Joi, 30 Aprilie 2015 - 05:22 AM Aleg.RO: Ludovic Orban, despre proiectul lui Iohannis privind legea de tip ”Big Brother”: Probabil, vor fi consultari la Cotroceni peste doua saptamani

Publicat de: ---

Gndul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

gandul a prezentat astazi in exclusivitate draftul proiectului trimis de presedintele Iohannis la Parlament, dar, oficial, alesii se feresc sa recunoasca ca au primit acest document . Cu toate acestea, neoficial, recunosc ca in forul legislativ exista deja discutii pe marginea acestuia pentru obtinerea unui consens politic. ”Atat la nivelul grupului parlamentar al PNL a existat aceasta preocupare sa fie niste legi care sa fie conforme cu drepturile si libertatile fundamentale. In acest sens, stiti ca am organizat dezbateri publice. De asemenea, la nivelul presedintiei a functionat o comisie de elaborare a unor proiecte legislative in acest domeniu. In acest moment, exista discutii pe ajungerea la o pozitie care sa fie sustinuta inclusiv de grupul PNL, dar in momentul in care va exista un proiect de lege despre care sa putem spune ca il vom spriji il vom anunta public”, a declarat deputatul Ludovic Orban.

Liberalul a spus ca el nu a avut consultari cu Administratia Prezidentiala.  ”Presedintele nu poate trata acest subiect partinic, vorbind doar cu PNL. Cand rezulta un text care sa fie conform asteptarilor populatiei si sa rezolve problemele legate de siguranta nationala va demara consultari oficiale”, a spus Orban, care a adaugat ca este posibil ca peste doua saptamani sa existe consultari pe aceasta tema la Palatul Cotroceni. Liberalul a evitat sa raspunda daca este de acord cu retentia datelor pentru o perioada intre trei si cinci ani, asa cum apare in proiectul prezidential. „Nu va pot da raspuns la intrebare. Cand o sa avem un proiect de lege, vom discuta.  Cand vom avea o pozitie clara a grupului PNL va vom comunica. Discutii am avut mereu pe astfel de teme. Am discutat pe multe schituri, drafturi, idei. O decizie a unui grup parlamentar liberal se ia in grup. Probabil o sa fie un proiect legislativ. Majoritatea guvernamentala nu prea a manifestat scrupule, PNL a fost singurul care a avut pozitii pe tema asta”, a declarat Ludovic Orban.

Strategia presedintelui Iohannis este ca liderii partidelor parlamentare sa isi spuna punctul de vedere pe acest draft, iar dupa ce va intruni consensul tuturor partidelor politice sa fie facut public. Daca va intruni consensul, probabil Klaus Iohannis va invita partidele politice la consultari pe legislatia de tip „Big Brother”.

Ce schimbari se regasesc in proiect Mai exact, proiectul vizeaza completarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, 506/2004. O prima modificare este referitoarea la stabilirea unui termen clar de maximum 3 ani in care furnizorul unei retele de comunicatii electronice trebuie sa stearga sau sa anonimizeze datele.

”Datele de trafic referitoare la abonati si la utilizatori, prelucrate si stocate de catre furnizorul unei retele publice de comunicatii electronice sau de catre furnizorul unui serviciu de comunicatii electronice destinat publicului trebuie sa fie sterse sau transformate in date anonime atunci cand nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicari, dar nu mai tarziu de trei ani de la data efectuarii comunicarii”, se arata in proiectul trimis de Iohannis la Parlament. De asemenea, ”prelucrarea datelor de trafic efectuata in scopul stabilirii obligatiilor contractuale ce privesc abonatii serviciilor de comunicatii cu plata in avans este permisa pana la implinirea unui termen de trei ani de la data efectuarii comunicarii”. O alta modificarea clarifica modalitatea de acces la date, modalitate care fusese reglementata prin legea securitatii cibernetice, declarate neconstitutionala, in lipsa unui mandat de la judecator si a unor temene clare. In noul proiect accesul la date al autoritatilor se face ”la solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pun la dispozitia acestora de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare, in conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal”. Solicitarile care sunt facute de organele de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale sunt supuse prevederilor legii 51/1991 privind siguranta nationala.

O noua prevedere precizeaza ca ”datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare solicitate conform alin 1 nu fac obiectul stergerii sau anonimizarii de catre furnizori, atunci cand solicitarea formulata in temeiul alineatului 1 este insotita de o notificare cu privire la necesitatea mentinerii lor, in scopul identificarii si conservarii probelor sau indiciilor temeinice, in cadrul investigatiilor pentru combaterea infractiunilor sau in domeniul apararii si securitatii nationale, atat timp cat subzista motivele care au stat la baza solicitarii, dar nu mai mult de cinci ani de la data solicitarii sau, dupa caz, pana la pronuntarea unei hotarari definitive a instantei de judecata”.

Un ultim paragraf face referire la faptul ca ”instantele de judecata, organele de urmarire penala sau organele de stat cu atributii in domeniu apararii si securitatii nationale notifica furnizorilor incetarea motivelor care au stat la baza solicitarii sau, dupa caz, pronuntarea unei hotarari judecatoreste definitive”.

 

Citeste si Presedintele Klaus Iohannis a trimis in Parlament un nou proiect de tip „Big Brother”. Cum ti-ar putea intra SRI in calculatorul de acasa Citeste si Monica Macovei revine asupra trecerii Legilor Big Brother prin ordonanta de urgenta: „Trebuie adoptate de Parlament” Citeste si Klaus Iohannis cere rediscutarea Legilor Big Brother Citeste si 6 bombe din legea Big Brother 2. Judecatorii CCR si-au motivat decizia dupa care Maior a demisionat Citeste si De ce a insistat SRI pe legile Big Brother Citeste si Legile Big Brother pe intelesul tuturor: cum a vrut SRI sa devina o SUPERPUTERE si momentul in care George Maior s-a lovit de Daniel Morar Citeste si Cum a votat judecatorul CCR Grebla pe cele trei legi Big Brother si de ce a fost adus cu mandat la DNA Citeste si Judecatorii CCR dau al treilea avertisment SRI: Legea Big Brother 2 este neconstitutionala


(646 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

Ludovic Orban, despre proiectul lui Iohannis privind legea de tip ”Big Brother”: Probabil, vor fi consultari la Cotroceni peste doua saptamani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.59341502189636 seconds.