Marți, 24 Februarie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: Putin, extremism cu staif

Publicat de: ---

romanialibera

In Europa, si in mod special in Europa centrala si in sud, Kremlinul isi face simtita prezenta . Moscova influenteaza politica si modeleaza opinia intregului continent, folsindu-se de legaturile tesute cu extrema dreapta si de stanga. Vizita recenta a presedintelui rus la Budapesta este un exemplu al acestei reveniri a rusilor intr-un moment in care relatiile dintre Rusia si Occident sunt cele mai deteriorate si mai fragile de la sfarsitul erei post-sovietice.

Rusia isi proiecteaza activ influentele in Balcani, in special in Serbia si in Bosnia si a cultivat relatii cu partide de stanga si de dreapta din Europa. In Ungaria, premierul Viktor Orban a devenit o marioneta a omologului sau rus, dar influenta Moscovei se intinde dincolo de aceasta tara al carei premier este un admirator al dictatorului de la Kremlin. Acum, ca si in \'zilele vechi\' ale comunismului, este un avantaj pentru un diplomat maghiar sa studieze la Moscova.

Regimul Putin a finantat generos Frontul National, extrema dreapta din Franta. Pe flancul stang, Putin are relatii stranse cu noul guvern grec al lui Alexis Tsipras, al carui ministru de Externe de stanga a declarat ca Grecia ar putea fi \'aliat militar si economic\' al Rusiei. In Serbia si in Bosnia, oameni politici rusi, militari si lobbyisti in energie influenteaza politica si perturba sperantele de aderare la UE. Diplomati si inalti functionari europeni si americani s-au convins, prin intermediul dovezilor tangibile, ca rusii au infiltrat sau sustin financiar ONG-uri care fac o campanie in Europa contra acordului de liber-schimb intre UE si SUA si au incurajat insidios miscarile secesioniste catalane si scotiene in Spania si respectiv in Marea Britanie. Printr-o propaganda din ce in ce mai agresiva, prin activitati de televiziune, retele media sociale, calificate si abundent finantate, Kremlinul influenteaza argumentele legate de criza din Ucraina si castiga opinia publica europeana.

Obsesii proiectate in politica

Este ceva ce depaseste ironia, declara un inalt responsabil din Comisia Europeana, referindu-se la faptul ca Putin sustine ca trebuie sa actioneze in Ucraina pentru a opri fascismul, in timp ce el finanteaza fascisti de dreapta, de stanga si de centru in toata Europa. Un alt responsabil al Comisiei, care trateaza direct cu cu Rusia, a declarat: \'Aceste dezvoltari fac parte dintr-o strategie globala care depaseste de departe conflictul din Ucraina. Retorica nationalista a luat amploare in Rusia de ani de zile. Sustinand extrema dreapta, scopul este de a mina valorile noastre fundamentale. Este ingrijorator\'. Cultivand extrema dreapta si stanga in Europa, Putin controleaza in prezent peste un sfert din Parlamentul European si strategii Kremlinului activeaza o politica veche de un deceniu, potrivit expertilor rusi. Legaturile intre nationalistii rusi si extrema deapta europeana dateaza din anii 1990\', declara Anton Sehovtov, profesor universitar care studiaza miscarile de extrema dreapta, parere sustinuta si de politicianul nationalist Vladimir Jirinovski sau de ideologul neo-fascist, Alexandre Dughin, un consilier al presedintelui rus. Nici nu e de mirare ca Putin vede fascisti peste tot, daca ei sunt si la Kremlin. \'Principala diferenta este ca in anii '90, cooperarea era facuta de indivizi sau grupuri\' ceea ce prin extensie inseamna ca acum cooperarea dintre extremisti se face la nivel de stat. Al statului rus, care este interesat de cooperarea cu extrema dreapta europeana din 2004?

Kremlinul a sustinut alegeri in regiuni secesioniste ca Abhazia si Transnistria, in Georgia si in Moldova, care apoi au fost recunoscute si validate de politicienii extremei drepte din UE. Kremlinul a avut o componenta ideologica a societatii, avand in vedere conservatorismul social in crestere al elitei ruse – homofobia, anti-imigratia, opozitia la UE, anti-americanismul.

