Joi, 02 Iunie 2005 - 08:14 AM Aleg.RO: Berceanu si Preda, prinsi intr-un joc fara sanse

Publicat de: Clement Sava

Averea Cei aproape 4.000 de delegati ai Conventiei Nationale PD din 25 iunie vor avea de ales intre doua motiuni. Una dintre ele, deja cunoscuta, este cea sustinuta de tandemul agreat de Traian Basescu: Emil Boc, presedinte si Adriean Videanu presedinte executiv. Cei doi se bucura si de sustinerea ministrului de Interne Vasile Blaga, care va primi postul de secretar general, dar si a lui Sorin Frunzaverde.

Surpriza o constituie a doua motiune, social-democrata, initiata de vicepresedintele PD Cezar Preda si sustinuta de Radu Berceanu si Costica Canacheu. Incercarea lui Berceanu de a-i contracara pe apropiatii lui Basescu e insa lipsita de sanse, lucru care putea fi vazut ieri la Biroul Permanent al partidului in supararea acestuia. Desi democratii amintiti, cu exceptia lui Blaga, s-au asezat la aceeasi masa pentru a-si prezenta argumentele, lupta se anunta a fi dura, chiar daca rezultatul e dinainte cunoscut. Cezar Preda si-a intitulat motiunea „Romania puternica, Romania social-democratica“, adica la fel ca motiunea cu care a castigat Traian Basescu sefia partidului in 2001. De altfel, oponentii s-au intrecut in a-si demonstra fidelitatea fata de fostul presedinte PD: daca popularii cred ca motiunea lor corespunde 80 la suta cu motiunea lui Basescu din 2001, social-democratii au replicat ca ei respecta 95% din motiunea fostului presedinte.

Argumentele celor care doresc pastrarea identitatii doctrinare a PD vin inevitabil in rasparul echipei popularilor. Cezar Preda crede ca PD s-a calit 13 ani intr-o social-democratie autentica, ca isi are identitatea pe culoarul de stanga si nu e cazul sa-si caute alt culoar politic acum cand e cel mai important partid de stanga. Radu Berceanu a fost mai acid si a facut aluzie la cei care au venit in PD „doar pentru a ajunge la putere sau cu alte interese“. Asa incat el nu isi poate schimba convingerile si spera ca va fi la fel pentru multi colegi „care nu-si pot schimba declaratiile politice de 10 ani doar pentru ca pe plan european exista o invitatie catre PD“. Mai mult, Berceanu a invocat responsabilitatea catre votanti, catre membrii partidului. Abia de pe o pozitie de responsabilitate fata de ceea ce este in tara „putem discuta ce e pe plan european“, a mai spus Berceanu. „Nu inteleg cum, dupa ce acum patru ani competitia in partid a fost castigata de o motiune social-democrata si apoi am avut succes la alegerile locale si parlamentare iar la cele prezidentiale cel care a initiat motiunea a castigat prezidentialele, acum sa le spunem: v-am pacalit, dupa ce ne-ati dat puterea, ne ducem in alta parte sa facem alte lucruri“, a declarat apasat Berceanu. Tot el a afirmat ca PD are, potrivit sondajelor, cele mai multe optiuni si a numit modificarea de doctrina „un cadou nesperat pentru PSD care incearca de multa vreme sa ne impinga intr-o directie dintr-asta de cand eram intr-o pozitie mai slaba. Acum ne dam singuri deoparte“, a continuat el, ceea ce ar fi o „inventie mondiala“, ca schimbarea de doctrina sa vina cand un partid se afla la putere.

Emil Boc a contracarat pe masura atacului: „toti cei care cred ca PD nu are drum comun cu PSD sa fie cu noi“, cu motiunea populara. Dar, potrivit lui Berceanu, o motiune social-democrata nu inseamna intentii comune cu PSD. Dimpotriva, „tocmai ca vrem sa fie clar ca social-democratia inseamna ce inseamna peste tot in lume, iar nu ce a insemnat pentru PSD“.


(797 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Berceanu si Preda, prinsi intr-un joc fara sanse | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5476450920105 seconds.