Miercuri, 11 Februarie 2015 - 05:38 AM Aleg.RO: Conducerea BNR a discutat despre creditele in franci cu membrii comisiilor reunite de buget

Publicat de: ---

Antena 3

Conducerea executiva a BNR a fost invitata, marti, la discutii pe tema creditelor in franci in comisiile reunite de buget . Intalnirea a avut loc la o zi dupa ce membrii Comisiei de Buget din Camera Deputatilor s-au intalnit  reprezentantii FMI. TVR News a transmis LIVE declaratii.

Guvernatorul Mugus Isarescu a prezentat in Comisia de Buget-Finante solutiile la criza creditelor in franci elvetieni, care reies dintr-o analiza a bancilor.

Solutiile, in materialul din sectiunea VIDEO.

Alte declaratii ale lui Mugur Isarescu:

Interventia BNR pentru revenirea francului la cursul initial nu este posibilaPentru inversarea impactului ar fi necesara aprecierea leului la un nivel undeva de 3,9 pentru un euro. O astfel de decizie a BNR, pe care nu ne-o asumam, ar avea efecte dezastruoase.O astfel de reactie nu numai ca ar duce la incurajarea creditelor in valuta, in defavoarea celor in lei, dar ar duce si la o cresterea a costurilor acestora.Ar putea duce la un soc deflationist.O asemenea politica pentru aprecierea leului fata de euro ar insemna si o modificare a politicii monetare a BNR, care ar intra in contradictie cu normele europene.Avem multi exportatori in franci elvetieni, se apropie de cel al debitorilor 2 miliarde de euro sunt investitiile in franci elvetieni in RomaniaSituatia creditelor in franci trebuie abordata intr-o maniera rationala si mai putin emotionala. Trebuie asteptata o linistire a pietelor, trebuie acordat timpul necesar pentru ca solutiile sa fie gandite. Trebuie analizata situatia concreta a creditelor in franci din RomaniaSituatia creditului in franci elvetieni. Credem ca abordarea tuturor debitorilor intr-un bloc comun este inadecvata. In Romania, spre deosebire de Ungaria, Serbia,Croatia, problema creditelor in franci elvetieni nu prezinta risc sistemic. Este de 5 ori mai scazuta ca cea din Polonia si Ungaria. Rata creditelor neperformante este de 15 % fata de 9% in cazul creditelor in euro si alte valute.15% au fost credite cu ipoteca, din care 58 % sunt credite cu garantare de ipoteca. Circa jumatate dintre debitorii cu credite in franci elvetieni au un venit de sub 1500 de lei.

Discutiile se refera la conversia creditelor din franci elvetieni si de aceea au fost invitati si reprezentanti ai bancilor cu dat credite in aceasta moneda.

In jurul orei 17, ministrul Finantelor, Darius Valcov, va anunta solutia propusa pentru rezolvarea situatiei. Anterior, ministrul  a spus ca guvernul sustine varianta impartirii costurilor suplimentare intre stat, banci si clienti. Practic, statul ar prelua o parte din costuri prin rescadentarea creditelor: doi ani cu rata redusa si apoi scutire de la plata impozitului pe venit.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, in ianuarie, la o conferinta de presa organizata pe tema scandalului creditelor in franci elvetieni ca o posibila conversie in lei a acestor credite la cursul istoric ar genera pierderi pentru bancile care au acordat astfel de credite de 5,7 miliarde lei, reprezentand 0,8% din PIB, iar cu un plus de 20%, asa cum solicita consumatorii, se ajunge la pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB), a explicat guvernatorul BNR.

Aproape doua mii de clienti ai bancilor, care au credite in franci elvetieni, au protestat in toata tara, la sfarsitul saptamanii trecute. Nemultumiti ca au ajuns sa plateasca rate foarte mari dupa ce leul s-a devalorizat, oamenii cer conversia creditelor in moneda nationala.

Datornicii in franci elvetieni cer bancilor sa accepte o conversie in lei a creditelor la cursul din momentul semnarii contractului. Plus inca 20 la suta. Asta inseamna ca cineva care a luat credit in 2008 la un curs de 2,28 lei pentru un franc, sa plateasca, in acest moment, 2,73 de lei pentru aceeasi valuta. Cresterea ar fi de 45 de bani, in conditiile in care cursul stabilit de Banca Nationala a ajuns la 4 lei si 18 bani pentru un franc.


(236 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Conducerea BNR a discutat despre creditele in franci cu membrii comisiilor reunite de buget | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60544896125793 seconds.