Luni, 09 Februarie 2015 - 05:59 AM Aleg.RO: Protestatarii au cerut demisia lui Isarescu si pensionarea lui Vasilescu

Publicat de: ---

Bursa      *  ARB: "O eventuala conversie a creditelor in valuta presupune costuri suplimentare catre terti"
       Cateva sute de oameni cu credite in valuta s-au adunat, ieri, in fata Palatului Parlamentului, pentru un miting de protest in care au cerut demisia guvernatorului BNR Mugur Isarescu si a premierului Victor Ponta pentru indiferenta cu care acestia trateaza problema debitorilor cu credite in franci elvetieni (CHF) .
     Evenimentul a fost lansat pe reteaua de socializare Facebook si mai mult de o mie de persoane isi anuntasera prezenta la protestul de ieri din Piata Constitutiei. Insa, desi numarul lor a fost de aproximativ 300-400 de persoane, protestatarii veniti din orase precum Bucuresti, Constanta, Braila sau Buzau au fost foarte bine organizati si sustin ca nu vor ceda pana cand nu vor obtine o lege pentru conversia creditelor din valuta in lei.
     "Isarescu dictator, avocatul bancilor!", "Jos Isarescu!" sau "Mugur Isarescu, mai rau ca Ceausescu" au fost doar cateva dintre scandarile manifestantilor.
     Acestia au cerut, de asemenea, demisia purtatorului de cuvant al BNR Dan Suciu si pensionarea consilierului guvernatorului Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu.
     "Totul ni se trage de la un senil (n.r. Mugur Isarescu), care a uitat ca si-a luat credit", a spus unul dintre protestatari: "Ei (n.r. parlamentarii) spun ca nu pot sa dea o lege pentru conversia creditelor din valuta in lei. Ba se poate, pentru ca de aceea i-am pus acolo! Nu mai trebuie sa planga pe umerii bancilor, ci sa ia masuri!".
     Un protestatar venit din Buzau ne-a declarat ca a dat in judecata Volksbank si ca are 99% sanse de castig: "Am luat un credit de la ei in 2008 si am cerut reesalonarea datoriei pentru ca nu mai puteam sa platesc rata. I-am dat in judecata pentru ca mi-au scos comisionul de risc si l-au inclus in dobanda. O sa ma fac si eu ca am uitat de credit, asa cum a facut Isarescu si nu o sa-l mai platesc!".
     Protestatarii sustin ca miercuri vor merge la agentiile bancare din tara si vor efectua tranzactii in valoare de 1 leu fiecare: "Vom boicota bancile. Le vom plati cate un leu pe tranzactie si le vom bloca activitatea. Suntem uniti si nu cedam. Nu mai trebuie sa credem minciunile bancilor, acesti camatari legali".
     In cazul in care bancile vor refuza plata tranzactiilor de 1 leu, organizatorii protestului recomanda clientilor sa sune imediat la Protectia Consumatorului si sa faca plangeri impotriva bancilor".
     Contactati de ziarul Bursa, oficialii BNR nu au dorit sa comenteze, "in niciun fel", afirmatiile protestatarilor si cererile lor pentru "demisia lui Isarescu" si "pensionarea lui Vasilescu".
     Organizatorii protestului de ieri, "Grupul clientilor cu credite in CHF" infiintat pe Facebook, au lansat si o petitie online intitulata "Denominarea in Lei a creditelor in valuta straina (CHF, EUR, USD)", care a adunat circa 30.000 de semnaturi pana in acest moment.
     Solicitarea trimisa Guvernului si Parlamentului are in vedere dispunerea in regim de maxima urgenta a unei initiative legislative care sa solutioneze situatia grava in care se gaseste o buna parte a clientilor bancilor care au contractat credite in orice valuta straina (CHF, EURO, USD).
     Initiativa protestatarilor propune o serie de masuri printre care posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului plus o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie), interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor, sau interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.
     Protestatarii prezenti ieri in fata Palatului Parlamentului sustin ca vor continua protestele in toata tara, in perioada urmatoare, pana cand autoritatile vor gasi "o solutie comuna" la problema debitorilor cu credite in valuta.
     * Bancile spun ca se impun solutii diferentiate pentru fiecare caz
     O eventuala conversie in lei a creditelor in franci elvetieni va genera clientului costuri suplimentare pentru evaluarea imobilului, taxe notariale si taxa pentru inregistrarea garantiei imobiliare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, atentioneaza Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
     ARB i-a transmis vineri deputatului Andreea Paul raspunsurile la un set de intrebari adresate organizatiei in cadrul sedintelor Comisiei Buget-Finante-Banci pe tema creditelor in franci elvetieni.
