Joi, 30 Aprilie 2015 - 05:22 AM Aleg.RO: Ce avere are primarul din Miercurea Ciuc, vizat de perchezitiile DNA intr-un dosar de coruptie

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Primarul Raduly Robert Kalman are, potrivit ultimei declaratii de avere, din mai 2013, un teren intravilan de 244 metri patrati si unul agricol de 180 de metri patrati in localitatea Siculeni, ambele dobandite in 2006, prin donatie .

De asemenea, el are trei apartamente, dintre care doua in Miercurea Ciuc, unul cumparat in 1999 si celalalt lasat mostenire, precum si o casa in Siculeni, de 40 de metri patrati, dobandita in 2006, tot prin donatie. Toate locuintele sunt trecute pe numele copiilor sai.

Edilul mai detine trei autoturisme - o Toyota Corolla, o Dacia 1310 si o Volga Cavity - cumparate sau lasate mostenire.

El mai mentioneaza in declaratia de avere ca are obiecte de arta contemporana in valoare de 16.000 de euro, dobandite in perioada 1997 - 2013, precum si o biblioteca ce contine 2.500 de volume, realizata intre 1968 si 2013, in valoare de 33.000 de euro. Primarul mai are si obiecte decorative dobandite tot intre anii 1968-2013, in valoare de 5.600 de euro.

Raduly Robert Kalman mai are doua conturi curente la BRD si OPT Bank, deschise in 2006-2008, respectiv 2008, in care detine suma totala de 8.600, el neprecizand insa moneda. Edilul are si un fond de investitii de 213.000 lei, deschis in 1997 la Nederland SA.

Venitul anual obtinut ca primar se ridica la 36.644 lei, iar in calitate de cadru didactic la Universitatea ”Sapientia” din Miercurea Ciuc, el a incasat 12.108 lei. De asemenea, el precizeaza ca sotia sa a obtinut din indemnizatia de crestere a copilului un venit anual de 13.200 lei, iar alocatia pentru patru copii a fost de 3.020 lei.

Raduly Robert Kalman se afla la cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Miercurea Ciuc.

Din 1996 pana in 2004, el a fost deputat UDMR, iar din 2006 este presedintele Comisiei de Apel al Federatiei Romane de Hochei pe Gheata.

El a fost urmarit penal pentru ultraj, dupa ce a fost denuntat ca a strans de gat un consilier local in timpul unei sedinte a filialei locale a UDMR din iunie 2014. Surse apropiate anchetatorilor declarau atunci ca, in timpul sedintei filialei locale a UDMR din 24 iunie, care a urmat sedinta de CL, consilierul Csucsi Andras Robert a pus in discutie problema unui cetatean din oras care si-a amenajat spatiul verde din fata locuintei, iar apoi a fost amendat de municipalitate pentru acest lucru. Intre primarul Raduly Robert si consilierul respectiv a izbucnit o discutie in contradictoriu pe aceasta tema. Ulterior, edilul i-ar fi adresat injurii consilierului, dupa care neintelegerea a degenrat, Raduly Robert strangandu-l de gat pe consilier.

Primarul Raduly Robert Kalman a fost cercetat si in 2013, cand, cu prilejul zilelor orasului Miercurea Ciuc, ar fi batut un ofiter SRI, nemultumit ca acesta il fotografia in timp ce se afla in compania unei delegatii a oraselor infratite invitate la eveniment.

La randul sau, viceprimarul Szoke Domokos, vizat si el de ancheta procurorilor DNA, are, potrivit ultimei declaratii de avere, un teren in Miercurea Ciuc si unul in localitatea Porumbenii Mari. El mai mentioneaza o casa in Miercurea Ciuc, cumparata in 2008, odata cu terenul, prin credit bancar pe 25 de ani.

De asemenea, el are un cont curent la BRD, de 3.790 de euro, deschis in 2008, si un depozit bancar la OPT Bank, de 3.785 euro, deschis in 2007. Szoke Domokos mai are si un credit contractat in 2008 si scadent in 2033, in valoare de 182.758 euro.

Venitul anual obtinut din salariul de viceprimar se ridica la 31.260 lei.

Miercuri, procurorii DNA fac perchezitii la sediul Primariei Miercurea Ciuc. De asemenea, anchetatorii au descins la locuinta primarului orasului, Raduly Robert Kalman, precum si la domiciliul unuia dintre viceprimari, Szoke Domokos, dar si la sediile unor firme si la locuinta lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primaria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare si pentru a bloca rotile autoturismelor parcare neregulamentar. Consiliul Local Miercurea Ciuc a atribuit, in 2010, prin hotarare, societatii City Parking serviciul de exploatare a parcarilor si zonelor de stationare pe domeniul public din oras.

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri dimineata, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca procurorii DNA de la Sectia de combatere a coruptiei fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie comise in perioada 2007 - 2015.

