Luni, 29 Iunie 2015 - 05:18 AM Aleg.RO: Teodor Atanasiu: Opozitia are majoritate la votul pentru Ungureanu la SIE, dar este nevoie de prezenta

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminica seara, la B1 TV, ca, bazandu-se pe declaratiile de pana in prezent ale grupurilor parlamentare, opozitia are aproape 300 de voturi, in conditiile in care pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari .

"Avand in vedere cele exprimate de grupurile parlamentare, e clar ca se intruneste o majoritate. Avem spre 300 de voturi. Sunt necesare 278 de voturi. Pentru a obtine voturile, ar trebui insa ca aproape toti parlamentarii sa fie prezenti. Am inteles ca se doreste sa nu existe cvorum. Din partea PSD se doreste sa nu existe cvorum", a spus Atanasiu la B1.

Intrebat daca PNL a negociat cu UNPR si UDMR pentru votul la Ungureanu, Atansiu a spus ca nu a fost nevoie de negocieri.

"Inca de la anuntul de nominalizare a lui Mihai Razvan Ungureanu pentru conducerea SIE, atat UDMR, cat si UNPR s-au exprimat imediat ca favorabili acestei propuneri, nu a fost nevoie de negocieri", a afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Intrebat daca UNPR a tradat PSD prin faptul ca il va vota pe Mihai Razvan Ungureanu la sefia Serviciului de Informatii Externe, Atanasiu a spus: "Nu. Aici vorbim de ocuparea unui post de director la o istitutie care nu e subordonata Guvernului. Cei de la guvern voiau un om pe care sa il manevreze ei. Ei nu se impotrivesc pentru ca e Ungureanu, ci pentru ca nu e al lor".

Liderul PNL a mai spus ca votul in plen ar putea fi luni sau marti, cand este ultima zi a acestei sesiuni parlamentare.

Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Razvan Ungureanu, nominalizat de presedintele Klaus Iohannis la conducerea SIE, sedinta fiind programata pentru ora 13.30.

Birourile Permanente vor stabili procedura si calendarul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, care, conform Constitutiei, presupune ca Ungureanu sa fie audiat in comisia parlamentara de control al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si supus aprobarii plenului Parlamentului.

Scorul in Parlament este destul de strans, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Parlamentarii PSD si cei ai ALDE condusi de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de Daniel Constantin, care sunt in numar de 240 de deputati si senatori, au anuntat ca nu vor sustine numirea lui Ungureanu, in timp ce UNPR, PNL si UDMR, care numara 256 parlamentari, sustin aceasta nominalizare. Mai sunt, insa, 57 de parlamentari neafiliati, independenti, ai minoritatilor nationale sau ai grupului democrat popular, care pot sa voteze unii de o parte , iar altii de cealalta parte.

Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anuntat ca Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, inaintea sedintei conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, dar ca, din discutiile deja avute in partid pe aceasta tema, rezulta foarte clar ca parlamentarii PSD nu vor vota in favoarea acestei numiri.

Administratia prezidentiala a anuntat, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) pe Mihai-Razvan Ungureanu.

Mihai Razvan Ungureanu este nominalizat pentru a doua oara la conducerea Serviciului de Informatii Externe, prima data fiind director al SIE in perioada 2007-2012, la propunerea lui Traian Basescu, atunci presedinte. Ungureanu a fost ministru de Externe intre anii 2004-2007 si premier intre 9 februarie 2012 si 7 mai 2012. El este senator de Arad si prim-vicepresedinte al PNL.

Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, cand Teodor Melescanu a demisionat din aceasta functie pentru a candida la alegerile prezidentiale, sustinandu-l ulterior, in al doilea tur, pe Victor Ponta.

Citeste si Liviu Dragnea il ameninta pe Gabriel Oprea: „Daca UNPR va vota pentru Ungureanu, vom intra in alta faza de colaborare”


(520 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Teodor Atanasiu: Opozitia are majoritate la votul pentru Ungureanu la SIE, dar este nevoie de prezenta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.