Vineri, 03 Iunie 2005 - 08:25 AM Aleg.RO: Popularii Europeni își caută acoliți în România

Publicat de: ---

azi Liderul PPE Wilfried Martens le-a explicat democraților Emil Boc, Adriean Videanu și Sorin Frunzăverde procedura care trebuie urmată pentru ca PD să devină membru al PPE, în cazul în care formațiunea democrată va decide, după Convenția Națională, să adopte doctrina populară. Martens a mai spus că le-a vorbit liderilor democrați despre originile, evoluția și extinderea PPE, precum și despre rolul acestuia în cadrul Parlamentului European. El a arătat că va trebui așteptată decizia Convenției Naționale a PD pentru a vedea dacă acest partid va deveni unul european, după care pot fi demarate procedurile pentru aderarea la PPE.
La rândul său, actualul lider al PD, Emil Boc, a precizat că i-a prezentat șefului popularilor europeni "exact starea partidului în acest moment".
"Am discutat aspectele procedurale. Există, în această vară, posibilitatea ca PD, dacă va opta pentru o moțiune populară, să dobândească statul de membru asociat al PPE, fază intermediară pentru dobândirea, odată cu integrarea în UE, a statutului de membru cu drepturi depline în PPE, cel mai important grup politic al momentului și, din această perspectivă, să sprijinim România în procesul de integrare în UE", a spus Boc. El a adăugat că i-a explicat liderului PPE că, la Convenția Națională, PD încearcă "să-și pună în acord" acțiunea politică pe care o desfășoară la nivelul guvernului, de pildă, cu orientarea doctrinară "fără echivoc, clară și fără nici o altă ambiguitate de poziționare" a partidului pe centrul scenei politice din România.

Politică pe principii, nu pe compromisuri
Președintele PPE, Wilfried Martens și liderul grupului PPE-DE din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering, au subliniat la reuniunea PPE de la București, că PPE este deschis primirii de noi membri, dar că aceștia trebuie să aibă un program compatibil cu al popularilor europeni. Martens a precizat că aspectele avute în vedere la acceptarea de noi partide în PPE sunt programul formațiunilor candidate să fie compatibil cu valorile popularilor-europeni și respectivele partide să accepte procedura de luare a deciziilor în cadrul PPE, care este prin majoritate de voturi și nu prin consens, ca în cazul Internaționalei Socialiste și a Internaționalei Liberale.
El a precizat că PPCD și UDMR (care în prezent sunt membri asociați la PPE) vor deveni membri cu drepturi depline în momentul în care România va adera la UE.
Martens a adăugat că a dorit să expună elementele necesare pentru accederea în PPE, deoarece a înțeles de la importanți lideri ai PD că vor adera la o doctrină populară, precum și că Partidul Conservator dorește să adere la grupul parlamentar al PPE-DE. El a mai spus că dacă, după Convenția din iunie, PD va depune o cerere pentru a deveni membru PPE, aceasta va fi analizată "cu toată deschiderea".
Wilfried Martens a precizat că PPE nu a luat niciodată decizii bazate pe compromisuri, ci pe principii și nici decizii care țin de pragmatismul politic.
La rândul său, Hans-Gert Poettering a precizat că, odată cu aderarea României la UE, parlamentarii partidelor românești membre PPE care vor fi trimiși în Parlamentul European vor face automat parte din grupul PPE-DE. El a adăugat că pentru deputații sau observatorii care nu fac parte din partide membre PPE și care doresc să fie în grupul PPE-DE din Parlamentul European va trebui să se negocieze. "Fiecare cerere va fi analizată și trebuie să ajungem la o înțelegere", a spus Poettering.
El a mai declarat că aderarea României și Bulgariei la UE trebuie făcută în spiritul valorilor europene și că același lucru se întâmplă și în cazul aderării la PPE.


(464 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Popularii Europeni își caută acoliți în România | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59615612030029 seconds.