Vineri, 10 Aprilie 2015 - 06:05 AM Aleg.RO: Scandal financiar in Republica Moldova sau cum sa furi 1 miliard de dolari

Publicat de: ---

Financiarul

Procurori anticoruptie, parlamentari si chiar detectivi financiari americani cauta de saptamani intregi urmele a 1 miliard de dolari care s-au evaporat din Republica Moldova, intr-un imens scandal bancar care ar putea destabiliza aceasta fosta republica sovietica, cea mai saraca din Europa, relateaza joi, AFP .

‘Disparitie misterioasa’ sau ‘furtul secolului’? Afacerea a izbucnit intr-o buna zi cand Banca Centrala a Moldovei (BNM) a descoperit ca trei institutii financiare de la Chisinau, reprezentand aproximativ o treime din activele bancare ale tarii, au acordat imprumuturi in valoare totala de 1 miliard de dolari, sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

Tranzactia a fost incheiata in cateva zile si chiar inainte de alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii noiembrie, care au fost castigate foarte strans de partidele proeuropene in fata opozitiei proruse.

Nu se stie cine sunt beneficiarii acestor fonduri; bani au disparut, se pare, pur si simplu.

‘Nu-mi pot explica cum se poate sa furi o suma atat de mare intr-o tara atat de mica’, a exclamat recent seful misiunii Uniunii Europene in Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Deputatii din parlamentul de la Chisinau s-au sesizat in aceasta afacere. Potrivit raportului unei comisii parlamentare discutat cu usile inchise, din care s-au scurs informatii in presa, o parte din aceste fonduri au fost transferate in patru banci din Rusia.

Liderul opozitiei socialiste, Igor Dodon, sustine, la randul sau, ca banii au ajuns in conturile mai multor companii offshore, ‘unde li s-a pierdut urma’. ‘Aceste credite au fost acordate stiindu-se ca nu vor fi rambursate’, a declarat el pentru AFP.

Vicepremierul StĂ©phane BridĂ© (de nationalitate franceza) in guvernul moldovean, fost expert financiar, vorbeste cu prudenta de aceste ‘tranzactii suspecte’ masive, ce se ridica la 1 miliard de dolari.

Pentru a evita falimentul, care ar fi provocat panica in intregul sistem bancar al Republicii Moldova, Banca Centrala a plasat sub gestiunea sa directa cele trei banci implicate in aceasta afacere — Banca de Economii (BEM), Unibank si Banca Sociala. Acestea au primit in paralel un credit de urgenta de 9,4 miliarde de lei moldovenesti (aproximativ 700 milioane de dolari), fonduri ce urmau sa fie rambursate la 27 martie. Termenul a trecut, dar suma nu a fost inca rambursata.

‘Sunt convins 100% ca suma in cauza nu va fi rambursata integral si ca diferenta va fi transformata in datorie publica’, a declarat pentru AFP presedintele Ligii bancherilor, Dumitru Ursu. Datoria Moldovei se ridica in prezent la 1,7 miliarde de dolari.

El a acuzat de neglijenta Banca Centrala si CNPF, jandarmul pietelor financiare, deoarece ‘astfel de tranzactii nu ar fi trebuit sa scape supravegherii lor’ si nici celor de la Parchetul anticoruptie (CNA).

Un viceguvernator al Bancii Centrale si presedintele CNPF au fost demisi pentru a fi dati ca exemplu, dar multi analisti explica pasivitatea acestor institutii prin ‘ordinele venite de sus’, din partea unor oameni politici influenti care ar fi deturnat o parte din bani.

Parchetul general a deschis o ancheta. Pana in prezent, doua persoane, a caror identitate nu a fost facuta publica, au fost plasate in arest preventiv si proprietatile altor cateva au fost puse sub sechestru.

Intr-un document publicat la inceputul lunii martie, ‘partenerii de dezvoltare ai Moldovei’, intre care Banca Mondiala, Uniunea Europeana si SUA, au cerut guvernului sa ‘faca publica valoarea cu care a fost prejudiciat statul in urma acestei afaceri’.

In fata indignarii generale, guvernul a recurs la ajutorul expertilor companiei de audit americane Kroll pentru a elucida cazul.

‘Aceasta mega-tranzactie are un impact nefast major asupra economiei, provocand o puternica depreciere a leului moldovenesc’, a indicat Alexandru Fala, analist Expert Grup, un grup de reflectie din Chisinau.

Leul moldovenesc a pierdut 42% din valoarea sa intre 1 noiembrie si 18 februarie, inainte de a recastiga putin teren in ultimele saptamani.

‘Aceasta risca sa provoace falimentul bugetului de stat’, a estimat liderul socialistilor moldoveni, Igor Dodon, care nu crede ca banii vor fi recuperati, avand in vedere nivelul de coruptie in cadrul sistemului judiciar si statutul persoanelor implicate in aceasta afacere.  (Agentia Nationala de Presa AGERPRES)


(664 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Financiarul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Financiarul:

Scandal financiar in Republica Moldova sau cum sa furi 1 miliard de dolari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64927220344543 seconds.