Luni, 24 Ianuarie 2005 - 03:55 PM Aleg.RO: Tanasescu - in conflict de idei cu Iliescu

Publicat de: e.fogarasi

adevarul Vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu intra, din nou, in conflict de idei cu presedintele fondator al PSD, Ion Iliescu. Tanasescu a afirmat ca in PSD ar trebui sa existe mai multe platforme, care sa fie dezbatute in organizatii, pentru ca la Congres acestea sa fie supuse votului. Vicele pesedist spune ca el crede cu tarie in "competitia de idei, iar competitia de idei se traduce intr-o platforma si numai acesta lupta de idei poate sa conduca la un produs de calitate in cadrul partidului". Viziunea sa, caracteristica gruparilor mai moderniste din fostul partid de guvernamant, nu este aceeasi cu cea a lui Ion Iliescu. Acesta din urma a declarat, in urma cu zece zile, ca nu este pentru solutia mai multor platforme la Congres, intrucat s-ar putea ajunge la sciziune. Iliescu a dat ca exemplu FSN-ul, care s-a rupt in momentul in care si Roman si Iliescu au venit in fata Congresului cu grupuri de sustinatori si platforme distincte. Iliescu mai spunea ca toate energiile din partid trebuie canalizate spre un singur program si o viziune unica, tocmai pentru a evita o noua fractionare. Si Adrian Nastase pare marcat de ruptura FSN si de desprinderea ApR din PDSR. El spune insa ca aici e mana partidelor din dreapta spectrului care doresc sa vada PSD rupt. Presat sa numeasca cativa colegi pe care-i considera reformatori, Tanasescu a spus ca sunt mai multi, care au viziuni" si i-a numit pe Cristian Diaconescu, Ioan Mircea Pascu, Mircea Geoana, Ioan Rus, Dan Mircea Popescu. "Nu ne-ati spus nimic de Miron Mitrea" au replicat ziaristii din sala. "Si dansul poate sa aiba viziune pe un anumit segment", a raspuns Tanasescu, care nu a dorit sa spuna pe cine ar alege daca ar fi pus in fata unui buletin de vot cu numele lui Iliescu si Nastase pe el. Pana la Congresul din aprilie, PSD are o agenda bogata in intalniri. Cea mai importanta este astazi, cand va fi reactivata Delegatia Permanenta a partidului, in vechea formula. La sedinta va participa, bineinteles, si Ion Iliescu, iar ordinea de zi este de a pregati intalnirea cu grupurile parlamentare, sedinta Biroului executiv si eventual a stabili data unui Consiliu National. Sedinta este importanta si pentru ca, in premiera dupa alegeri, greii partidului se vor afla fata in fata, la aceeasi masa, si e de asteptat ca fiecare sa se repozitioneze in geografia actuala a PSD.
Desi toata lumea lupta pentru unitatea partidului,
Cel putin trei grupari isi disputa puterea in PSD Timis
In ciuda aparentelor de liniste si unitate de monolit, in PSD Timis a inceput razboiul de gherila pentru putere. Senatorul Ilie Sarbu, presedintele organizatiei, este obligat sa faca echilibristica printre gruparile care, dupa modelul de la centru, incearca sa puna mana pe functii. Dupa ce Sarbu a semnat declaratia de la Cluj pentru reformarea partidului, mai multe voci din filiala Timisoara au cerut socoteala. Nemultumitii, cu totii apropiati ai fostului presedinte Dan Poenaru, cunoscut ca un sustinator al aripii Iliescu din PSD, au solicitat, intr-o sedinta, sa li se explice de ce nu li s-a cerut parerea inainte de acest moment. Chiar daca a declarat ca nu va mai candida pentru functia de sef al PSD Timis, Poenaru are destui sustinatori, care ar putea veni cu o propunere-surpriza pentru sefia partidului. Unul dintre scenarii este acela ca organizatia Timisoara sa propuna un candidat controlat din umbra de gruparea pro Iliescu. Un alt curent il are ca "mentor" pe fostul senator Viorel Matei, care, dupa incheierea mandatului, a ramas fara nici o functie. Acesta spera sa ocupe fie fotoliul de presedinte executiv, fie pe cel de secretar general, el cerand, in repetate randuri, mazilirea ocupantilor acestor functii. "Daca vor crede colegii mei ca este nevoie de mine, voi ocupa o functie", a declarat Matei. Senatorul Ilie Sarbu sustine ca nu-i este frica de nici un contracandidat pentru sefia organizatiei: "Ramane la latitudinea mea daca voi candida din nou pentru aceasta functie, deoarece am fost ales statutar, in iulie 2004, pentru patru ani. Cei care-si doresc aceasta functie trebuie sa se fi implicat cu adevarat in viata de partid si trebuie sa se confrunte cu mine intr-o conferinta judeteana electorala. Am avut o intrunire cu 300 de membri, consilieri, primari si presedinti de organizatii si s-a vazut ca nu exista nici un fel de probleme de unitate. Acesti oameni mi-au dat mandatul lor. Ca presedinte al PSD Timis, imi poate cere socoteala doar conferinta judeteana. Nu avem ce discuta cu oportunistii, cu cei care vor in partid doar ca au nevoie de o functie".
Vasile Dancu - lectii de echitatie in PSD:
"Construim un cal, ca sa vedem cine-l poate calari"
Senatorul PSD de Cluj, Vasile Dancu, unul dintre artizanii documentului-program de reforma a partidului - asumat de liderii a 14 filiale din Transilvania si Banat - a asemuit initiativa grupului din jurul lui Ioan Rus cu imblanzirea unui cal naravas. "Construim un cal, ca sa vedem cine-l poate calari", a declarat acesta intr-o emisiune a unui post de televiziune local, difuzata sambata. Calul respectiv e puternic si curat, in viziunea ideologului grupului, insa nu suporta in sa decat un stapan animat de cele mai bune intentii. Intrebat de moderatorul emisiunii daca nu cumva calul poate deveni troian, care sa duca la ruperea PSD, Dancu a raspuns ca poate sa fie si astfel, insa, din tot zbuciumul, partidul va iesi mai intarit. Nu este pentru prima oara cand Vasile Dancu foloseste metafore in a explica evenimentele in centrul carora se afla. Inainte de alegerile locale, cand era convins ca Ioan Rus va castiga Primaria Cluj-Napoca, el a vorbit despre viitorul cetatenilor ajustand o teorie a fericirii. "Vom construi astfel incat ii vom face pe clujeni sa viseze frumos", spunea Vasile Dancu.




Calina BERCEANU, Corina DRAGOTESCU, Dragos BOTA


(636 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Tanasescu - in conflict de idei cu Iliescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6347348690033 seconds.