Miercuri, 11 Februarie 2015 - 05:38 AM Aleg.RO: Motivare CAB: Breazu, un pericol concret pentru societate

Publicat de: ---

romanialibera

Administratorul mosiei de la Nanu a Elenei Udrea, Tudor Breazu, arestat preventiv, duminica, este un pericol concret pentru societate, chiar daca au trecut peste trei ani de la savarsirea faptelor de care il acuza DNA, intrucat a creat un circuit financiar complex si a ticluit acte, pentru a ascunde fapte de coruptie, se arata in motivarea arestarii, informeaza Mediafax .

Citeste si: Dosarul \'Gala Bute\': Administratorul mo?iei Elenei Udrea, ARESTAT pentru ca ar fi intermediat o mita de 50.000 de euro. Cum opera Breazu

\'Chiar daca a trecut o perioada de peste trei ani de la savarsirea infractiunii, arestarea preventiva se impune prin prisma rezonantei sociale a acesteia, care in mod evident nu s-a estompat, precum si prin prisma periculozitatii concrete dovedite de inculpat. Relevant este, sub acest aspect, ca «intarzierea» propunerii de arestare preventiva a fost cauzata de dificultatea probatiunii, dat fiind mecanismul creat pentru circuitul banilor dati ca mita, mecanism la care inculpatul a avut o contributie importanta, asigurand transmiterea banilor beneficiarilor reali, si a carui descoperire s-a datorat celorlalti participanti, in conditiile in care inculpatul nu recunoaste nici acum savarsirea faptei. Dificultatea probatiunii si imposibilitatea identificarii participantilor poate justifica, de asemenea, si o solutie initiala de netrimitere in judecata, infirmata\', arata judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti, in motivarea deciziei.

Magistratul a mai notat, in documentul citat, ca Tudor Breazu, acuzat de complicitate la luare de mita in dosarul Gala Bute, alaturi de ceilalti inculpati, a comis fapta in mod organizat, prin crearea unui circuit financiar complex si prin \'ticluirea\' de inscrisuri pentru a le da o aparenta de legalitate, implicand mai multe societati comerciale si folosind tranzactii fictive.

\'Generalizarea la nivelul administratiei publice a unui comportament prin care se stabileste o legatura directa, aproape automata, intre platile efectuate din fondurile publice si perceperea unui comision de 10 la suta de catre persoanele care conduc autoritatile contractante reprezinta un fenomen extrem de periculos pentru buna functionare a statului, fenomen ce nu ar putea avea loc in lipsa unor persoane dispuse sa ascunda faptele de coruptie prin punerea la dispozitia persoanelor implicate a unor instrumente sofisticate care sa ascunda natura tranzactiilor si beneficiarii finali\', arata judecatorul in motivare.

Magistratul de la Curtea de Apel Bucuresti a tinut cont in decizia de arestare preventiva a lui Breazu si de valoarea foarte mare a sumelor care formeaza obiectul infractiunilor de coruptie, \'precum si contextul social si economic, caracterizat prin insuficienta resurselor publice\'.

\'Nu pot fi nesocotite nici realitatile sociale, ordinea publica trebuind a fi inteleasa si ca reactie a cetatenilor in raport de comiterea faptelor de natura penala, sentimentul de insecuritate creat in randul opiniei publice ca justitia, cei care concureaza la infaptuirea ei, nu actioneaza indeajuns impotriva infractionalitatii, sanctionand prompt si eficient mai ales faptele de coruptie, recrudescente in societatea contemporana, din categoria carora fac parte si cele imputate inculpatului\', a mai scris judecatorul in motivare.

Decizia de la Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva, contestatia urmand sa se judece la instanta suprema.

Tudor Breazu a fost arestat preventiv duminica, fiind acuzat ca a intermediat o mita de 50.000 de euro pentru fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, in dosarul Gala Bute.

Potrivit anchetatorilor, dupa ce administratorul societatii in cauza a incasat banii pentru lucrarile efectuate in cadrul unui contract, el i-ar fi returnat Elenei Udrea 10 la suta din valoarea contractului, respectiv 50.000 de euro, prin intermediul lui Breazu, virand banii in contul acestuia.

Camera Deputatilor a avizat luni urmarirea penala si arestarea preventiva a deputatului PMP Elena Udrea, in dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului este acuzat de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita. Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea unor fonduri din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012.

Ministrul Justitiei a transmis marti dimineata avizul de la Camera Deputatilor procurorilor DNA. Elena Udrea este audiata de la ora 12.00, cand a fost citata sa se prezinte la DNA, atat in dosarul Gala Bute, cat si in dosarul Microsoft.

Procurorii sustin ca Elena Udrea ar fi luat decizia organizarii evenimentului, in urma unor discutii cu Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, si le-a cerut subordonatilor sai de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sa gaseasca solutii de incheiere a contractului privind finantarea Galei Bute, urmarind obtinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat si el in dosarul Gala Bute, pentru ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Senat pentru urmarirea penala a lui Ion Ariton. Rapoartele Comisiei juridice privind cererile DNA de incuviin?are a inceperii urmaririi penale a senatorului vor fi prezentate plenului Senatului in cursul acestei saptamani, dupa audierea acestora mar?i in Comisia juridica.

In acelasi dosar sunt arestati preventiv Rudel Obreja, pentru spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu, si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, iar fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.

25% reducere la Televizoarele selectionate! comenteaza /* (c)


(213 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Motivare CAB: Breazu, un pericol concret pentru societate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57273197174072 seconds.