Joi, 16 Aprilie 2015 - 05:26 AM Aleg.RO: Banicioiu: Daca nu facem ceva in 2015, in 2-3 ani in Romania nu o sa mai avem medici specialisti

Publicat de: ---

Financiarul

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, considera ca in 2-3 ani Romania nu va mai avea medici specialisti daca in 2015 nu vor fi adoptate o serie masuri pentru stimularea financiara a personalului medical .

“Suntem in situatia in care ne-au plecat medicii: randuri, randuri mari. E foarte greu sa-i tii in Romania in conditii de concurenta cu tarile puternice din Europa, pentru ca suntem practic aceeasi piata, dar cu salarizari diferite si ofertele curg lant. Pentru Romania care a facut niste greseli si de salarizare si de politica a cadrelor — blocare de posturi, inchidere de spitale—, s-a ajuns in situatia in care, daca nu facem ceva in 2015, in 2-3 ani in Romania nu o sa mai ai medic specialist”, a afirmat Banicioiu, marti seara, la postul B1 TV.

El a precizat ca sustine proiectul de lege din Parlament care se refera la impozitarea “contributiei” pacientilor pentru motivarea personalului medical.

“Normal ca sustin acest proiect de lege. L-am discutat cu foarte multi colegi din Parlament. Cred ca va intruni o larga majoritate. Sunt convins ca va trece foarte usor de Senat si unde, pentru ca au trecut sarbatorile pascale, va fi dezbatut cu celeritate. Apoi la Camera Deputatilor imi doresc sa fie nu neaparat o dezbatere rapida, ci una consistenta, pentru ca sunt unele chestiuni care nu sunt inca stabilite si trebuie sa isi aduca fiecare contributia”, a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, tarifele personalului medical vor fi stabilite de o comisie la nivelul Ministerului Sanatatii, prin norme care sa fie modificate anual sau la doi ani.

“Pana acum s-a ajuns la acele mercuriale foarte populare, pentru ca nici nu au fost reguli, nici salarizarea nu a fost pe masura, nici oamenii nu au avut niste lucruri foarte clar impuse si atunci s-au creat niste derapaje foarte grave. (…) E valabil pentru tot personalul. Nu toata lumea va trebui sa plateasca aceste tarife, in timpul programului, probabil, pana la ora 14,00, toate consultatiile raman ca si pana acum gratuite”, a adaugat Banicioiu.

El a explicat ca proiectul de lege, care a fost sustinut si de fostii ministri Mircea Beuran si Eugen Nicolaescu, presupune, de asemenea, introducerea unui sistem de programari.

“Dar, daca vrei sa optezi pentru un anume specialist, poti sa platesti o taxa. (…) Din punctul meu de vedere, cresti calitatea, concurenta intre stat si privat, motivezi si medicul si cresti calitatea actului medical. (…) Si numele mari opereaza si acum la privat si platesti. Daca legea va functiona, tinem si medicii pe loc, revin cei plecati pentru ca veniturile vor deveni competitive cu ceea ce e afara si atunci ai alternativa in Romania”, a spus Banicioiu. (Agentia Nationala de Presa AGERPRES)


(598 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Financiarul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Financiarul:

Banicioiu: Daca nu facem ceva in 2015, in 2-3 ani in Romania nu o sa mai avem medici specialisti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.