Marți, 28 Aprilie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: Consens Iohannis-Ponta intr-o problema DELICATA. Dupa ce a trecut prin experienta procesului de incompatibilitate, presedintele le cere parlamentarilor SA SCHIMBE LEGEA

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Mesajul presedintelui Iohannis de vineri a trecut neobservat, dar seful statului a ridicat o mare problema pentru administratiile locale: acuzatiile de incompatibilitate venite din partea Agentiei Nationale de Integritate . Mai multi sefi de CJ, primari si consilieri locali sau judeteni si-au pierdut mandatul dupa ce instantele i-au declarat definitiv incompatibili. Presedintele Klaus Iohannis a castigat de doua ori procesul cu ANI, care l-a acuzat de incompatibilitate, in perioada cand acesta era primar al Sibiului. In mesajul de vineri al presedintelui adresat unei structuri asociative a alesilor locali, Klaus Iohannis le transmite acestora ca este preocupat in primul rand de dezbaterea asupra regionalizarii si descentralizarii. Dupa aceea, trece la tema absorbtiei fondurilor europene si colaborarea cu organismele financiare ale Uniunii Europene.

Citeste si Cine este alaturi de Iohannis?

Presedintele continua teme precum investitiile si combaterea coruptiei in administratiile locale.

”Ca fost primar cunosc responsabilitatile unui functionar, fie el inalt sau simplu executant, cate legi are de respectat, cate proceduri are de indeplinit. Si mai stiu si care este salariul unui functionar in Romania. Dar respectarea legii nu este optionala. Doar eradicand coruptia, cetatenii vor ajunge sa aiba incredere deplina in institutiile pe care le reprezentam”, sustine Iohannis.

La finalul mesajului, vorbeste de problema incompatibilitatilor, subliniind ca lipsa de claritate a legislatiei afecteaza administratia. „Pe de alta parte, este necesar si ca forul legislativ sa asigure un cadru legal care sa permita o functionare eficienta a administratiei. Lipsa de claritate a legislatiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilitatile, afecteaza administratia si capacitatea sa de a lucra in serviciul comunitatii”, se arata in mesajul prezidential inainte de incheierea acestuia. Care este legea care a generat fenomenul incompatibilitatilor Mai multe articole dintr-o lege din 2003 reprezinta tinta tuturor celor acuzati de incompatibilitate. In legea 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, la articolul 87 se prevede situatiile de incompatibilitate ale primarilor (prevederea este asimilata si pentru presedintii de Consilii Judetene). Cele mai multe cazuri de incompatibilitate au venit din cauza articolului 87, lit f, din legea 161/2003 care prevede urmatoarea situatie de incompatibilitate: „functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national”. Cine a fost acuzat de incompatibilitate: se anunta o lista cu 1.200 de nume Liderii mai multor structuri asociative ale alesilor locali au declarat pentru gandul ca in situatia de incompatibilitate se afla aproximativ 1.200 de alesi din administratia locala. Numarul nu a fost confirmat de ANI, care a anuntat cu putin peste o suta de cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese. Printre numele sonore din teritoriu acuzate de ANI se afla Mircea Molot, Gheorghe Bunea Stancu, Nicusor Constantinescu, Radu Mazare, Constantin Boscodeala, Aristotel Cancescu si Klaus Iohannis. Primii doi si-au pierdut mandatul de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, respectiv Braila dupa ce au pierdut procesul cu Agentia Nationala de Integritate. Singurul care a castigat procesul intentat solutiei data de ANI este actualul presedinte, Klaus Iohannis. In 2013, pe cand era primar al Sibiului, Iohannis afirma ca modificarea legii 161/2003 este ”obligatorie”. ANI anunta pe 24 aprilie 2013 ca primarul Sibiului se afla in situatie de incompatibilitate, deoarece a fost si reprezentant al municipiului in AGA SC Apa Canal SA Sibiu si in SC Piete SA. In luna septembrie a lui 2013, Curtea de Apel i-a dat castig de cauza lui Iohannis, actualul presedinte castigand procesul cu ANI si la Inalta Curte.

Klaus Iohannis a fost un sustinator permanent al modificarii legii 161/2013, afirmand in dese ca este nevoie de anumite schimbari la ANI. Printre cei care au castigat procese cu ANI se numara directorul SRI, Eduard Hellvig si Dan Mihalache – seful Cancelariei Prezidentiale. In prezent, fostul sef al ANI, Horia Georgescu, se afla in arest preventiv, fiind acuzat in dosarul privind retrocedarile.