Surse judiciare au declarat ca in acest dosar sunt vizati de fapte de coruptie primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman si cei doi viceprimari - Szoke Domokos si Antal Attila.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, primarul UDMR Raduly Robert Kalman este suspectat ca ar fi primit mita 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxeaza locurile de parcare in municipiul Miercurea Ciuc, in schimb edilul acordand facilitati pentru concesionarea locurilor de parcare si dand dreptul acestei firme sa ii amendeze pe soferii care parcheaza neregulamentar in oras. Anchetatorii spun ca in relatia cu aceasta firma primarul are un intermediar.

Anchetatorii mai arata, in documente, ca primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mita 200.000 lei in schimbul obtinerii autorizatiilor de constructie si pentru realizarea amenajarilor rutiere necesare construirii si functionarii unui magazin de materiale de constructii. Banii ar fi fost remisi in perioada obtinerii autorizatiilor de constructie si realizarii amenajarilor rutiere prin care se face accesul in parcarea magazinului.

Conform sursei citate, primarul Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz in serviciu si in legatura cu atribuirea unei locuinte ANL unui consilier judetean. Astfel, primarul, ca presedinte al comisiei privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuintelor ANL si de solutionare a cererilor pentru repartizarea locuintelor pentru tineri, a avizat repartizarea si, ulterior, a aprobat inchirierea unei locuinte ANL unui consilier cu care se afla in relatii apropiate, desi acesta nu indeplinea conditia obligatorie a criteriului locului de munca in localitatea repartizarii locuintei, respectiv Miercurea Ciuc.

Totodata, primarul ar fi conditionat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobila in favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. ”Pentru crearea aparentei de legalitate, Raduly Robert a solicitat ca suma de 5.000 euro sa fie transferata prin virament bancar, ca si sponsorizare, intr-un cont bancar apartinand unei societati avand ca actionar/administrator o persoana de incredere”, mai spun procurorii.

De asemenea, anchetatorii spun ca in perioada 2007-2014 Raduly Robert-Kalman si viceprimarul Szoke Domokos ”au creat foloase necuvenite” SC Topo Service deoarece ar fi aprobat plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrarilor de cadastru general . Platile nejustificate au fost facute in baza unui contract incheiat de primarie cu aceasta firma, in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 de lei printr-un act aditional. Astfel, firma ar fi fost platita desi nu erau indeplinite conditiile tehnice si de legalitate, fiind refuzata receptia lucrarilor de catre singura autoritate abilitata pentru aprobarea lucrarilor de cadastru general - Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si organul din subordine la nivel de judet, respectiv OCPI Harghita.

S.C. Topo Service S.A. a fost platita de primarie in perioada 2007-2014, desi OCPI Harghita a restituit de trei ori documentatia de cadastru intocmita de S.C. Topo Service S.A. si a instiintat Primaria Miercurea Ciuc si executantul S.C. Topo Service S.A ca actele nu pot fi luate in considerare la realizarea cadastrului general din localitate si sunt lipsite de orice efecte in domeniul de activitati pentru care au fost realizate, mai spun anchetatorii. Acestia sustin, de asemenea, ca toate platile au fost facute de primarie in perioada 2007 - 2014, mare parte din ele chiar ulterior notificarilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentatiei cadastrale intocmite. ”Toate platile efectuate de Primaria Miercurea Ciuc in favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrari de cadastru general in localitate au fost nejustificate si constituie prejudiciu material adus unitatii administrativ teritoriale”, scrie in documentele anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX.

De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat S.C. Garden Center Grup din Bucuresti la atribuirea unui contract de lucrari pentru amenajarea de zone verzi, in valoare de peste 1,3 milioane de lei si cofinantat din bugetul Administratiei Fondului de Mediu in cadrul ”Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”.

Anchetatorii spun ca finantarea investitiei a fost supradimensionata de 100 de ori , astfel ca bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel putin 188.011 de lei.

La randul sau, viceprimarul Antal Attila este suspectat ca, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a atribuit preferential contractul de lucrari pentru reabilitarea si modernizarea liceelor Marton Aron si Segito Maria din Miercurea Ciuc, contract in valoare de 18.034.663,63 lei, finantat prin Programul Operational Regional. Anchetatorii spun ca, in schimb, viceprimarul a beneficiat din partea societatii castigatoare de lucrari de constructii in conditii preferentiale (forta de munca, mijloace de transport si materiale de constructii) la locuinta sa din Miercurea Ciuc, care figureaza ca fiind domiciliul parintilor. Firma a realizat lucrari de constructii la acest imobil la un pret de 20.000 lei, in conditiile in care costurile minime erau de 100.000 de lei.

Citeste si Primarul din Miercurea Ciuc, anchetat de DNA pentru o mita de 10.000 de euro, primita lunar Citeste si Cetatenii care au vrut sa intre miercuri in primaria Miercurea Ciuc au avut aceasta surpriza. Ce s-a intamplat Citeste si Doi frati din Miercurea Ciuc au decis sa ia atitudine dupa documentarul „Vin Romanii”. Metoda aleasa: „13 Shades of Romanian”


(709 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ce avere are primarul din Miercurea Ciuc, vizat de perchezitiile DNA intr-un dosar de coruptie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.