Sâmbătă, 28 Mai 2005 - 10:29 AM Aleg.RO: Să fie lovitura lui Băsescu?

Publicat de: ---

azi Unii membri ai PNL, apropiați ai lui Dinu Patriciu, au declarat că, în opinia lor, reținerea omului de afaceri este un abuz care a avut loc în urma unor presiuni politice venite din zona PSD. Președintele PNL București, Ludovic Orban, consideră că reținerea lui Patriciu este "un abuz fără precedent, care descalifică Justiția română și procurorii implicați în acest caz". Viceprimarul general al Capitalei susține că, în România, nu s-a schimbat nimic "dacă Ioan Talpeș, pe baza unor pâre private, a ajuns să fie cel care inspiră acțiunile Parchetului". "Cred că procurorul general și toți cei care răspund la comandă politică trebuie să iasă imediat din sistem", a mai spus Orban.
Dinu Zamfirescu, membru al Senatului PNL și apropiat al lui Dinu Patriciu, prin Fundația "Horia Rusu", susține că reținerea este abuzivă. "Cred că au existat presiuni politice mari din partea cercurilor din jurul fostului președinte Ion Iliescu și poate din partea altora", a spus Zamfirescu, fără să precizeze la cine se referă.
"Mă tem că există unii care vor să discrediteze persoana și chiar partidul din care acesta face parte. De aceea, cred totuși că Justiția este încă sub anumite influențe politice", a conchis Zamfirescu.
Deputatul liberal Crin Antonescu nu a dorit să comenteze, pe fond, motivele reținerii, pentru că nu știe care sunt datele existente la dosar. "Nu știu ce elemente are Parchetul, însă mi se pare straniu că s-a dat curs unei sesizări a lui Ioan Talpeș, făcută în perioada fostului președinte. Modul în care a fost reținut Patriciu a fost un abuz din partea anchetatorilor. Orice ar fi, el nu este un pericol social și nu trebuia reținut în acest fel", a spus Antonescu.
Vicepreședintele PNL, senatorul Puiu Hașotti, consideră că o audiere de 18 ore este exagerată. "Nu trebuie făcute asemănări între Dinu Patriciu și Corneliu Iacubov sau Ovidiu Tender", a subliniat Hașotti. "Mă tem însă ca ancheta să nu fie manipulată, mai mult sau mai puțin, de sfere oculte din PSD", a completat Hașotti.
Un memorandum privind privatizarea rafinăriei Petromidia, elaborat la Departamentul pentru Securitate Națională al Președinției, condus, la acea vreme, de Ioan Talpeș, a fost înaintat Parchetului la începutul anului 2004. Documentul a fost întocmit de consilierul Paul Sârbu pe baza unor informări ale Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, al cărui șef era Ioan Melinescu.
Alți liberali consideră ca acțiunea Parchetului ar fi fost influențată de Președinție și ar avea ca scop degradarea imaginii formațiunii liberale, în perspectiva alegerilor anticipate, la care PD ar trebui să iasă "în față".
Dinu Patriciu a fost, înainte de alegeri, unul dintre opozanții lui Traian Băsescu din Alianța PNL-PD. În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Patriciu l-a criticat pe Traian Băsescu și a dat un interviu unui cotidian central în care îl avertiza că mai are "două săptămâni de liniște", până după turul doi al prezidențialelor. După acest interviu, Băsescu și Patriciu au avut o discuție, iar Patriciu nu l-a mai criticat pe Băsescu.
În timpul campaniei electorale, dar și după alegeri, Traian Băsescu a susținut că dosarul privatizării Petromidia și dosarul Rafo trebuie cercetate, iar cei vinovați trebuie să răspundă, indiferent de legăturile lor politice, aceste declarații survenind criticilor PSD, care susținea că numai dosarul Rafo ar fi în atenția anchetatorilor.
Ioan Talpeș preciza, atunci, că șeful statului a dispus să fie trimis câte un exemplar Ministerului Economiei și Comerțului, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției și APAPS.


(634 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Să fie lovitura lui Băsescu? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56045293807983 seconds.