Miercuri, 18 Februarie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, sub control judiciar

Publicat de: ---

AMOS News

Mircea Cosma, fost presedinte al PSD Prahova, si deputatul PSD Vlad Cosma sunt acuzati de sprijinirea unui grup infractional organizat, cel dintai fiind suspectat si de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite .

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Mircea Cosma trebuie sa respecte obligatia de a nu exercita functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova.

In plus, Mircea si Vlad Cosma trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la DNA Ploiesti, ori de cate ori sunt chemati; sa informeze de indata DNA Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati, sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent, sa nu se apropie de alte persoane nominalizate si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Citeste si: Cumnatul lui Ponta, Sebastian Ghita, presedintele CJ Prahova si deputatul Vlad Cosma, la audieri la DNA Ploiesti - LIVE TEXT

Mircea si Vlad Cosma au fost audiati marti la DNA Ploiesti, de unde au plecat dupa ora 15.00. Presedintele CJ Prahova a declarat la iesire ca are calitatea de inculpat in dosarul privind extinderea canalizarii la Comarnic de catre o asociere din care face parte si SC Grossman Engineering Group, firma al carei administrator este Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Mircea Cosma a spus ca saptamana viitoare, miercuri, va veni din nou la sediul DNA Ploiesti, pentru a studia dosarul, insa nu a precizat daca in cazul sau procurorii au dispus vreo masura preventiva.

El a mai spus ca de lucrarile de la Comarnic "raspund orasul Comarnic si Hidro Prahova", adaugand ca in acest proiect Consiliul Judetean Prahova este responsabil de statiile de epurare care deservesc mai multe localitati.

"Cand s-a tinut acea licitatie eram in spital, am stat cinci luni, nu stiu nici cine a castigat licitatia, nici cum a castigat. O sa citesc dosarul saptamana viitoare", a afirmat Mircea Cosma.

Intrebat ce stie despre calitatea in care fiul sau, Vlad Coma, a fost adus la DNA Ploiesti, unde este audiat, Mircea Cosma a spus ca nu stie ce implicare si ce calitate are acesta.

La randul sau, Vlad Cosma a spus la iesirea din sediul DNA Ploisti ca nu are voie sa faca nicio declaratie.

In acest dosar mai sunt audiati la DNA Ploiesti Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, si fostul consilier judetean in CJ Prahova Mihai Coman, care detine firma SC Indserv din Ploiesti.

Lucrarile care fac obiectul acestui dosar penal au fost realizate in baza unui proiect european, fiind executate de SC Hidro Prahova SA, societate constituita prin asocierea Consiliului Judetean Prahova cu mai multe consilii locale din judet, precum si de SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Grossman Engineering Group SRL, una din firmele lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014.

Potrivit primarului orasului Comarnic, Dorian Botoaca, pe durata derularii contractului autoritatile locale au amendat de cel putin sase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primarie in derularea acestor lucrari.

Primarul a explicat ca amenzile au fost date pentru faptul ca dupa ce au spart strazile constructorii nu au adus carosabilul la starea initiala, iar primirea amenzilor reprezentantii Grossman Engineering Group SRL au contestat sanctiunile la Judecatoria Sinaia, in prima faza au castigat, procesele fiind acum in stadiul de recurs.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, marti dimineata, ca procurorii de la Serviciul teritorial Ploiesti fac cercetari intr-o cauza penala privind infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene.

In acest dosar au avut loc 14 perchezitii, majoritatea in Bucuresti si Ploiesti, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca una dintre firmele la care au fost facute perchezitii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucuresti, firma fondata de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlata in prezent de catre sora si cumnatul primului ministru, Alexandra si Iulian Hertanu.

De asemenea, au avut loc perchezitii si la locuinta familiei Hertanu, tot din Bucuresti.

Aceleasi surse au declarat pentru MEDIAFAX ca in acest dosar este vizata si SC Grossman Engineering Group SRL, una dintre firmele la care Iulian Cristian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept si, incepand din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind si angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, judetul Ilfov.

Potrivit surselor citate, Iulian Hertanu, impreuna cu Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti, precum si cu Mihail Marian Coman, administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA, in functia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect «Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic»".

Contractul a fost semnat in 13 ianuarie 2012, intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti, acesta fiind finantat in mare parte din fonduri de la Uniunea Europeana.

Anchetatorii ii suspecteaza pe reprezentantii acestor firme ca si-ar fi insusit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

La grupul infractional ar fi aderat si Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, incepand din 25 aprilie 2014, se mai arata in documentele citate.

Sursele citate au mai declarat, pentru MEDIAFAX, ca in acest dosar anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi deturnat aproximativ 54 la suta din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind insusiti in interes propriu. De asemenea, in cauza sunt suspiciuni si cu privire la comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, printre care si fapte de evaziune fiscala.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adauga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscala, au precizat sursele citate.

Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, a fost arestat la domiciliu in 11 decembrie 2014, fiind acuzat intr-un dosarul al DIICOT care vizeaza fapte de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei. Besciu este sub control judiciar din 7 ianuarie, cand instanta suprema i-a schimbat masura arestului la domiciliu.

In aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, si alte doua persoane au fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenta, tatal acestuia, Mircea Cosma, de luare de mita si abuz in serviciu, directorul Directiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, de trafic de influenta si dare de mita. Procesul se afla pe rolul instantei supreme.

DNA a inceput ancheta penala in care Cosma este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrari in care beneficiar este Consiliul Judetean.


(495 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, sub control judiciar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.77239108085632 seconds.