Vineri, 10 Aprilie 2015 - 06:05 AM Aleg.RO: Para la putere, in dosarul ANRP

Publicat de: ---

Bursa      *  Radu Pricop, ginerele lui Basescu, si fostul sef SRI Costin Georgescu, denuntati
       Numele avocatului Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, apare in dosarul ANRP, in care au fost trimisi in judecata fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate Horia Georgescu si deputatii Marko Attila Gabor si Theodor Nicolescu .
     In rechizitoriul trimis in instanta de procurorii DNA se afla o declaratie data in calitate de martor de expertul Marcela Anton, in care se face referire si la Radu Pricop.
     Pricop a fost avocatul lui Valentin Visoiu, care controleaza grupul de firme Conarg, unul dintre cumparatorii de drepturi litigioase, care a obtinut apoi despagubiri de la ANRP.
     Martorul Marcela Anton a intocmit in anul 2008 un raport de expertiza tehnica extrajudiciara, la cererea lui Valentin Visoiu, in legatura cu un teren de 20,5 ha, situat pe raza fostei comune Dudesti - Cioplea, actualmente sector 3 Bucuresti. Terenul respectiv a fost mostenit de Matilda Olosuteanu si Elena Ghetu, iar acestea au cesionat drepturile litigioase catre Valentin Visoiu, pentru suma de 2.713.500 euro.
     Ulterior, Valentin Visoiu a vandut o parte din drepturi catre alte doua persoane - Gheorghe Manole (12%) si Serban Florin Barbu (17%), iar, in septembrie 2008, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP a decis ca cei trei sa fie despagubiti cu suma de 375 milioane lei (echivalentul a 104 milioane euro), insa DNA sustine ca pretul terenului a fost supraevaluat artificial cu suma de aproximativ 60 milioane euro.
     Marcela Anton a declarat: "Raportul de expertiza l-am intocmit in anul 2008 la solicitarea lui Visoiu Valentin, prin avocat Radu Pricop si Florin Barbu.
     Mi-au fost puse la dispozitie copii dupa toate actele mentionate in acest raport de expertiza, copie dupa planul mosiei Ivan Grueff din anul 1924 cu semnaturi si stampile de la arhiva, planurile cadastrale la 500 si 2000, diverse editii mentionate in raport, din baza mea de date si obtinute de-a lungul timpului de la Cadastrul Bucuresti. Toate aceste acte mi-au fost puse la dispozitie de Florin Barbu si de avocat Radu Pricop. Precizez ca nu ii cunosteam dinainte, ci acestia au venit la mine acasa si mi-au solicitat sa efectuez aceasta expertiza. Onorariul expertizei mi-a fost achitat de firma CONARG REAL ESTATE SRL, reprezentata de Visoiu Valentin".
     Conform documentelor DNA, in martie 2015 Valentin Visoiu a formulat un denunt in care a sesizat faptul ca i-a dat, in perioada 2008 - 2013, deputatului Theodor Nicolescu, fost vicepresedinte al ANRP, suma de aproximativ 800.000 euro, in mai multe transe.
     In schimbul acestor bani, Theodor Nicolescu l-a asigurat pe Valentin Visoiu ca dosarele de despagubire in care acesta din urma era beneficiar vor trece fara probleme de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.
     Procurorii DNA au inceput controlul judiciar pentru 60 de zile fata de avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, care este acuzat de complicitate la santaj in dosarul in care mai sunt cercetati fiul unui fost presedinte al Moldovei, Sergiu Lucinschi, si un procuror DIICOT.
     Radu Pricop este acuzat ca "a uzat de calitatea de avocat in savarsirea faptei retinute in sarcina sa, rezultand ca, desi initial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu "consultanta juridica" continand elemente contrare legii, ulterior, pentru a masca participatia la savarsirea infractiunii, a procedat la interpunerea, in relatia cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala raspundere penala, transmitand prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informatiile necesare obtinerii sumei de bani necuvenite".
     Mass media leaga numele lui Valentin Visoiu de o alta despagubire controversata, in care este implicat si numele ginerelui presedintelui Traian Basescu, si anume afacerea terenului Bratienilor de la Stefanesti, ale carui drepturi litigioase fusesera cumparate de managerul de la Conarg. Potrivit procurorilor DNA, numele lui Visoiu apare si in scandalul despagubirii de 90 milioane de euro, in calitate de partener al lui Gheorghe Stelian, un alt nume important in afacerile cu drepturi litigioase.
     In noiembrie 2014, Valentin Visoiu era arestat la domiciliu in dosarul primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.
     * Costin Georgescu si Honorius Prigoana, in dosar
     Gheorghe Visoiu, consilier evaluator al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), trimis deja in judecata, l-a denuntat pe 3 aprilie 2015 pe fostul sef al SRI, Costin Georgescu, dar si pe fiul lui Silviu Prigoana.
     Rechizitoriul procurorilor publicat in mass-media arata: "La data de 03.04.2015, VISOIU GHEORGHE a formulat un denunt in care a sustinut ca in perioada in care isi desfasura activitatea in Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, a observat mai multe persoane, printre care COSTIN GEORGESCU si HONORIUS PRIGOANĂ, unele dintre ele avand interese in solutionarea anumitor dosare, in compania directorului PRIBOI MIHAI SEPTIMIU".
     In replica, fostul sef SRI Costin Georgescu a sustinut, la Antena 3: "Eu am incercat sa recuperez un teren de langa Craiova. Aveam a 6-a parte dintr-un teren al parintilor care avea doua hectare. A venit cineva la mine sa imi propuna sa ma ajute cu ANRP. Dar, pe Visoiu nu il cunosc".
     Potrivit Romania TV, Sebastian Moise, secretar executiv al PMP, era intermediarul intre cei care doreau retrocedari ilegale si membri ANRP.
     In acelasi dosar trimis in fata instantei, Dorin si Alin Cocos au facut mai multe denunturi. 

 link: 12 inculpati din lotul ANRP, trimisi in judecata
 


(799 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Para la putere, in dosarul ANRP | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57790684700012 seconds.