Miercuri, 11 Februarie 2015 - 05:38 AM Aleg.RO: Rise Project: Viorel Hrebenciuc a avut conturi secrete la HSBC Elvetia

Publicat de: ---

Bursa      *  Autoritatile din intreaga lume cer anchetarea HSBC
       Fostul demnitar PSD Viorel Hrebenciuc, retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, se numara printre romanii care au avut conturi secrete la divizia elvetiana a "HSBC Holdings" Plc din Marea Britanie, potrivit Rise Project .
     Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat, care reuneste doua conturi, noteaza Rise Project, mentionand ca la acelasi profil si, implicit, la cele doua conturi bancare, au mai avut acces sotia lui Hrebenciuc, Letitia, fiul lor, Andrei, dar si un personaj controversat implicat intr-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea cand era procuror.
     Conform Rise Project, documentele arata ca accesul la cele doua conturi era impartit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om-cheie in afacerea Megapower - o frauda care a avut loc in anii '90 si in urma careia statul roman a pierdut peste 11 milioane de dolari.
     "Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create in septembrie 1996, data la care afacerea Megapower nu se incheiase inca. Exact in acel an, 1996, Ministerul Finantelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din aceasta afacere", scrie Rise Project, adaugand ca profilul secret si cele doua conturi au fost inchise in 2006, la zece ani dupa ce au fost infiintate. Documentele bancare aferente profilului indica faptul ca, in 2006, in conturi se aflau aproape 90.000 de dolari, mai scrie sursa citata, subliniind ca Viorel Hrebenciuc nu a mentionat aceste sume in declaratia sa de avere.
     Amintim ca, potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) zilele trecute, "HSBC Private Bank", filiala elvetiana a celei mai mari banci britanice, "HSBC Holdings", a administrat conturi secrete de sute de miliarde de dolari ale unor celebritati, politicieni si familii regale, dar si ale unor organizatii criminale si traficanti de arme. HSBC a ajutat acesti clienti sa evite plata taxelor.
     Conform raportului, "HSBC Private Bank" a acceptat si a incurajat o frauda masiva la nivel international, care, numai in perioada noiembrie 2006 - martie 2007, se ridica la 180,6 miliarde de euro. Banii au trecut prin conturile a peste 100.000 de clienti si 20.000 de societati offshore.
     Documentul arata ca aproximativ 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.
     Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport.
     In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC Elvetia, in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39 din 203 tari, conform ICIJ.
     "Recunoastem si suntem raspunzatori de deficientele din trecut legate de respectarea regulilor si deficientele de control", a precizat banca in urma dezvaluirilor din raport.
     Dar, HSBC a explicat ca divizia din Elvetia nu a fost integrata complet in banca britanica dupa preluarea acesteia, in 1999, ceea ce a permis persistenta unor standarde "scazute".
     Acum, autoritatile din mai multe tari iau in calcul investigarea operatiunilor "HSBC Private Bank".
     In Marea Britanie, Comisia pentru Conturi Publice (PAC) din Parlament va investiga acest scandal si va cere fostului sef al HSBC sa furnizeze probe.
     Totodata, au fost lansate apeluri la astfel de actiuni in SUA, Belgia, Franta, Argentina si Elvetia. Deja, Procuratura din Statele Unite urmareste sa stabileasca daca HSBC a ajutat clienti americani sa nu-si plateasca taxele.
     HSBC a informat ca, in acest caz, "coopereaza cu autoritatile relevante".   


(172 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Rise Project: Viorel Hrebenciuc a avut conturi secrete la HSBC Elvetia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66926407814026 seconds.