Miercuri, 04 Februarie 2015 - 05:37 AM Aleg.RO: DNA a cerut avizarea arestarii judecatorului Toni Grebla

Publicat de: ---

Bursa      *  Acuzatiile au fost extinse cu favorizarea faptuitorului si folosirea de informatii nedestinate publicitatii
       Procurorii anticoruptie au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional Toni Grebla si au cerut, ieri, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea lui in judecata . Judecatorul l-ar fi favorizat pe patronul Ultex, urmarit penal, caruia i-ar fi promis ca il va anunta daca este vreun "pericol".
     Procurorii DNA il acuza pe Toni Grebla, pe langa savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, constituirea unui grup infractional organizat, si de favorizarea faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii daca este folosita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
     Potrivit anchetatorilor, judecatorul de la Curtea Constitutionala, in cadrul unei intalniri directe cu patronul Ultex, Vasile Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, "i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urma, va afla acest lucru si ii va comunica, lasandu-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organele judiciare".
     "Pornind de la intalnirea din 2 octombrie 2014 dintre numitul Nitescu Vasile, judecatorul de Curte Constitutionala Toni Grebla si omul de afaceri Prundianu Mihai, pe parcursul careia judecatorul i-ar fi promis lui Nitescu Vasile (care avea calitatea de suspect intr-o cauza penala) ca, in cazul in care din ancheta desfasurata in acea cauza ar rezulta «un pericol», va afla acel lucru si i-l va spune: «Daca e un pericol, iti aflu, iti spun eu» ", reiese din referatul procurorilor anticoruptie, transmis Senatului, cu solicitarea de avizare a arestarii preventive a lui Grebla.
     Potrivit Mediafax, activitatea "continua si neintrerupta" a lui Toni Grebla denota "staruinta infractionala a acestuia in a obtine foloase necuvenite din promisiunea traficarii influentei pe langa diferiti functionari publici in favoarea intereselor economice ale societatilor economice controlate de Bircina Ion si prin efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia". Procurorii sustin ca judecatorul Curtii Constitutionale a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecand chiar si peste obligatia de a depune "o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea".
     Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.
     Toni Grebla a comentat: "Nu ma asteptam sa se intample acest lucru. Credeam ca voi avea parte de o urmarire penala echitabila si fara excese. Dar cum suntem intr-o campanie permanenta, trebuie sa existe si pagube colaterale".
     Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.
     In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.
     DNA spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.
     Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
     * Grebla catre Ciurel: "O sa am grija sa fii terminat"
     Toni Grebla l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Barcina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat".
     Laurentiu Ciurel le-a povestit procurorilor anticoruptie ca, in 2008, Toni Grebla i-a reprosat faptul ca nu este de acord cu compensarea propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea o datorie initiala de 10 milione de lei la CEO si, ulterior, de aproape 6,3 milioane de lei, se arata in referatul prin care DNA solicita avizarea arestarii judecatorului constitutional.
     Compensarea sustinuta de Grebla privea "stingerea creantei cu un teren supraevaluat si aparatura electronica inutila societatii".
     "Urmarea refuzului explicit, in anul 2013, Toni Grebla, pe holurile prefecturii Gorj, s-a intalnit cu Laurentiu Ciurel, pe care l-a amenintat in mod direct", conform referatului DNA.
     Astfel, Ciurel a povestit cum, la acea intalnire de la Prefectura Gorj, au fost prezenti toti parlamentarii din judet, intalnirea fiind convocata de directorul CEO, dupa ce Toni Grebla a spus intr-o conferinta de presa ca CEO va intra in insolventa in urmatoarele doua luni.
     "Am considerat aceasta declaratie iresponsabila, in contextul in care complexul era la inceput de drum si avea mari probleme cu bancile. Practic, declaratia lui Toni Grebla decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat. In acest context, a fost prezent si Toni Grebla, alaturi de alti parlamentari de Gorj si alte oficialitati ale judetului. In fapt, in timpul sedintei m-am contrazis cu Toni Grebla, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat Condescu Marin, care era sustinut in mod public de Toni Grebla. Eu ii reprosam lui Condescu amestecul in activitatea administratiei si presiunea continua de a pune directori in tot felul de functii sau alte persoane", a spus Laurentiu Ciurel in fata procurorilor.
     La un moment dat, sustine directorul CEO, si el si Toni Grebla au parasit sala si s-au reintalnit pe holul Prefecturii Gorj. "Foarte nervos, Toni Grebla mi-a spus textual, citez din memorie: «Oameni ca tine n-o sa-i uit niciodata si o sa am grija sa fii terminat!». I-am raspuns: «Aveti intentia sa ma amenintati direct?», la care Toni Grebla mi-a spus: «Nu este o amenintare, este doar un avertisment!». Intre cele doua momente (respectiv momentul de refuz al compensarii sustinute de Toni Grebla si momentul amenintarii mele pe holul prefecturii) exista o stransa legatura, in opinia mea", conform declaratiei citate.
     Mai mult decat atat, Laurentiu Ciurel, le-a zis anchetatorilor, ca, intre 2009 si 2012, a fost nevoit sa plece din sistemul energetic de stat catre domeniul privat deoarece "nu era agreat de Toni Grebla si Condescu Marin, cei doi practic controland numirile in functie ale tuturor directorilor din sistemul energetic si minier".
     "Era de notorietate faptul ca asocierea Condescu Marin - Toni Grebla facea numirile acestor directori in biroul de parlamentar al lui Toni Grebla", a spus Ciurel.
     * Zegrean: "Solicitarea arestarii nu schimba situatia lui Toni Grebla"
     Presedintele Curtii Constitutionale, judecatorul Augustin Zegrean, a declarat, ieri, ca situatia lui Toni Grebla nu s-a schimbat odata cu solicitarea avizarii arestarii lui, acesta din urma putand fi suspendat doar daca fi trimis in judecata: "Solicitarea arestarii nu schimba situatia pentru ca, numai in ca cazul in care va fi trimis in judecata, el va fi suspendat din functia de judecator. (...) Nu avem nicio posibilitate. Am discutat cu colegii si acum, am analizat. Nu avem ce sa facem noi. Solutia este pana la urma la dumnealui daca isi da demisia sau nu si-o da".
     Presedintele CC a mai spus ca Toni Grebla nu si-a anuntat intentia de a demisiona si ca a discutat cu acesta care i-a spus ca este uimit si ca nu a facut faptele de care il acuza procurorii.   


(305 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

DNA a cerut avizarea arestarii judecatorului Toni Grebla | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59905505180359 seconds.