Marți, 28 Aprilie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: Opozitia mizeaza pe familiile cu copii!

Publicat de: ---

Bursa      Familiile cu copii au devenit o miza in lupta politica dintre putere si opozitie . Disputa, pornita in urma cu o luna, pe tema alocatiilor minorilor, relatata pe larg in presa, a trecut la urmatoarea faza, aceea in care opozitia cere adoptarea unor masuri pentru cresterea natalitatii. Pentru creearea unui impact emotional cat mai mare, aceasta tema a fost pusa in opozitie cu cresterea pensiilor parlamentarilor.
     Deputatul Cristina Pocora a lansat o noua provocare pentru Guvernul Ponta, dupa aceea a maririi alocatiei la 200 de lei, caruia ii solicita un prim set de masuri pentru cresterea natalitatii: "Cer guvernului Ponta sa incurajeze cresterea natalitatii si sa sustina familia prin reducerea cotei de TVA la 5% la toate produsele pentru copii. Ar fi o extraordinara mana de ajutor intinsa actualilor si viitorilor parinti din Romania. De ce sa nu se ieftineasca si scutecele, hainutele, laptele dar si celelalte produse pentru copii? Puse cap la cap, aceste cheltuieli sunt foarte mari, consumul de astfel de produse este mare si reprezinta o problema reala pentru fiecare familie.Tot mai multe cupluri din Romania amana conceperea unui copil, tocmai din cauza lipsei banilor. Rezultatul este o drastica scadere demografica, adancita de la an la an. Daca in 1990 in Romania se nasteau peste 315.000 de copii, anul trecut cifra a coborat sub 200.000. Aproape la jumatate asadar". Cererea vine in contextul in care Guvernul a decis, de curand, reducererea taxei pe valoarea adaugata (TVA), de la 24% la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice.
     Pe contul de facebook al deputatului Cristina Pocora, unde a fost postat mesajul de mai sus, au aparut si comentarii care solicita masuri ample, nu doar "pomeni electorale" : "Da, e o mare problema scaderea natalitatii in Romania, dar si in Uniunea Europeana. Problema nu cred ca se rezolva cu pomeni electorale gen scaderea impozitului sau scaderea TVA. Ce sa faca o tanara mama cu un TVA de 5% , cand patronul unde lucreaza nici nu vrea sa auda de anumite probleme legate de cresterea copilului ei.Trebuie un set de masuri mult mai complex ". Exista si voci care acuza toate guvernele din ultimii 25 de ani ca au contribuit prin felul defectuos in care au condus tara la scaderea natalitatii.
     Conform datelor Institutului National de Statistica, in ultimii 25 de ani, numarul copiilor nou-nascuti a scazut dramatic, daca in 1990 s-au nascut 314.746 de copii, in anul 2011 s-au nascut 196.242 de copii, in 2012 - 227.200 , iar in 2013 - 198.200. Scaderea natalitatii la nivel european s-a manifestat incepand cu anii '60, a cuprins in prima faza partea occidentala a continentului, iar dupa 1990 s-a manifestat si in Europa de Est, inclusiv tara noastra.   


(254 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Opozitia mizeaza pe familiile cu copii! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58749413490295 seconds.