristiana Anghel, a trecut de Senat cu 86 de voturi ”pentru”, 43 ”impotriva” si o abtinere. Initiativa legislativa va ajunge la Camera Deputatilor, care este forul decizional in acest caz.

Initiatorii sustin ca amendamentul se adreseaza deputatilor si senatorilor care au uitat sa se retraga din conducerea firmelor inactive si este menit usureze ”instantele de procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”.

In realitate insa, sintagma ”sistematic si efectiv” nu face altceva decat sa creeze un cadru legal extrem de vag care ii poate scapa pe unii deputati si senatori de incompatibilitati, dandu-le liber la afaceri. Guvernul nu a emis un punct de vedere concret, lasand decizia pe mana parlamentarilor si recomandand senatorilor sa aiba in vedere modificari clare, care sa nu afecteze raportul pe justitie al Comisiei Europene.

Sintagma ”sistematic si efectiv” este una extrem de vaga, atentioneaza specialistii contactati de gandul. Si din acest motiv, lasa loc la interpretari atat pentru inspectorii Agentiei Nationale de Integritate, cat si pentru instantele de judecata. Cum nici Codul fiscal, nici Codul de procedura fiscala nu definesc concret activitatea ”sistematica si efectiva”, practic orice firma care are contracte sporadice, deci nu constante, poate fi exceptata din aceasta situatie. De exemplu, daca o firma al carei obiect de activitate il reprezinta vanzarile are un singur contract pe an, suficient de profitabil cat sa-si faca cifra de afaceri, atunci firma respectiva are o activitate efectiva, dar nu si sistematica.

Altfel spus, prin amendamentul adoptat de comisia juridica, senatorii si deputatii sunt liberi sa faca parte din conducerea unei societati comerciale cu o activitate ocazionala si, prin urmare, scapa de incompatibilitate.

La scurt timp dupa ce gandul a scris despre acest proiect, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a tras un semnal de alarma si sustine ca o astfel de modificare a regimului incompatibilitatilor nu este de dorit pentru ca poate impiedica lupta anticoruptie, iar acest lucru ar putea fi relevat si in Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Consideram ca nu se poate exercita, in deplina legalitate, o functie de demnitate publica care obliga la respectarea principiului interesului national, daca in acelasi timp persoana este angrenata si are interese si in mediul de afaceri, intrucat cumularea acestor doua calitati, respectiv cea de parlamentar si cea de persoana detinand anumite calitati in cadrul unei societati comerciale, ar duce la atingerea intereselor generale ale comunitatii si a principiilor care stau la baza statului de drept", a transmis ANI.

Inspectorii de integritate au criticat de la bun inceput modificarea propusa, intr-o alta forma decat cea adoptata de comisia juridica a Senatului. Acum, cand formularea aleasa este, in continuare, problematica, ANI atrage, din nou, atentia initiatorilor, precizand ca un demnitar nu poate fi si in conducerea societatilor comerciale, indiferent daca au sau nu profit.

"In forma actuala a art. 82 din Legea nr. 161/2003, legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt incompatibilitatile aplicabile calitatii de parlamentar, neavand nicio relevanta daca acesta a exercitat, in fapt, calitatea care ii aduce starea de incompatibilitate raportat la calitatea de parlamentar, a desfasurat sau nu vreo activitate in cadrul societatii comerciale, sau daca respectiva societate comerciala a realizat sau nu a realizat vreun venit. Mai mult, opinam ca nu se justifica promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea in legalitate a unei situatii de incompatibilitate, cu atat mai mult cu cat pe rolul instantelor de judecata exista litigii avand ca obiect incompatibilitatea prevazuta de art. 82 din Legea nr. 161/2003, litigii in care instantele de fond au mentinut ca temeinice actele emise de Agentia Nationala de Integritate, in vederea punerii in aplicare a dispozitiilor legale", a completat ANI, in punctul de vedere transmis.

Forma actuala a legii

“Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile [
]” - articolul 82, alineatul 1, legea 161/2003.

Forma aprobata de comisia juridica

“Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu functia de presedinte vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale care desfasoara sistematic si efectiv activitati comerciale organizate ce constau in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri, comert ori prestarea de servicii ca si contribuabili activi in sensul reglementarilor din Codul Fiscal, inclusiv bancile [
]” - articolul 82, alineatul 1, legea 161/2003.

Citeste si Adio, incompatibilitate! Parlamentarii isi pregatesc revenirea oficiala in conducerea firmelor Citeste si Reactia ANI la incercarea parlamentarilor de a conduce firme fara sa fie incompatibili


(581 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cand toata lumea era cu ochii la Ponta si PSD, senatorii au adoptat o lege scandaloasa. Super-privilegiul pe care si l-au acordat parlamentarii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61635899543762 seconds.