Miercuri, 15 Aprilie 2015 - 05:31 AM Aleg.RO: Peste 100 de parlamentari ar putea beneficia de pensii speciale

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Potrivit proiectului discutat, marti, la sedinta grupului deputatilor PSD, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar .

Citeste si Dupa SUPERIMUNITATE, parlamentarii au mai pregatit o surpriza. Ce PENSII SPECIALE vor sa aiba senatorii si deputatii

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care inca nu a fost depus.

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara. Indemnizatia se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data. Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate, se suporta din bugetul de stat. Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in MO", se arata in proiect.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatorii proiectului, a precizat ca este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opozitie. El a aratat ca prin acest proiect "se doreste sa se repare ce s-a stricat in guvernarea Boc, cand s-au taiat pensiile si salariile".

"Acest proiect este initiat de peste 250 de deputati si senatori si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taierea pensiilor si a salariilor. Formula de calcul este o formula usoara, care a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0.55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. Ea rezulta in acest sens nivelul indemnizatiei din produsul de acest procent de 0,55% si numarul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizatia bruta de 7.000 cat este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci daca ai stat mai putin de 6 uni de zile nu beneficiezi de aceasta suma. Si in Parlamentul European este aceasta practica. Noi ne-am inspirat din aceasta lege a PE si deci este de la un mandat pana la 3 mandate. Daca sunt peste 4 mandate, nu mai conteaza", a explicat Daea.

El a mai aratat ca, in prezent, indemnizatia de parlamentar "nu este purtatoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectata prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege "pune in accord lucrurile".

"Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum pensia este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, in cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care, la calculul pensiei, erau aceste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime", a mai spus Daea.

El a adaugat ca actul normative este in lucru si ca impactul ar fi foarte mic, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari.

“Impactul este foarte mic, numarul parlamentarilor care beneficiaza de un asemnea mechanism este foarte mic, undeva la 100-100 si ceva.Din evidentele noastre erau 120 de pesnionari in 2010, acum sunt 110", a spus Daea.

El a mai aratat ca mai are putin si iese la pensie si beneficiaza de o pensie de 2.500 lei din sistemul public. "Eu mai am putin si sunt pensionar. Pentru 47 de ani, 8 luni si 5 zile de contributie, primesc o contributie de 2.500 de lei, la care se adauga aceasta de 4.000. Sunt 15 ani in care eu nu am beneficiat de spor de vechime", a explicat Daea.

El a mentionat ca sunt si alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul al pensiei, cum sunt cei din Justitie sau aviatorii.

"Sunt si alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul, cei din justitie si aviatorii. La toti, la rand, am intervenit prin aceasta recalculare astfel incat sa aducem pensile la nivelul din 2010", a adaugat Daea.

El a precizat ca si parlamentarii din opozitie au semnat proiectul, care urmeaza sa fie depus cand va fi finalizat.

"Binenteles ca opozitia a semnat. Sunt peste 260 de semnaturi si peste 87 de semnaturi de la opozitie.Actul normative este in dezbatere si vom avea si punctul de vedere al Guvernului si pozitia ministrilor de resort. Il depunem dupa ce il vom termina”, a adaugat Daea.

Parlamentarii nu sunt la prima initiativa de acest fel, anul trecut un proiect de lege al deputatului PSD Anghel Stanciu pe aceasta tema a fost discutat la Comisia de munca a Camerei Deputatilor, dar a fost uitat dupa ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat ca nu sustine proiectul.

 

Citeste si Timp de 5 ani, o angajata a statului a platit rudelor sale alocatii si pensii care se cuveneau altor persoane


(288 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Peste 100 de parlamentari ar putea beneficia de pensii speciale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60060000419617 seconds.