Miercuri, 25 Mai 2005 - 08:48 AM Aleg.RO: Monica Macovei cauta sprijin in Parlament pentru reforma Justitiei

Publicat de: Cristina Faighel

Averea Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a prezentat ieri deputatilor din coalitia majoritara legile de reformare a sistemului judiciar pentru care Guvernul isi va asuma in scurt timp raspunderea. Este important demersul ministrului Justitiei in conditiile in care Opozitia nu a acceptat propunerile Monicai Macovei si face presiuni internationale pentru renuntarea la modificari. De asemenea, gestul ministrului mai are importanta si pentru ca PSD si PPRM au anuntat deja ca vor depune o motiune de cenzura pentru a respinge reforma Justitiei in varianta Macovei. Daca o motiune de cenzura este adoptata, Guvernul este demis.

Monica Macovei se izbeste de acuzatiile CSM si ale PSD

Ministrul Justitiei, Monica Macovei s-a intalnit ieri cu deputatii PNL, PD, UDMR, precum si cu cei ai minoritatilor nationale pentru a discuta modificarile aduse celor trei legi ale justitiei pentru care Executivul urmeaza sa-si asume raspunderea pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare.

Desi la intalnire nu au participat foarte multi parlamentari, cei care au fost totusi prezenti au ridicat unele obiectii privind modificarile actelor normative propuse de Ministerul Justitiei. Nu este vorba despre nemultumiri majore. Dintre solicitarile deputatilor, cele venite din partea UDMR au in vedere existenta unor declaratii din interiorul acestei formatiuni cu privire la sustinerea legii. Mai precis, UDMR, care a dorit includerea in pachetul cu asumarea raspunderii, alaturi de justitie si legile proprietatii, si a legii minoritatilor, vrea sa depuna amendamente care sa-i satisfaca solicitarile. Altminteri, sunt voci in UDMR care conditioneaza preluarea amendamentelor de catre intreaga coalitie de sustinerea Guvernului in momentul asumarii raspunderii.

Una din propunerile avansate in cadrul discutiilor de ieri vizeaza magistratii din localitatile unde o minoritate nationala are o pondere mai mare de 50%.

Articolul prevede ca, in astfel de situatii magistratul este obligat sa cunoasca limba minoritatii. Cunoasterea limbii, sustin deputatii, ar trebui insa sa reprezinte un avantaj, iar nu o conditie impusa.

In plus, ei au avansat ideea ca magistratului sa-i fie acordat circa un an de zile pentru a invata limba minoritatii. O alta propunere vizeaza participarea la concurs, care ar trebui sa se faca doar prin depunerea unei cereri la Consiliul Superior al Magistraturii. La sfarsitul discutiilor, Monica Macovei le-a spus celor prezenti ca mai pot depune amendamente la legile justitiei timp de doua zile de acum inainte. Cat priveste asumarea raspunderii pe pachetul de legi, ministrul Justitiei s-a rezumat la a spune ca este „o decizie politica“, refuzand sa ofere alte amanunte.

Pe de alta parte, Macovei a explicat faptul ca amanarea termenului de adoptare a legilor justitiei s-a facut cu acceptul Comisiei Europene, care si-a dat „OK-ul“ si s-a scuzat pentru aceasta amanare, spunand ca s-a lucrat contra cronometru la trei legi foarte importante.

Cu aceasta ocazie ea a raspuns si criticilor venite din partea reprezentantilor PSD, carora le-a amintit faptul ca „au lasat Romania cu o clauza de salvgardare pe justitie in 2004“, iar acum vorbesc in necunostinta de cauza. Ministrul Justitiei a spus ca se asteapta sa primeasca un aviz cu propuneri si din partea CSM.

Cele mai importante modificari in Statutul magistratilor:

Procurorii sefi sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei; varsta de pensionare a magistratilor va fi aceasi cu a celorlalte categorii profesionale (pana acum ea era de 68 de ani); functiile de conducere in instante si parchete nu se vor mai ocupa prin interviuri in fata CSM ci prin concursuri; se introduce raspunderea materiala - magistratii care aduc prejudicii sunt responsabili; intinerirea aparatului de conducere; magistratii vor depune si ei declaratii de avere si interese.

In functionarea institutiilor:

PNA si Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie vor depune rapoarte de activitate in Parlament si in CSM. In cadrul Consiliului Superior al Magistraturii membrii acestei institutii a breslei nu pot fi in acelasi timp si magistrati. Activitatea CSM va fi permanentizata; CSM va fi obligat sa prezinte anual Parlamentului un raport de activitate.

Nastase a reclamat-o pe Monica Macovei

Saptamana trecuta, Nastase i-a scris comisarului european pentru justitie si vicepresedinte al Comisiei Europene, Franco Frattini, acuzand ca Executivul incearca sa subordoneze justitia. O alta acuzatie a lui Nastase este ca prin pensionarea magistratilor inainte de varsta de 64 de ani, se hotaraste decapitarea curtilor de apel, Curtii Constitutionale si Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Nastase i-a cerut lui Frattini ajutor pentru evitarea acestor derapaje si confirmarea ca legile justitiei reprezinta o cerinta expresa a Comisiei.


(693 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Monica Macovei cauta sprijin in Parlament pentru reforma Justitiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.