Marți, 03 Februarie 2015 - 04:17 AM Aleg.RO: Reactia ministerului de Externe, dupa ce seful unei comisii din Parlamentul irakian a spus ca Romania va livra munitie Statului Islamic

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Referitor la publicarea in media irakiana a unor declaratii privind presupusa vanzare de armament romanesc catre ISIL, Romania "respinge cu tarie astfel de afirmatii, care sunt complet nefondate", precizeaza MAE, intr-un comunicat .

"Ministerul Afacerilor Externe dezavueaza afirmatiile sefului Comisiei de Aparare si Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directa la presupuse legaturi comerciale intre statul roman si o organizatie considerata terorista de catre intreaga comunitate internationala", se arata in comunicat.

MAE solicita parlamentarului irakian sa prezinte scuze in mod public pentru acuzatiile sale nefondate, subliniind ca "acest tip de afirmatii denigratoare pot afecta relatiile bilaterale romano-irakiene".

In urma instructiunilor primite de la Centrala MAE, Ambasada Romaniei la Bagdad a intreprins demersuri pe langa autoritatile irakiene pentru lamurirea situatiei.

MAE informeaza ca ambasadorul roman la Bagdad, Iacob Prada, a fost primit in regim de urgenta, la 31 ianuarie, de catre presedintele Parlamentului Republicii Irak si a prezentat pozitia autoritatilor romane asupra acest subiect.

Oficialul irakian si-a exprimat regretul fata de faptul ca un membru al Parlamentului a facut astfel de afirmatii "denigratoare", calificand situatia drept "inacceptabila". El a dat asigurari ca va lua masuri pentru clarificarea situatiei create.

Totodata, un demers similar al Ambasadei Romaniei la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este in curs.

"Romania va continua sa sprijine statul irakian in lupta impotriva terorismului si in restabilirea unui climat de stabilitate si securitate pentru toate componentele etnice si confesionale ale societatii irakiene. Romania contribuie la eforturile internationale de combatere a terorismului si va continua sa fie implicata in lupta impotriva acestui flagel. Romania este membru al Coalitiei internationale anti-ISIL si reafirma angajamentul sau de a combate terorismului transnational si a fenomenele extremiste violente", precizeaza MAE.

Un parlamentar irakian a declarat ca gruparea terorista Stat Islamic este pe punctul de a achizitiona munitie in valoare de 300 de milioane de dolari din Romania, insa ambasadorul roman in Irak, Iacob Prada, a negat ca statul roman ar fi incheiat un contract de armament cu organizatia jihadista.

Potrivit site-ului IraqiNews.com, presedintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate si Aparare, Hakim Zamili, i-a cerut, sambata, premierului Haider al-Abadi sa intervina imediat pentru a opri furnizarea munitiei in valoare de 300 de milioane de dolari, achizitionata de gruparea Statul Islamic (SI) din Romania si finantata dintr-un stat invecinat cu Irakul.

"Ii cer premierului sa intervina imediat pentru a opri SI sa achizitioneze din Romania munitia in valoare de 300 de milioane de dolari (...). Acest contract este finantat dintr-o tara vecina", se arata intr-un comunicat al lui Hakim Zamili.

Ambasadorul roman in Irak, Iacob Prada, a dezmintit duminica informatia potrivit careia Romania ar fi incheiat un acord de armament cu gruparea Stat Islamic, precizand ca toate exporturile de armament catre Irak sunt aduse la cunostinta Guvernului irakian, noteaza site-ul IraqiNews.com.

"Informatia privind armament romanesc si provizii furnizate gruparii SI este incorecta", a declarat ambasadorul roman, adaugand de asemenea ca "Romania nu furnizeaza armament nici unuia dintre statele invecinate cu Irakul".

"Toate exporturile de armament din Irak sunt aduse la cunostinta Guvernului irakian, iar ambasada le are in evidenta", a adaugat ambasadorul roman, Iacob Prada.

Citeste si Un deputat irakian spune ca Statul Islamic este la un pas de a achizitiona munitie de 300 de milioane de dolari din Romania. Reactia ambasadorului roman


(204 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Reactia ministerului de Externe, dupa ce seful unei comisii din Parlamentul irakian a spus ca Romania va livra munitie Statului Islamic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64701104164124 seconds.