Joi, 30 Aprilie 2015 - 05:22 AM Aleg.RO: ActiveWatch solicita respingerea propunerii legislative de revenire la denumirea de "tigan"

Publicat de: ---

Gândul

ActiveWatch ii indeamna la responsabilitate membrii comisiilor Camerei Deputatilor implicate in avizarea propunerii legislative si solicita respingerea acesteia . Potrivit ONG-ului, deputatul Bogdan Diaconu aduce in expunerea de motive care insoteste propunerea doua argumente principale cu privire la necesitatea legii. In primul rand, el sustine ca asemanarea dintre cuvintele "rom" si "roman" aduce prejudicii cetatenilor romani din diaspora, prin confuzia creata in (si de catre) mass media din afara tarii. In al doilea rand, Diaconu "se aventureaza intr-o incercare de a demonstra ca termenul de «tigani» este cel legitim pentru a denumi membrii etniei rome, si nu cel de «romi»", potrivit ActiveWatch. "Cu privire la primul argument, atragem atentia membrilor comisiilor ca unele dintre principalele motive pentru care imaginea Romaniei si a romanilor au de suferit in afara granitelor sunt tocmai rasismul si discriminarea la care sunt supusi cetatenii romani de etnie roma pe teritoriul tarii. Avizarea pozitiva a prezentei propuneri legislative sau, ulterior, adoptarea acesteia nu va face nimic altceva in plan extern decat sa aduca prejudicii Romaniei, prin promovarea imaginii unei tari cu legiuitori rasisti, in care demnitatea personala si drepturile unei minoritati nationale sunt incalcate in scopul crearii unui fals confort de imagine pentru majoritarii ramasi in tara", se spune in comunicatul organizatiei.

Reprezentantii ONG-ului mai spun ca schimbarea denumirii membrilor etniei din "romi" in "tigani" ar produce efecte numai pe teritoriul Romaniei, "restul tarilor urmand sa foloseasca in continuare termenul corect de identificarea a membrilor etniei, adica cel de «romi», conform reglementarilor si recomandarilor internationale, propunerea de lege neputand avea niciun efect exact acolo unde, conform propriei motivatii, ar exista problemele care i-ar justifica, in opinia autorului, necesitatea". Din punct de vedere al practicilor internationale, mai spune ActiveWatch, denumirea de "romi" a devenit oficiala la nivel international in 1971, la Primul Congres Mondial al Romilor, unde au fost stabilite si simbolul international (roata cu spite) si imnul Djelem Djelem. De asemenea, in momentul de fata, Consiliul Europei a adoptat folosirea termenului de rom in comunicarea oficiala si incurajeaza folosirea acestuia. In ceea ce priveste istoria termenului de "tigan" pe teritorul Romaniei, Ministerul Culturii, in opinia formulata pe marginea proiectului de lege similar depus de deputatul Silviu Prigoana in anul 2010, a transmis ca "In Tarile Romane, inca de la prima atestare a romilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenului atigan, care a devenit mai tarziu tigan desemna o stare sociala, aceea de rob, nicidecum etnia", mai arata ActiveWatch.

"Solutia pentru reducerea disconfortului resimtit de cetatenii de etnie majoritara nu sta in manevrarea denumirilor – mai exact a etichetelor – oamenilor, ci in rezolvarea problemelor sociale grave care afecteaza majoritatea comunitatilor de romi. Romanii ar trebui sa simta un disconfort in fata fiecarui rom care, in Romania secolului XXI, traieste intr-o mizerie de ev mediu. Statul roman este dator sa faca toate eforturile pentru a compensa decalajele culturale/educationale/sociale generate de mentinerea timp de peste 500 de ani in conditia de robi (scalvi) a populatiei rome", sustin reprezentantii ActiveWatch.

Proiectul lui Bogdan Diaconu, depus marti la Camera Deputatilor, are patru puncte si prevede ca: "denumirea oficiala a etniei rome in romania revine la denumirea de etnie "tiganeasca", etnicii romi se intituleaza in mod oficial "tigani", denumirile "tigan", "tiganesc" si derivatele lor nu sunt folosite in sens peiorativ si toate documentele si denumirile oficiale din Romania utilizeaza denumirea de "tigan", "tiganesc" si derivatele lor in loc de "rom", "rrom", "romani" si derivatele lor".


(700 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

ActiveWatch solicita respingerea propunerii legislative de revenire la denumirea de "tigan" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.