Vineri, 27 Februarie 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Sora premierului Ponta, pe Facebook: Am mers la DNA sa recuperez hard-disk-uri ale SC Exfin 2000

Publicat de: ---

Gândul

"Mi-am trait toata viata discret si fara nicio implicare in viata publica . Din pacate, de mai bine de o saptamana, acest lucru nu a mai fost posibil. Respect dreptul presei de a cere informatii despre subiecte de interes public, dar in acelasi timp consider ca si publicul are dreptul la informatii corecte si complete. In concluzie, pentru a evita speculatiile, vreau sa se stie ca in aceasta dimineata m-am prezentat de bunavoie la sediul DNA Ploiesti pentru a recupera hard-disk-urile apartinand SC Exfin 2000, in care am calitatea de administrator si asociat", scrie Alexandra Hertanu intr-un mesaj postat pe Facebook in urma cu aproape o ora.

In acelasi mesaj ea precizeaza ca, in acelasi timp, procurorii i-au solicitat sa dea o declaratie in calitate de martor si a acceptat acest lucru.

"Cu aceasta ocazie, mi s-a solicitat si am acceptat sa dau o declaratie de martor. Asta a fost tot!", spune Alexandra Hertanu.

Ea mai mentioneaza ca vrea sa faca cunoscut si faptul ca, "in ciuda informatiilor vehiculate in presa", ea, mama sa ori SC Exfin 2000 nu au avut niciodata niciun fel de legatura contractuala cu SC Grossman Engineering SRL.

Joi, sora premierului Victor Ponta, Alexandra Florina Hertanu, a iesit, dupa doua ore de audieri, din sediul DNA Ploiesti, fara a face declaratii si spunand doar ca a avut ceva "de recuperat".

Alexandra Florina Hertanu, care a ajuns, joi dimineata, in jurul orei 9.00, la DNA Ploiesti, intrand fara a face declaratii, a parasit sediul DNA Ploiesti dupa aproximativ doua ore. La iesire, aceasta a afirmat doar: "Am avut ceva de recuperat", urcand apoi intr-un taxi care o astepta in curtea institutiei.

Intrebata daca era constienta de ceea ce facea sotul sau, Iulian Hertanu, sora premierului a raspuns: "Sunt constienta in general".

Potrivit unor surse din interiorul DNA Ploiesti, Alexandra Hertanu a fost audiata in calitate de martor.

Tot joi, au fost audiati la DNA Ploiesti si fostii prefecti de Prahova Radu Oprea si Corneliu Popescu, ambii spunand ca au fost audiati in calitate de martori. In timp ce Popescu a declarat, la iesirea din sediul institutiei, ca a fost audiat intr-un dosar privind retrocedarea a 50 de hectare de padure familiei Cantacuzino pe raza localitatii prahovene Floresti, senatorul PSD Radu Stefan Oprea a spus ca nu poate da detalii despre ce dosar este vorba, mentionand doar ca "sub nicio forma" nu este vorba despre dosarul lui Iulian Hertanu.

Surse judiciare au declarat ca Radu Oprea a fost citat ca martor intr-un dosar in care DNA Ploiesti investigheaza retrocedari ilegale. In acelasi dosar, saptamana aceasta a fost audiat la DNA Ploiesti un fost subprefect al judetului Prahova, Gabriel Hornoiu, si a fost chemat joi, la sediul institutiei, un alt fost prefect al judetului, Corneliu Popescu.

Alexandra Hertanu este asociata, impreuna cu Natalia Maier, la firma SC Exfin 2000 SRL, detinand 49 % din actiuni. SC Exfin 2000 SRL a fost inregistrata in anul 2000 si are sediul social in Bucuresti, avand ca principal obiect de activitate "contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal”. Natalia Maier si Alexandra Florina Hertanu au fost numite administratori ai firmei in 13 mai 2008 si au mandate pe durata nelimitata.

In anul 2011, Exfin 2000 SRL avea un numar mediu de opt salariati si a inregistrat un profit net de 78.074 RON la o cifra de afaceri net de 355.288 RON. In urmatorii doi ani, numarul mediu de salariati a scazut la 6. In anul 2012, Exfin 2000 SRL a avut o cifra de afaceri neta de 332.150 RON si un profit net de 75.040 RON, iar in anul 2013 cifra de afaceri neta a fost de 302.210 RON, firma inregistrand un profit net de 56.891 RON.

Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Hertanu, a fost audiata in dosarul in care sotul sau, Iulian Hertanu, este arestat preventiv alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba sub acuzatia de deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala.

In acelasi dosar au fost pusi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

SC Grossman Engineering Group SRL, firma la care initial a fost asociat si Iulian Hertanu, a fost inregistrata in februarie 2000, are sediul social in Bucuresti, iar actionar majoritar este Liviu Munteanu, care detine 60% din cota de participare la beneficii si pierderi. Cel de-al doilea actionar, care are 40% din firma, este cetateanul german Karl Reinhold Grossmann, iar administratorul firmei este Florin Ilie Dragan, pus sub acuzare alaturi de Liviu Munteanu in dosarul de fraudare a fondurilor europene instrumentat de DNA Ploiesti.

Iulian Hertanu a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in prezent Iulian Hertanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Anterior postarii Alexandrei Hertanu, pe reteaua de socializare a postat un mesaj si premierul Victor Ponta, in care spunea ca este o mare suferinta pentru el sa vada ca sora si mama lui sunt "linsate mediatic" doar pentru ca el sa fie "lovit politic".

Inaintea acestei postari, premierul Ponta a refuzat sa comenteze faptul ca sora lui a fost audiata la DNA in dosarul in care sotul acesteia e arestat preventiv sub acuzatia de deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala, adaugand ca spera ca presa sa il mai intrebe vreodata si despre un alt subiect.

De asemenea, intrebat de jurnalisti despre aceste audieri, Ponta a raspuns "Hai, ma, sunteti seriosi ?", spunand ca el a venit sa viziteze un spital.


(336 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Sora premierului Ponta, pe Facebook: Am mers la DNA sa recuperez hard-disk-uri ale SC Exfin 2000 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6118540763855 seconds.