Miercuri, 15 Aprilie 2015 - 05:31 AM Aleg.RO: Premierul Frantei respinge temeri privind introducerea unei supravegheri in masa ca in SUA

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Principiul tintirii oricarei supravegheri asupra unor persoane care reprezinta o amenintare va ramane", le-a transmis el luni celor care denunta trecerea la o "supraveghere in masa" .

"Dar este inevitabila adaptarea masurilor de supraveghere la insfrastructurile retelelor. Societatea digitala a schimbat in mod fundamental capacitatile de organizare a persoanelor care reprezinta o amenintare", a argumentat el.

"Atunci cand schimburile sunt disimulate sau nu sunt decriptabile, este necesar sa se poata ocoli obstacolul, fie prin recurgerea la anumite tehnici de intruziune informatica, fie prin recursul la sonorizarea locurilor private, fie prin geolocalizarea in timp real a persoanelor", a afirmat el.

Mai ales unul dintre aceste puncte atrage temerile a numeroase asociatii, sindicate de magistrati sau actori din sectorul numeric - si anume crearea, in retelele operatorilor, a unor instrumente de analiza automata in vederea detectarii unei "succesiuni suspecte de date de conexiune", o "amenintare terorista". Consiliul national francez pentru date digitale a apreciat ca acest lucru "inseamna o forma de supraveghere de masa", care si-a "demonstrat extrema ineficienta", o aluzie la practicile NSA dezvaluite de catre Edward Snowden.

"Guvernul intentioneaza sa garanteze ca supravegherea va tinti strict comportamente amenintatoare. Date terte nu vot fi accesibile sau exploatabile de catre servicii", a dat asigurari premierul francez.

Viitoarea Comisie Nationala de Control al Tehnicilor de Informatii (CNCTR) "va interveni in toate etapele aplicarii acestui dispozitiv (...). Acest lucru nu are nimic a face cu practicile dezvaluite de Edward Snowden", a dat el asigurari.

"Guvernul va depune un amendament care prevede ca acest dispozitiv va fi temporar, pe o perioada de trei ani. Acest lucru va permite supunerea (cereii unei) prelungiri deciziei exprese a Parlamentului, pe baza unei evaluari detaliate a conditiilor aplicarii" dispozitivului, a anuntat Valls.

Aceasta lege "le va da compatriotilor nostri garantii concrete, pe care nu le-au avut niciodata pana in prezent, in domeniul informatiilor", a apreciat premierul francez, citat de AFP.

Insa, potrivit postului BFM TV, proiectul de lege din cadrul luptei impotriva terorismului doteaza serviciile franceze de informatii cu noi drepturi in vederea ascultarii conversatiilor telefonice si spionarea e-mailurilor.

Textul, anuntat de catre presedintele François Hollande la inceputul lui ianuarie, in contextul atentatelor de la Paris, urmeaza sa fie prezentat joi in Consiliul de Ministri, insa liniile mari par clare.

In cazul unei anchete, potrivit postului, e-mailurile vor putea sa fie interceptate in mod legal, printr-un program-spion care va citi in mod real textul tastat pe tastatura, iar agentii vor putea instala microfoane si camere de luat vederi in locuintele suspectilor.

O noutate, semnalata de BFM TV, consta in introducerea autorizarilor administrative, adica ocolind justitia, suficiente pentru declansarea acestei supravegheri.

"Teroristii sunt tot mai organizati, multumita unor instrumente mai inteligente, (insa) noi vom putea sa le interceptam conversatiile si continuturilor inaintea unei eventuale incriptari", se felicita SĂ©bastien Pietrasanta, deputatul raportor al proiectului de lege antiterorist adoptat in noiembrie.

Proiectul va da totodata unda verde folosirii balizelor pentru depistarea in timp real a unui vehicul sau obiect, subliniaza postul francez.

El prevede, de asemenea, ca informatiile culese sa fie distruse dupa un an, durata putand fi redusa la maximum o luna in cazul "interceptarilor de securitate", si prelungita pana la cinci ani in cazul "datelor de conexiune".

Alta evolutie majora a textului, semnalata de BFM TV este oferirea unei protectii mai mari agentilor pentru a ancheta. Agentii serviciilor speciale nu vor mai fi expusi riscurilor penale, deoarece - pentru prima data in Franta - proiectul vizeaza sa ofere un cadru legal general pentru activitati susceptibile sa aduca atingere vietii private si secretului corespondentei.

O autoritate independenta va fi creata, in paralel, pentru incadrarea noilor mijloace de actiune, mai precizeaza postul.

Citeste si SCANDAL in Franta in urma unor afirmatii cu caracter rasist la adresa romilor: "Este o adevarata infectie" Citeste si Zboruri anulate si intarzieri in Franta, in cea de-a doua zi a grevei controlorilor de trafic aerian Citeste si "5.000 de euro, 10.000 de euro, cine da mai mult?" Patru romani din Franta au ajuns la inchisoare pentru ca au vandut bebelusi


(320 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Premierul Frantei respinge temeri privind introducerea unei supravegheri in masa ca in SUA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.