Marþi, 31 Mai 2005 - 03:24 PM Aleg.RO: Trei sondaje, aceeaºi perioadã, aceleaºi întrebãri, rezultate diferite

Publicat de: Liliana RUSE, Alin B

Gândul Trei sondaje de opinie au reuºit performanþa greu de egalat ca, într-un interval de timp apropiat, sã prezinte rezultate care diferã substanþial Gallup: Bãsescu ºi Alianþa, procente ca pe vremea FSN

Potrivit Barometrului de Opinie Publicã realizat de Fundaþia pentru o Societate Deschisã în colaborare cu Gallup, dacã duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianþa D.A. PNL-PD ar câºtiga detaºat, întrunind 59 la sutã din voturi. Sondajul, realizat în perioada 5-19 mai, pe un eºantion de 1.800 de persoane, cãrora le-au fost adresate întrebãri deschise, plaseazã PSD pe locul doi în preferinþele electoratului, cu 24 de procente, urmat de PPRM ºi UDMR, cu câte 7 la sutã, în vreme ce PUR (Conservator) ºi PPCD (foºtii þãrãniºti) ar obþine câte un punct procentual fiecare. La preºedinþie, Traian Bãsescu ar câºtiga cu un scor pe care doar Ion Iliescu îl putea obþine la începutul anilor 1990 – 65 la sutã, din primul tur de scrutin. Pe locul doi, la mare distanþã, s-ar clasa Adrian Nãstase, cu 15 procente, ºeful acestuia pe linie de partid, Mircea Geoanã, ar avea doar 6 la sutã, cât ar aduna ºi C.V. Tudor, iar Theodor Stolojan, doar 2 la sutã. ªeful statului este ºi personalitatea politicã în care românii au cea mai mare încredere (56 la sutã dintre cei intervievaþi), urmat de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu (34 la sutã), de Theodor Stolojan (31 la sutã), Mircea Geoanã (31 la sutã), Adrian Nãstase (20 la sutã), Emil Boc (20 la sutã), Ion Iliescu (16 la sutã) ºi C.V. Tudor (13 la sutã).

IMAS: Aliaþii – mai puþin cu 10 la sutã

Deºi realizat în aceeaºi perioadã, Barometrul Opiniei Publice efectuat de cãtre IMAS prezintã Alianþa PNL-PD ca având 49,9 la sutã din opþiunile electoratului, cu 10 procente mai puþin decât sondajul Gallup. Cercetarea IMAS a fost fãcutã în perioada 11-18 mai, pe un eºantion de 1.245 de persoane cu drept de vot ºi cu o marjã de eroare de +/-2,9 la sutã. Conform sondajului, Alianþa D.A. continuã sã conducã în preferinþele alegãtorilor, cu 49,9 la sutã, urmatã de PSD, cu 28,4 la sutã, PPRM – 10,1 la sutã ºi UDMR – 5,4 la sutã. Procentul nehotãrâþilor ºi al celor care nu voteazã este de 20 la sutã. Preºedintele Traian Bãsescu este, în continuare, personalitatea cu cea mai ridicatã cotã de încredere – 52 la sutã. El este urmat de cãtre Mircea Geoanã – 43 la sutã, Cãlin Popescu Tãriceanu – 40 la sutã, Adrian Nãstase – 29 la sutã ºi Ion Iliescu – 25 la sutã. Majoritatea cetãþenilor cu drept de vot (51 la sutã) considerã cã România merge într-o direcþie greºitã, dar, cu toate acestea, repondenþii cred, în proporþie de 62 la sutã, cã actualul Cabinet conduce þara cel puþin la fel de bine ca ºi precedentul.

INSOMAR: PSD creºte cu 5 la sutã

Realizat cu o sãptãmânã mai târziu decât cel al IMAS, sondajul INSOMAR menþine aproximativ acelaºi procent pentru Alianþa PNL-PD, dar creºte PSD cu aproape 5 la sutã. Cercetarea a fost efectuatã în perioada 18-25 mai, pe un eºantion electoral reprezentativ de 1.689 de persoane, cu o eroare maximã admisã de +/- 2,38 la sutã. Sondajul aratã cã Alianþa D.A. are o cotã electoralã de 48,5 la sutã, în timp ce PSD are 35,3 la sutã. Pe locurile urmãtoare se plaseazã PPRM (6,3 la sutã) ºi UDMR (4,8 la sutã). Mai mult de jumãtate dintre subiecþi (60 la sutã) sunt mulþumiþi ºi foarte mulþumiþi de prestaþia preºedintelui Traian Bãsescu, în timp ce Guvernul Tãriceanu este apreciat de doar 42 la sutã dintre persoanele chestionate. Biserica rãmâne instituþia cu cea mai mare cotã de încredere (87 la sutã), urmatã de armatã (72 la sutã), mass media (59 la sutã) ºi Preºedinþie (48 la sutã).

Specialiºtii nu ºtiu sã explice diferenþele

Specialiºtii sunt ºi ei miraþi de diferenþele atât de mari dintre cele trei sondaje. „Poate fi vorba de metodologie, de modul în care este construit eºantionul”, ne-a declarat directorul CURS, Sebastian Lãzãroiu. Procentele uriaºe obþinute de alianþa politicã de la putere ºi de preºedintele Traian Bãsescu, comparativ cu alte sondaje, s-ar datora, potrivit specialiºtilor de la Gallup, modului de intervievare. ÃŽntrucât subiecþilor nu li s-a pus în faþã o listã cu partide ºi personalitãþi politice, mulþi dintre aceºtia ar fi fost tentaþi sã-ºi îndrepte opþiunile verbale înspre cei care conduc acum þara. De asemenea, spun realizatorii Barometrului de Opinie, întrucât cercetarea sociologicã a fost întreprinsã înainte de eliberarea celor trei ostatici din Irak, punctele procentuale ale lui Traian Bãsescu ºi compania ar fi, în acest moment, chiar mai mari decât cele indicate de sondaj. ÃŽn plus, metoda întrebãrii deschise folositã de cãtre Gallup, în care subiecþii nu mai aleg dintr-o listã, ci menþioneazã spontan partide sau personalitãþi, avantajeazã formaþiunile aflate la guvernare. „Este o chestiune de notorietate”, afirmã Lãzãroiu. El recunoaºte însã cã nici modul de selectare al eºantionului ºi nici forma întrebãrilor din sondaj nu pot da o diferenþã de zece procente, cât existã între sondajul Gallup, pe de o parte, ºi cele ale IMAS ºi INSOMAR, pe de cealaltã parte. ÃŽntrebat cum explicã, pânã la urmã, diferenþele atât de mari, Sebastian Lãzãroiu a rãspuns scurt: „Nu ºtiu”.

*) Restul procentelor pânã la 100%, în toate sondajele, sunt reprezentate de alte partide sau de nonrãspunsuri


(1266 )

 

Link-uri înrudite

· Alte ºtiri din sursa
Gândul

· Alte ºtiri de la Liliana RUSE, Alin B


Azi: Cea mai citit㠺tire din sursa Gândul:

Trei sondaje, aceeaºi perioadã, aceleaºi întrebãri, rezultate diferite | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.