Marți, 21 Aprilie 2015 - 05:52 AM Aleg.RO: Senatul a respins proiectul de hotarare in cazul lui Dan Sova, dar Tariceanu este obligat sa redacteze o hotarare de respingere sub propria semnatura

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei in cazul conflictului juridic in care s-a aflat Senatului, dupa ce nu a redactat si o hotarare prin care sa consemneze rezultatul votului in cazul retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, Senatul a decis luni ca va supune la vot un proiect de hotarare in acest sens .

Potrivit acestui proiect, datat cu 20 aprilie, Senatul ar fi urmat sa constate faptul ca, in plenul din 25 martie, nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova.

”Articol unic. - Constata ca, in urma votului exprimat in sedinta Senatului din data de25 martie 2015, nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, si de art.173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotararea Senatului nr.28/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan – Coman”.

VEZI AICI PROIECTUL DE HOTARARE CONVENIT IN BIROUL PERMANENT

Cu toate acestea, propunerea a fost respinsa de plenul Senatului, fiind preferata propunerea senatorului PSD Serban Nicolae, care a spus ca aceasta hotarare nu ar trebui suspusa votului, ci ar trebui semnata de Calin Popescu Tariceanu.

Spre deosebire de proiectul preferat de presedintele Senatului, in varianta lui Serban Nicolae Senatul adopta o hotarare datata cu 25 martie, adica cu o luna in urma.

VEZI HOTARAREA ADOPTATA DE SENAT

Gandul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaratii

UPDATE 18:30 Proiectul de hotarare propus de Tariceanu a fost respins, cu doar doua voturi pentru si 68 de voturi impotriva. Calin Popescu Tariceanu va semna hotararea, care va fi publicata in Monitorul Oficial.

UPDATE 18:26 Tariceanu a propus sa fie votat proiectul de hotarare convenit in Biroul Permanent. Daca acesta va fi respins, atunci va fi obligat sa semneze el insusi hotararea de respingere a solicitarii DNA in cazul lui Dan Sova. 

UPDATE 18:14 Dinca Marinica, PNL: ”Nu avem ce sa votam. Aveti obligatia, ca presedinte al Senatului, sa va asumati semnarea hotararii”

UPDATE 18:07 Serban Nicolae a propus ca hotararea sa nu fie votata, ci sa fie mandatat presedintele Senatului sa redacteze hotararea ca urmare a votului din 25 martie si a deciziei CCR. 

UPDATE 18:01 Nicolae Vlad Popa, PNL: ”O sa rada lumea de noi. Cum sa votam in baza unor legi pe care noi le-am schimbat? Sa acoperim o greseala pe care atunci a facut-o, nu comisia? Senatorii, cand voteaza, preiau toata raspunderea blocarii justitiei, tergiversarii”

UPDATE 17:58 Ilie Sarbu, PSD: ”De ce n-ati contestat atunci votul? De ce nu ati venit la pupitru atunci sa spuneti ca nu s-a respectat Constitutia?”.

UPDATE 17:50 PNL  a cerut ca in hotararea Senatului sa se constate faptul ca s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova. ”In viziunea noastra, exista decat o singura interpretare, ca s-au respectat conditiile necesare”, a declarat senatorul PNL Mario Oprea.

Stirea initiala

Dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei in cazul conflictului juridic in care s-a aflat Senatului, dupa ce nu a redactat si o hotarare prin care sa consemneze rezultatul votului in cazul retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, Senatul a decis luni ca va supune la vot un proiect de hotarare in acest sens.

”Vom supune (n.r.- la vot) in sedinta de azi a plenului Senatului un proiect de hotarare prin care se atesta, asa cum cere Curtea, rezultatul votului din 25 martie in privinta senatorului Dan Sova. In 25 martie nu s-a votat o hotarare, ci a fost votata cererea de incuviintare de retinere si arestare, dar nu s-a votat si o hotarare. Azi vom face acest vot pe acest proiect de hotarare. Eu nu pot sa semnez un document, care este o hotarare pe un vot care nu s-a dat”, a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei Biroului Permanent.

Intrebat cu ce tip de majoritate va fi adoptata, de aceasta data, hotararea in cazul lui Sova, Tariceanu a spus ca se va lua in calcul majoritatea simpla, adica jumatate plus unu din numarul senatorilor prezenti.Pe de alta parte, senatorul PNL Cristian Bodea a precizat ca liberalii vor cere si in plen ca hotararea sa consemneze, de fapt, faptul ca a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea cererii DNA, adica sa se aplice noul Regulament al Senatului.

Judecatorii CCR au admis existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, prin „omisiunea” Senatului de a redacta o hotarare care sa fie publicata in Monitorul Oficial, dar atrag atentia ca aceasta nu a fost de natura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca prerogativele constitutionale, respectiv urmarirea penala si trimiterea in judecata.

Curtea a stabilit, in motivarea deciziei, ca refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie echivaleaza cu neindeplinirea unei obligatii constitutionale, legale si regulamentare, care angajeaza aceasta autoritate publica intr-un conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea care a solicitat incuviintarea arestarii unui senator, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul ministrului Justitiei.

Cu toate acestea, redactarea unui hotarari in cazul lui Dan Sova nu schimba cu nimic situatia senatorului PSD. Votul nu poate fi reluat si nici nu poate fi schimbat rezultatul votului. In schimb, liberalii vor putea contesta la CCR hotararea redactata de Senat.

In plus, procurorii DNA vor putea sa trimita o noua solicitare pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive.

Citeste si CCR a publicat motivarea in cazul Sova. Cum a afectat justitia „omisiunea” Senatului de a publica hotararea dupa votul care l-a salvat pe senatorul PSD de arestare Citeste si Ce urmeaza dupa decizia de astazi a CCR care a constatat ca Senatul si Justitia sunt in „conflict juridic” in cazul Sova Citeste si Senatorii sunt categorici: orice ar decide CCR, Dan Sova ramane liber. SINGURA cale prin care senatorul poate fi arestat preventiv


(305 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Senatul a respins proiectul de hotarare in cazul lui Dan Sova, dar Tariceanu este obligat sa redacteze o hotarare de respingere sub propria semnatura | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73287487030029 seconds.