Miercuri, 01 Iunie 2005 - 07:56 AM Aleg.RO: Deputatii au hotarat: Adio, Sistem National de Cercetare Sociologica a Opiniei Publice!

Publicat de: Bogdan Apostolescu

gardianul La solicitarea presedintelui Traian Basescu, deputatii au reexaminat, ieri, initiativa legislativa privind constituirea Sistemului National de Cercetare Sociologica a Opiniei Publice si au respins-o in unanimitate. Camera Deputatilor, fiind Camera decizionala, proiectul de lege devine nul. Presedintele Romaniei a sustinut, in cererea de reexaminare, ca prin legea mentionata s-ar institui "o ingradire nepermisa a exercitarii activitatii de cercetare sociologica si care nu reprezinta o solutie europeana, ci una profund nedemocratica". Principalele obiectii la adresa propunerii legislative au fost cuprinse in raportul intocmit de Comisia de invatamant, stiinta, tineret si sport.

Propunerea a starnit proteste din partea mai multor organizatii nationale si internationale de profil, care au reactionat vehement. Ele au considerat ca este vorba de o piedica in calea schimbului liber de idei si in aparitia de noi practici si jucatori pe piata, mai ales ca reglementari de acest gen nu exista in nici unul dintre statele Uniunii Europene. Prin impunerea obligativitatii ca Academia Romana sa autorizeze, evalueze si acrediteze organizatiile si persoanele fizice sa deruleze sondaje sociale si de opinie reprezinta o incalcare flagranta a dreptului de baza la libertatea cercetarii stiintifice si la liberul schimb, se arata in raportul Comisiei.

Un alt argument impotriva initiativei legislative este si acela al aparitiei unei noi poveri fiscale, prin plata unei taxe, pe care ar fi trebuit sa o suporte cei care fac cercetare de opinie si piata.


(650 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Bogdan Apostolescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Deputatii au hotarat: Adio, Sistem National de Cercetare Sociologica a Opiniei Publice! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66610598564148 seconds.