Vineri, 03 Iunie 2005 - 08:32 AM Aleg.RO: Senatorii au înghițit legea păunesciană a imnului pe sărite

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Elevii și militarii își vor începe, obligatoriu, săptămâna cu intonarea imnului de stat al României. Așa s-au gândit senatorii că vor cultiva, în mințile tinere, dragostea de patrie și respectul pentru imn, parlamentarii fiind stimulați de o inițiativă legislativă a pesedistului Adrian Păunescu, pe care acesta se chinuiește să o promoveze de mai mult de trei ani. Senatorul a găsit mai multă înțelegere la actualii parlamentari ai puterii decât, pe vremuri, la colegii săi de partid, care s-au opus, în legislatura trecută, adoptării propunerii privind intonarea imnului. Legea aprobată, ieri, de către Senat, prevede că imnul „Deșteaptă-te, române!” va fi cântat la festivitățile oficiale, la deschiderea emisiunilor radio și tv ale societăților publice, la începerea programului săptămânal în toate unitățile militare și la începutul orelor de clasă pentru școlile primare, gimnaziale și în licee, precum și la deschiderea ședințelor de consiliile județene și locale. Din fericire pentru interpreți, imnul – ale cărui 11 strofe presupune, în medie, un sfert de oră de cântat – va putea fi reprodus într-o variantă prescurtată. Astfel, vor fi intonate prima și a treia strofă, fără să mai fie repetate ultimele două versuri ale fiecăreia dintre ele. Grijulii, senatorii au interzis folosirea imnului național în scopuri comerciale sau de reclamă.

Inițiatorul Adrian Păunescu le-a mărturisit colegilor că, prin această lege, vrea să-i facă pe cetățeni să se simtă „mândri de apartenența la o națiune genială”.

În plus, oamenii vor învăța mai repede varianta prescurtată și nu se va mai ajunge la situațiile penibile de pe stadioane: „Se vede cum, după primele două – trei versuri, publicul rămâne în urma trupei profesioniste care cântă. Vom scăpa de sentimentul penibil că nu știm să spunem decât două-trei versuri”. Pesedista Rodica Stănoiu a profitat de prilej ca să se plângă de o durere mai veche: „Sunt neplăcut surprinsă de cum se ascultă imnul, într-o poziție care nu este demnă de un român. Se vede și în Senat, unde se stă cu mâinile în buzunar, într-o rână, în poziții din cele mai de nedescris! Altfel e la cei care au făcut sport de performanță și la militari!”. Nu toată lumea a fost încântată de inițiativa lui Păunescu. Printre opozanți, senatorul liberal Tiberiu Aurelian Prodan: „Adică să îi obligăm să cânte pe elevii din școlile amărâte din Mușelnița și Vășcăuți, care vin kilometri întregi pe jos prin zloată, cu câteva bețe de răchită ude ca să încălzească o sobă care scoate fum, cu o învățătoare supărată că i-a plecat bărbatul de acasă. Ba să le cumpărăm și CD-player-e! Sau pe marinari, care, pe furtună, se țin cu o mână de catarg și cu cealaltă salută, în timp ce cântă imnul”.

Argumentele lui Prodan nu i-au convins decât pe 16 senatori, care au votat împotriva proiectului, restul de 77 declarându-se în favoarea lui. Guvernul s-a împotrivit și el adoptării actului normativ dintr-un considerent bizar: legea scrie clar că imnul a fost compus de Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureșanu, în timp ce, „în mediile academice au loc discuții controversate despre autorul real” al lui „Deșteaptă-te, române!”. Proiectul lui Păunescu are nevoie și de aprobarea deputaților pentru a intra în vigoare.


(468 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Senatorii au înghițit legea păunesciană a imnului pe sărite | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57108187675476 seconds.