Marți, 03 Februarie 2015 - 04:17 AM Aleg.RO: Ambasadorul Irakului: Afirmatiile despre vanzarea de arme romanesti catre Statul Islamic nu sunt conforme cu realitatea

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, luni, pe Omer Berzinji, ambasadorul Republicii Irak la Bucuresti .

Potrivit unui comunicat al MAE, in cadrul convorbirilor seful diplomatiei a exprimat surprinderea partii romane fata de afirmatiile unui parlamentar irakian, vehiculate recent in mass-media, conform carora Romania ar fi implicata intr-un presupus transfer de armament catre ISIL, "informatii dezavuate cu fermitate" de autoritatile de la Bucuresti.

Bogdan Aurescu a subliniat ca "astfel de afirmatii neadevarate pot afecta profilul si reputatia Romaniei, precum si relatiile bilaterale dintre Romania si Irak".

Ambasadorul Omer Berzinji a precizat ca opinia prezentata nu reprezinta pozitia oficiala a Guvernului irakian, ci strict opinii personale exprimate de respectivul membru al Parlamentului de la Bagdad.

Totodata, diplomatul a transmis ca Guvernul irakian considera ca aceste afirmatii "nu sunt conforme cu realitatea".

Presedintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate si Aparare, Hakim Zamili, i-a cerut, sambata, premierului Haider al-Abadi sa intervina imediat pentru a opri furnizarea munitiei in valoare de 300 de milioane de dolari, achizitionata de gruparea Statul Islamic (SI) din Romania si finantata dintr-un stat invecinat cu Irakul, conform site-ului IraqiNews.com.

"Ii cer premierului sa intervina imediat pentru a opri SI sa achizitioneze din Romania munitia in valoare de 300 de milioane de dolari (...). Acest contract este finantat dintr-o tara vecina", se arata intr-un comunicat al lui Hakim Zamili.

Ambasadorul roman in Irak, Iacob Prada, a dezmintit, duminica, informatia potrivit careia Romania ar fi incheiat un acord de armament cu gruparea Stat Islamic, precizand ca toate exporturile de armament catre Irak sunt aduse la cunostinta Guvernului irakian, nota site-ul IraqiNews.com.

"Informatia privind armament romanesc si provizii furnizate gruparii SI este incorecta", a declarat ambasadorul roman, adaugand de asemenea ca "Romania nu furnizeaza armament nici unuia dintre statele invecinate cu Irakul".

"Toate exporturile de armament din Irak sunt aduse la cunostinta Guvernului irakian, iar ambasada le are in evidenta", a adaugat ambasadorul Prada.

La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe a dezavuat afirmatiile sefului Comisiei de Aparare si Securitate din Parlamentul irakian, solicitandu-i acestuia sa prezinte scuze in mod public pentru acuzatiile sale "nefondate".

"Ministerul Afacerilor Externe dezavueaza afirmatiile sefului Comisiei de Aparare si Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directa la presupuse legaturi comerciale intre statul roman si o organizatie considerata terorista de catre intreaga comunitate internationala", se arata intr-un comunicat MAE.

"Romania va continua sa sprijine statul irakian in lupta impotriva terorismului si in restabilirea unui climat de stabilitate si securitate pentru toate componentele etnice si confesionale ale societatii irakiene. Romania contribuie la eforturile internationale de combatere a terorismului si va continua sa fie implicata in lupta impotriva acestui flagel. Romania este membru al Coalitiei internationale anti-ISIL si reafirma angajamentul sau de a combate terorismului transnational si a fenomenele extremiste violente", a precizat Ministerul de Externe.

Citeste si Un deputat irakian spune ca Statul Islamic este la un pas de a achizitiona munitie de 300 de milioane de dolari din Romania. Reactia ambasadorului roman


(169 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ambasadorul Irakului: Afirmatiile despre vanzarea de arme romanesti catre Statul Islamic nu sunt conforme cu realitatea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53218698501587 seconds.