Joi, 02 Iunie 2005 - 08:10 AM Aleg.RO: Partidele chemate la "Victoria"

Publicat de: ---

azi Reprezentanții PSD au propus marți, la întâlnirea cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, realizarea unui pact de cooperare între partidele parlamentare pentru îndeplinirea obiectivelor prioritare ale pregătirii aderării la UE și a primilor ani post-aderare. Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a consultat cu partidele parlamentare în legătură cu strategia de integrare europeană. Liderii grupurilor, precum și președinții Comisiilor de integrare și politică externă au fost invitați la Palatul Victoria, după ce Franța a respins, prin referendum, Constituția Europeană.
"La nivelul întregii clase politice, se vor depune eforturi pentru a se atinge obiectivului strategic al României - aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007", a anunțat, la finalul întrevederii, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu. Participanții la întâlnire au stabilit ca astfel de consultări între reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului să aibă loc periodic, pentru a se asigura informarea reciprocă, îmbunătățirea coordonării interinstituționale și asigurarea unor demersuri unitare în procesul de aderare.
"S-a convenit ca Parlamentul să beneficieze de un flux sporit de informații din partea Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Integrării, pentru a crește capacitatea parlamentarilor de a susține prioritățile României în perioada următoare. Aceste priorități sunt obținerea unui raport de monitorizare pozitiv din partea Comisiei Europene și ratificarea tratatului de aderare", a declarat Oana Marinescu.
La întâlnire, din partea Guvernului au participat ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, ministrul pentru finanțare internațională, Cristian David, negociatorul șef pentru U.E., Leonard Orban și ministrul pentru relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.

Consens pentru integrare
"Din partea PSD, am venit cu o propunere concretă, de a structura un pact de colaborare între putere și opoziție, între partidele parlamentare și Guvern, pre și post-aderare", a declarat presei președintele PSD, Mircea Geoană. El a arătat, totodată, că social-democrații au avansat și ideea creării unui consiliu consultativ în care experții partidelor, Parlamentului și Guvernului, precum și ai ONG-urilor să lucreze pe un plan de măsuri privind monitorizarea progreselor înregistrate de România pe calea integrării.
"Situația în Europa este complicată, mâine (n.r. miercuri) vom avea în Olanda, probabil, un vot similar celui din Franța. Trebuie să dăm dovadă de înțelepciune politică și de solidaritate națională, pentru că 1 ianuarie 2007 este o țintă comună. Lucrurile arată mai complicat decât credeam acum câteva luni și PSD se va implica cu bună-credință și cu seriozitate în acest proiect național", a afirmat Geoană.
Liderul PSD a salutat inițiativa premierului de a se consulta cu partidele de opoziție și Parlamentul pe teme legate de integrarea europeană, deși aceasta a venit cu o întârziere de câteva luni. "Probabil a fost nevoie de acest mic duș rece al votului din Franța pentru a ne da seama că avem un inters comun, de a menține calendarul integării", a mai spus el.
De asemenea, într-un comunicat de presă, PSD atrage atenția asupra a patru etape importante: implementare, reformă, ratificare și aderare la UE la 1 ianuarie 2007.
"Știm ce înseamnă pregătirea pentru aderare. Este un proces dificil, iar actualul Guvern are nevoie de sprijinul nostru pe care îl oferim în totalitate. Atragem însă atenția că inconsecvența în aplicare a unora dintre angajamentele făcute de Guvernul Romaniei în perioada 2001-2004 pot pune în pericol procesul de aderare", a declarat președintele PSD, Mircea Geoană, potrivit comunicatului.


(740 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Partidele chemate la "Victoria" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56637287139893 seconds.