     "Consideram inoportuna adoptarea unui singur curs pentru toti clientii si toate bancile, impunandu-se solutii diferentiate pentru fiecare caz si pentru fiecare banca in parte. In ceea ce priveste acceptarea de catre banci a unui curs apropiat de cel aferent lunii decembrie 2014, dorim sa mentionam ca bancile au luat deja masuri individuale pentru perioade determinate, care au condus la absorbirea intr-o mare masura a cresterii ratelor clientilor dupa decizia Bancii Centrale a Elvetiei de a nu mai sustine un curs fix de 1,2 CHF/EUR", se arata in scrisoarea ARB.
     Reprezentantii asociatiei considera ca aplicarea unor solutii administrative, la nivelul tuturor clientilor, ar impune infuzii de capital pentru asigurarea nivelului minim de solvabilitate la nivelul unora dintre banci si ar afecta rata solvabilitatii per ansamblul sectorului bancar.
     Totodata, ARB atrage atentia debitorilor care solicita conversia creditului in alta moneda ca operatiunea presupune costuri suplimentare datorate catre terti, si nu catre banca.
     Printre masurile "concrete, reale si aplicate in prezent" de catre banci, ARB mentioneaza mentinerea pentru o perioada a cursului de schimb la un nivel anterior perioadei de apreciere (de exemplu, 31 decembrie 2014, ca in cazul Volksbank), acordarea unui curs de schimb preferential la plata ratelor, reducerea dobanzii prin actualizarea anticipata a indicelui LIBOR, scaderea dobanzii prin diminuarea marjelor (cu 1,5 puncte in cazul OTP si Millennium) sau reduceri/ eliminari de comisioane.
     "La acestea se adauga mecanismele clasice de rescadentare/restructurare. Astfel, exista o multitudine de masuri individuale specifice, care au efect similar cu cel de inghetare a cursului valutar si care creeaza in aceeasi masura beneficii debitorilor", noteaza ARB.
     Reprezentantii asociatiei spun ca bancile suporta deja, prin masurile individuale, o parte din costurile generate de aprecierea francului elvetian, efort care va fi suplimentat si prin aplicarea noilor prevederi ale Ordonantei 46/2014, denumita anul trecut "Electorata", redenumita in prezent "Scade rata".
     "Orice alt cost suplimentar, rezultat al unor masuri administrative, s-ar adauga pierderilor acumulate de sistemul bancar in ultimii 5 ani, cu efecte negative asupra acestuia si costurilor deja asumate voluntar de catre banci", sustine ARB.
     * CPBR catre ANPC: Bancile nu se imbogatesc pe spinarea clientilor cu credit cand se apreciaza monedele
     Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmite Protectiei Consumatorilor ca bancile nu se imbogatesc "pe spinarea clientilor" cand se apreciaza monedele straine in care au acordat credite, intrucat bancile suporta la randul lor aceste costuri pe partea de depozite si linii de finantare.
     Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a solicitat joi bancilor care au in portofolii credite in franci elvetieni, printr-un comunicat, sa transmita concret ce solutii au pentru clientii care nu-si mai pot plati ratele lunare, in conditiile in care acestia au fost bun-platnici pana la aprecierea brusca a monedei elvetiene.
     Reprezentantii CPBR puncteaza ca este gresita interpretarea potrivit careia institutiile de credit ar avea de castigat in urma aprecierii francului elvetian in raport cu leul, de la clientii cu credite in aceasta moneda.
     Organizatia subliniaza ca, pentru a acorda credite in valuta, bancile sunt obligate prin reglementari BNR si norme interne de risc sa asigure finantare in aceeasi valuta (sub forma de depozite sau linii de finantare din piata interbancara). Astfel, activele si pasivele lor in acea valuta urmand directia pietei, impactul cursului de schimb este nul.
     "Mai mult, orice plata efectuata de banci pentru finantarile pe care si le asigura are loc la pretul pietei si de aceea incasarea ratelor creditelor acordate in trecut la un alt curs decat cel al pietei ar conduce la pierderi semnificative pentru banci", mai precizeaza patronatele bancare.
     Totodata, in scrisoare se mentioneaza ca bancile membre ale CPBR care au acordat credite in franci elvetieni (Raiffeisen Bank si Volksbank) sunt constiente de situatia dificila a clientilor in urma aprecierii francului elvetian si ca au inceput deja "sa propuna solutii individuale, bilaterale, in functie de situatiile clientilor si a bancilor deopotriva, in conditiile date si in spiritul legilor si al normelor si directivelor nationale si europene".
     Pe de alta parte, ANPC cere o solutie legislativa pentru problemele debitorilor cu credite in franci elvetieni, prin care sa se impuna impartirea riscurilor intre clienti si banci, dar si solutii concrete pe termen lung din partea bancilor.
     "Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Insa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave", se arata in comunicatul transmis joi de ANPC.   


(261 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Protestatarii au cerut demisia lui Isarescu si pensionarea lui Vasilescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66326308250427 seconds.