Joi, 09 Aprilie 2015 - 05:34 AM Aleg.RO: Reactia PSD, dupa decizia Curtii Constitutionale: „Nu schimba cu nimic pozitia noastra. S-a inchis subiectul”

Publicat de: ---

Gndul MEDIAFAX FOTO// MARIUS DUMBRAVEANU

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Venita ca „o surpriza” pentru senatorii PSD, decizia Curtii Constitutionale de miercuri ii obliga sa redacteze si o hotarare prin care sa ateste rezultatul votului in cazul retinerii si arestarii lui Dan Sova . Ca atare, senatorul jurist Ioan Chelaru a declarat pentru gandul ca se vor conforma acestei decizii, dar ca, oricum, situatia nu se va schimba.

„Decizia este una echilibrata, data in urma unei analize echilibrate, raspunde realitatii juridice. Surpriza si curiozitatea pentru mine este obligarea Senatului de a redacta o hotarare, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata in istoria Parlamentului. E prima data cand CCR impune redactarea unei hotarari negativ. Noi va trebui sa ne conformam acestei decizii”, a spus Chelaru, contactat de gandul.

Intrebat in cat timp va putea fi aplicata decizia CCR, avand in vedere ca nu exista un termen limita, pesedistul, vicepresedinte al Senatului, a spus ca, in primul rand, este asteptata motivarea Curtii, urmand ca ulterior sa intre pe procedura.

”Exista un principiu, al loialitatii, intre Camerele Parlamentului si CCR, intotdeauna cand s-a impus, Parlamentul a raspuns solicitarilor Curtii. Cu celeritate, in sensul ca asteptam sa primim motivarea Curtii, sa o punem in discutia Biroului Permanent, sa o trimitem la comisia juridica, aceasta sa redacteze un proiect de  hotarare negativ care sa constate numarul de voturi care s-a dat, acest proiect sa fie supus Biroului Permanent si prezentat plenului, apoi comunicat Ministerului Justitiei”, a explicat Chelaru.

Mai mult, senatorul PSD  a precizat ca va fi o hotarare de respingere, fiind luate in calcul prevederile legale aflate in vigoare pe 25 martie 2015, adica articolul 173 din Regulamentul Senatului si articolul 24 din Statutul deputatilor si senatorilor, chiar daca ele au fost modificate intre timp.

”Actul a fost adoptat, decizia CCR ne obliga sa redactam o hotarare privind votul din 25 martie. Toate se vor raporta la legile in vigoare pe 25 martie. Nu schimba cu nimic pozitia noastra”, a mai spus Chelaru.

Intrebat despre posibilitatea ca aceasta noua hotarare sa fie atacata la Curte si declarata neconstitutionala, vicepresedintele Senatului a exclus aceasta varianta. ”S-a inchis subiectul”, a adaugat el.

Curtea Constitutionala a decis, in urma sesizarii facute de Consiliul Superior al Magistraturii, ca a existat un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Senat, prin faptul ca nu a fost redactata o hotarare care sa ateste rezultatul votului in cazul lui Dan Sova. Concret, CCR obliga Senatul sa adopte o astfel de hotarare.

Pe 25 martie, senatorii au respins solicitarea DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, cu 79 de voturi ”pentru”, 67 de voturi ”impotriva” si cinci abtineri.

Citeste si Ce urmeaza dupa decizia de astazi a CCR care a constatat ca Senatul si Justitia sunt in „conflict juridic” in cazul Sova Citeste si Curtea Constitutionala obliga Senatul sa redacteze o hotarare dupa votul care l-a scapat pe Sova de arestare


(407 )

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

Reactia PSD, dupa decizia Curtii Constitutionale: „Nu schimba cu nimic pozitia noastra. S-a inchis subiectul” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.