Dupa ce Iohannis a castigat procesul cu ANI, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat pentru gandul ca avocatii sai s-au consultat cu cei ai lui Klaus Iohannis si toti cei care se afla in situatii de incompatibilitate similare trebuie sa castige procesele cu Agentia. ”Decizia in cazul Iohannis e precedentul care poate fi folosit de toti cei incompatibili. Este 100% o victorie a democratiei si a alesilor locali, trebuie sa se foloseasca motivatia Curtii de Apel Alba Iulia, care l-a declarat pe fostul primar Iohannis compatibil, este normal sa nu judeci intr-un fel cu Iohannis si in alt fel cu un primar sau un presedinte de CJ”, a fost pozitia lui Nicusor Constantinescu. Tentative de schimbare a legii In timpul guvernarii USL - 2013, Asociatia Comunelor din Romania a incercat, cu ajutorul lui Liviu Dragnea, sa obtina un aviz favorabil de la Ministerul Justitiei prin care alesii locali care fac parte din adunarile generale ale actionarilor in cadrul societatilor comerciale aflate in subordinea lor sa nu mai fie declarati incompatibili. Ministerul Justitiei a avizat negativ proiectul alesilor locali. "Nu pot spune ca jumatate din primarii Romaniei o sa fie declarati incompatibilei, pentru ca ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna. Nu vreau sa ma antepronunt, vreau sa vad decizia justitiei. E o practica totusi unitara si, discutand si cu Comisia Europeana si cu ANI, vreau sa luam decizia legislativa corecta", afirma premierul in vara lui 2013.

Vicepremierul de la acea data, Liviu Dragnea a declarat in mai multe randuri ca va incerca modificarea legii 161/2003, dar acest lucru nu s-a realizat pana in prezent. PSD, la un pas sa modifice legea. Au fost blocati de presedintele Basescu

Daca nu au reusit pe linie guvernamentala, s-a incercat modificarea legii in Parlament, prin diferite metode in forul legislativ. Cel mai aproape de modificarea legii au fost parlamentarii prin proiectul de lege depus de liderul deputatilor PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu.

Acestia au modificat in ultima clipa legea serviciilor comunitare de utilitati publice 51/2006, in legea votata in Parlament dandu-li-se dreptul primarilor si presedintilor de Consilii Judetene sa faca parte din adunarile generale ale companiilor de utilitati de la nivel local. Votata in Parlament, legea nu a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, ci trimisa la reexaminare, motivul fiind tocmai ca prin aceasta erau slabite atributiile ANI. Pe 14 iulie 2014, presedintele Basescu retrimite legea in Parlament.

In prima zi a lunii octombrie a lui 2014, cererea de reexaminare trece de Senat, netinandu-se cont de pozitia presedintelui Basescu. Din toamna anului trecut, legea este trimisa la Camera Deputatilor, dar nu a fost adoptata. Daca este votata, presedintele Iohannis nu va avea drepul sa o retrimita la reexaminare. Totodata, in Parlament mai exista un proiect de lege care se refera la incompatibilitate. Potrivit modificarii propuse de mai multi parlamentari PSD daca o persoana gasita incompatibila a ocupat functia de primar, viceprimar, consilier, presedinte al CJ, vicepresedinte al CJ, consilier judetean, deputat, senator sau parlamentar european nu mai poate ocupa niciuna din aceste functii pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului. Ei pot ocupa insa alte functii decat cele anterioare, fapt interzis in prezent de lege.

video: inregistrarea cu presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, este din 24 aprilie 2013

Citeste si 108 sefi locali sunt declarati incompatibili de ANI: LISTA COMPLETA. Agentia Dragnea, in razboi total cu Agentia Nationala de Integritate Citeste si PRECEDENTUL IOHANNIS. Primul sef local care cere sa fie absolvit de incompatibilitate, la fel ca presedintele: „Avocatii mei s-au consultat cu ai sai” Citeste si „ADI, Apa si Canal” loveste administratia locala. Sefii din teritoriu au venit la Bucuresti: „ANI ne ghilotineaza pe toti!” Dragnea: Schimbam legea Citeste si Stolojan, Vanghelie, Iohannis, Cancescu, Nicusor Constantinescu si Florin Popescu, acuzati de ANI de conflict de interese, fals in declaratii si avere nejustificata Citeste si E oficial: Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a blocat proiectul lui Dragnea de modificare a legii care pune jumatate din administratia USL in incompatibilitate Citeste si „Draga de ANI” la mana lui Ponta Citeste si Asaltul primarilor asupra parlamentarilor. Miza: 4 miliarde de euro de impartit pana la alegeri. ANI: "Imaginea Romaniei in MCV va fi afectata negativ" Citeste si Solutia Antonescu pentru problemele alesilor locali cu ANI: amnistie pentru conflict de interese, recurs in interesul legii pentru incompatibilitate Citeste si Senatorii PSD, „foarte mirati” de jocul lui Cazanciuc pe legea incompatibilitatii care decapiteaza administratia USL: „La grup ne-a spus una, apoi a facut alta” Citeste si Iohannis: ANI lucreaza pe banda rulanta. Trebuia sa astepte putin sa vada ce spun si instantele Citeste si EXCLUSIV. Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu: ”ANI face un abuz. Sper sa existe vointa politica pentru schimbarea acestor lepre cu profesionisti” - VIDEO


(224 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Consens Iohannis-Ponta intr-o problema DELICATA. Dupa ce a trecut prin experienta procesului de incompatibilitate, presedintele le cere parlamentarilor SA SCHIMBE LEGEA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62902688980103 seconds.