Marți, 03 Februarie 2015 - 04:17 AM Aleg.RO: Cei mai scumpi fosti presedinti

Publicat de: ---

Cotidianul

Trei fosti presedinti ai Frantei costa bugetul statului nu mai putin de 6,2 milioane de euro pe an, iar aceasta doar in baza unei scrisori personale adresate in 1985 de premierul de la acea data fostului presedinte si ramasa multa vreme secreta .

În acest moment, trei fosti presedinti ai Frantei sunt in viata: Valery Giscard d'Estaing, Jacques Chirac si Nicolas Sarkozy. Acestia costa statul francez 2,5 milioane de euro, 1,5 milioane de de euro, respectiv 2,2 milioane de euro, scrie pe blogul sau deputatul francez Rene Dosiere, care a intrat in posesia documentului in baza caruia se stabilesc beneficiile fostilor sefi de stat.

Pe ce se duc acesti bani? Mare parte din sumele care sunt suportate de contribuabili merg catre plata personalului de care beneficiaza fiecare fost sef de stat (soferi, garzi de corp, sef de cabinet, secretare si dactilografe). Ministerul Apararii plateste doi subofiteri de infanterie si trei subofiteri de marina care sunt pusi la dispozitia lui Valery Giscard d'Estaing – costurile sunt de 109, 103, respectiv 177.566 de euro. Ministerul de Finante pune un agent la dispozitia lui Nicolas Sarkozy, doi agenti la dispozitia lui Jacques Chirac si trei agenti la dispozitia lui Giscard d'Estaing. Costul total suportat de Finante in 2013 era de 511.605 euro. Mai contribuie la echipele care ii inconjoara pe fostii sefi de stat si Ministerul de Interne, dar si cabinetul premierului. Acesta din urma a varsat in 2014 124.000 de euro pentru Jacques Chirac, 155.198 de euro pentru Valery Giscard d'Estaing si 299.574 de euro pentru Nicolas Sarkozy.

Asemenea sume sunt oferite de statul francez doar in baza unei simple scrisori adresate in 1985 de premierul Laurent Fabius (actual ministru de Externe) fostului presedinte Giscard d'Estaing. Multa vreme, beneficiile fostilor presedinti nu au facut obiectul unei atentii deosebite. În 1955 s-a stabilit ca acestia sa primeasca o renta lunara echivalenta cu salariul unui consilier de stat, circa 6.000 de euro astazi.

Numai ca lucrurile se modifica o data cu instaurarea celei de a V-a Republici. Presedintele Charles De Gaulle, mereu recunoscator pentru sprijinul pe care i l-a oferit fostul presedinte Rene Coty in instaurarea noului regim, a creat o noua institutie - Consiliul Constitutional, din care urmeaza sa faca parte, contra unui salariu actualmente de 12.000 de euro, toti fostii sefi de stat, atat timp cat acestia nu refuza in mod expres (Jacques Chirac si Nicolas Sarkozy nu fac parte din Consiliul Constitutional).

Multa vreme, Franta nu a fost in situatia de a se ingriji de soarta fostilor presedinti. Charles de Gaulle a murit la un an dupa parasirea puterii, iar succesorul sau Georges Popidou a murit in timpul mandatului. Abia incepand cu incheierea mandatului lui Valery Giscard d'Estang s-a pus cu adevarat problema beneficiilor de care sa se bucure fostii presedinti.

Si totul a fost reglat printr-o scrisoare din 1985 a premierului Laurent Fabius, adresata lui Giscard d'Estaing (al carui mandat a luat sfarsit in 1981, dupa infrangerea in fata lui Francois Mitterrand). Scrisoarea a ramas secreta pana in 2010. “Presedintele Republicii considera necesar sa defineasca, dupa ceea ce se constata deja in alte mari tari democratice, un anumit numar de reguli care sa stabileasca permanent statutul fostilor presedinti in cadrul Natiunii”, se arata in scrisoare. Se atabilesc urmatoarele servicii pe care statul le va oferi fostului presedinte:

un apartament mobilat si echipat, ale carui intretinere si telefon sunt platite de stat, alaturi de doua persoane de serviciu doi functionari ai politiei nationale protectie speciala pentru domiciliu si resedinte masuri similare pentru vaduvele fostilor presedinti masina de serviciu si doi soferi gratuitate in retelele publice feroviare, aeriene si maritime, la cea mai buna clasa un sef de cabinet doua asistente un functionar de la arhivele nationale trei secretare dactilografe aceleasi reguli de protocol ca si in cazul presedintilor in functie la ceremoniile oficiale ambasadorii Frantei sunt obligati sa se asigure de buna desfasurare a vizitelor in strainatate ale fostilor presedinti, daca acestia anunta Ministerul de Externe in prealabil fostii presedinti pot decide oricand sa renunte total saupartial la aceste beneficii sau la anumite persoane puse la dispozitia lor. Acestora din urma li se incheie contractul si sunt puse din nou la dispozitia administratiei.


(390 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Cei mai scumpi fosti presedinti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69629883766174 seconds.