Oligarh extremist, bancherul extremistilor

Konstantin Malofeev, un oligarh rus furnizor de fonduri pentru Putin si nationalist extremist, in viziunea caruia Ucraina este o creatie artificiala, pare a fi o figura centrala in finantarea sustinerii Rusiei in Europa. El a finantat si a asistat anul trecut la un eveniment somptuos organizat in Palatul Habsburg din Viena pentru liderii extremei drepte europene, dar oficial consacrat marcarii a 200 ani de la alianta dintre tarul Rusiei, imparatul austro-ungar si regele Prusiei dupa infrangerea lui Napoleon. Malofeev a fost pus de lista neagra a UE pentru rolul sau in criza din Ucraina, unde a finantat insurectia pro-rusa in cadrul careia unii dintre lideri au fost angajatii lui. Malofeev nu poate calatori in Europa si, deci, nu va putea asista la o casatorie in Grecia, in octombrie, unde a fost invitat de un prieten, dar a gasit solutia – a invitat ansamblul participantilor la proprietatea sa situata la sud de Moscova. Printre nuntasi, Panos Kammenos, noul ministru grec al Apararii si liderul formatiunii nationaliste Anel, partener de coalitie in guvernul Tsipras, premierul elen, lider al partidului Syriza, extrema stanga din Grecia care a castigat ultimele alegeri. Detaliile provin din corespondenta electronica a unui diplomat al Ambasadei Federatiei Ruse la Atena, piratate in decembrie si dezvaluite de saptamanalul german Die Zeit.

Secretele e-mail-urilor piratate

Corespondenta releva contacte diplomatice ruse cu neo-fascisti greci si italieni. Dar au pus in lumina si faptul ca Nikos Kotzias, noul ministru grec de Externe, discuta cu Dughin, ideologul-cheie al lui Putin si nationalist extremist. Kotzias, care si-a inceput munca in acest post de circa doua saptamani, pune in discutie ultima serie de sanctiuni ale UE contra Rusiei. Mai inainte, ca profesor de stiinte politice la Universitatea din Pireu, Kotzias organiza studii si sondaje asupra atitudinii grecilor fata de Rusia, el a concluzionat ca numerosi greci au fost dezamagiti de aliatii occidentali si ca sunt inclinati sa favorizeze Rusia. \'Pentru greci, Rusia este un aliat economic pe care il respecta si par sa cunoasca relativ bine potentialul militar\', se arata intr-unul dintre e-mail-urile piratate. Alexandre Lebedev, om de afaceri rus care detine Evening Standard si The Independent, sustine ca nu este clar daca ideologii rusi bogati care cultiva politicienii in Europa actioneaza la ordinele directe ale Kremlinului sau pur si simplu isi atrag favorurile guvernantilor.

Tot Lebedev arata ca un credit de 9 milioane euro acordat de Rusia Frontului National al Marinei Le Pen in Franta nu poate veni decat cu conditii atasate. \'Ce poate avea un astfel de pret? Singurul mod in care partidul nu ramburseaza creditul este ca trebuie sa faca ceva politic\'. Un aliat al lui Putin si deputat al partidului sau, Rusia Unita a pronuntat un discurs la un congres al FN, in noiembrie la Lyon, in care a afirmat ca Rusia intelege mai bine cetatenii europeni. \'Vointa popoarelor tarilor europene este subminata de vointa unor functionari putin cunoscti din UE, care in realitate sunt marionete americane\'. Presupunand ca ar fi asa, ar fi mult mai bine sa fie inlocuite de \'marionetele\' Rusiei?

Este clar ca Rusia sustine toate aceste partide politice din intreaga Europa, arata Tamas Lattmann, profesor de drept la Universitatea nationala din Budapesta, care ajunse la putere sau in institutiile UE vor fi vasalii ei. \'Este o problema foarte grava pentru ca atunci cand obtin un anume numar in institutiile europene, vor putea sa blocheze, de exmplu, adoptarea sanctiunilor contra Rusiei\'.

Cancelarul german Angela Merkel avertiza recent ca Putin duce o politica de divizare si de slabire a UE din interior si vizeaza tarile aspirante la aderarea la Uniune. Doua decenii dupa razboiul din Bosnia, pentru prima oara, Rusia s-a abtinut in noiembrie asupra unui vot al ONU de prelungire a misiunii UE de mentinere a pacii la Saraievo. Ivan Krastev, un analist politic bulgar a explicat ca, in opinia sa, \'prin tentativa Moscovei de a rupe solidaritatea Europei, Putin poate folosi lipsa stabilitatii politice si a prosperitatii economice. Rusii vor un spatiu unde isi pot folosi puterea pentru a produce tulburari\'.

Laptop Asus cu Windows 8.1 la doar 1199 lei! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(413 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Putin, extremism cu staif | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62958407402039 seconds.