Marți, 31 Mai 2005 - 10:22 AM Aleg.RO: Mana lui Basescu

Publicat de: Mihai TOADER

ziua "Daca atunci cand organele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie, impotriva lor se vor ridica partidele, mijloacele media si comunitatea de afaceri, zadarnicind si intimidand actiunile institutiilor legale ale statului - cu certitudine integrarea in UE va ramane doar un deziderat si nu o realitate", se afirma intr-un comunicat al presedintelui Basescu prezentat ieri de Adriana Saftoiu. Consilierul a facut aceasta precizare ieri, prezentand punctul de vedere al sefului statului fata de rezultatul referendumului din Franta privind Constitutia UE si consecintele asupra procesului de aderare a Romaniei la UE.

Declaratia presedintelui Basescu, facuta in toiul scandalului Petromidia, e senzationala. Ea vine dupa ce Dinu Patriciu, unul dintre lideri importanti ai PNL, a fost anchetat 18 ore in sir, a fost retinut printr-o hotarare luata inainte chiar de a-si termina declaratia scrisa, a fost bagat intr-o celula insalubra si apoi eliberat de instanta spre rusinea procurorilor. Reactia presedintelui alimenteaza zvonurile ca el nu este strain de precipitarea investigatiilor in care este implicat liberalul Patriciu. Beneficile politice ale unei astfel de actiuni ar fi net in favoarea PD. In primul rand, pentru ca retinerea omului de afaceri liberal este o lovitura de imagine data PNL si sefului acestuia, Calin Popescu Tariceanu. La aceasta se adauga erodarea galopanta a increderii in Guvern, confirmata in sondajele de opinie. Deprecierea rolului PNL pe scena politica este dublata de ascensiunea vertiginoasa a democratilor. Ascensiune care va continua cu orientarea partidului pe culoarul popularilor europeni, cel mai puternic grup parlamentar din Parlamenmtul European. Tariceanu a sesizat, in ultimul ceas, ca situatia partidului sau pe scena politica s-a schimbat. Dintr-o pozitie secundara el incearca sa relanseze ideea fuziunii PNL-PD, pe care a evitat-o insistent pana acum. Din interior, Valeriu Stoica reia si el aceasta tema. Mentinerea liderilor PNL pe ideea pastrarii identitatii ar putea duce la o ruptura, asa incat o buna parte din PNL ar putea trece la PD.

Practic, Tariceanu se vede incorsetat de jocul PD si al Palatului Cotroceni, la care contribuie decisiv stangaciile dovedite de Executiv in situatii de criza.

Presedintele Basescu a punctat sistematic si acum se afla in topul preferintelor electoratului. Capitalul sau de simpatie se rasfrange si asupra Aliantei DA. In aceste conditii alegerile anticipate devin numai o chestiune de timp. Patriciu este un lider PNL care s-a declarat impotriva anticipatelor. Inca un punct divergent intre el si presedinte. Daca PNL nu va reusi o repliere rapida, anticipatele l-ar putea marginaliza definitiv. PD aflat in ascensiune si o data intrat in PPE va putea sa stranga in jurul sau toate formatiunile aspirante la curentul popular, iar PNL nu-i ramane decat sa se consoleze la Internationala Liberala. Si cu un rol secundar pe scena politica interna.


(1256 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Mihai TOADER


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Mana lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.