Marți, 13 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Noi declaratii in ”Dosarul Ridzi„: Ministrul a spus ca organizarea evenimentelor de 2 Mai este o chestiune politic asumata

Publicat de: ---

Gândul Mediafax FOTO

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a reluat, luni, dezbaterile in dosarul de coruptie al fostului ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi, aflat in faza apelurilor, dupa ce o prima instanta i-a condamnat la pedepse cu executare sau suspendare pe toti cei din dosar .

La termenul de luni al procesului, doi dintre inculpati - fosta consiliera a lui Ridzi, Ioana Elena Varsta, si fostul director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009) Paul Diaconu - au dat noi declaratii in cauza.

Diaconu a recunoscut ca a gresit si a pus actiunile sale pe seama indemnurilor si asigurarilor date de fostul ministru.

"Prima fapta pe care mi-o reprosez a fost ca l-am ajutat pe inculpatul Iacobescu (Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, n.r.), la cererea doamnei Varsta, sa intocmeasca oferta tehnica pentru evenimentul de la Costinesti. Am purtat discutii atat cu doamna Ridzi, cat si cu sefa de cabinet, doamna Cazan, le-am spus sa oprim aceasta achizitie, intrucat nu mai este timp, dar doamna Ridzi a zis ca este imposibil, ca este un act asumat in fata Guvernului sau a partidului, nu mai stiu. Afirmatia s-a dovedit reala, deoarece in cateva zile s-a schimbat un articol din actul normativ de infiintare a ministerului, pentru a putea organiza acest eveniment", a declarat Diaconu in fata judecatorilor ICCJ.

Acesta a mai aratat ca isi reproseaza faptul ca a acceptat sa faca parte din comisia de receptie, in conditiile in care nu avea experienta necesara si nici nu mai facusem parte dintr-o astfel de comisie.

"Sefa de cabinet Ioana Cazan m-a chemat la birou si mi-a spus ca trebuie sa receptionez evenimentele. De aceea nu cer sa fiu achitat si nici nu merit. Nu m-am ocupat de valoarea tranzactiei, ci doar de incadrarea ei bugetara. Am facut niste depuneri succesive de bani, pentru a acoperi valoarea prejudiciului - am obtinut un cont de la ANAF unde am depus bani si voi mai depune, pentru ca scopul meu nu este sa ma sustrag", a mai sustinut Diaconu, in noua declaratie data judecatorilor.

La randul sau Ioana Varsta a aratat ca "logica organizarii unui eveniment atat de amplu - era faptul ca era vorba despre un minister nou infiintat, care dorea sa marcheze acest lucru, sa aiba vizibilitate".

"Decizia de externalizare a evenimentului a fost incapacitatea functionarilor din minister de a organiza acest eveniment" iar "la inceputul lui aprilie 2009, Monica Iacob Ridzi s-a consultat cu presedintele ANRMAP care i-a recomandat procedura incredintarii directe, deoarece totul trebuia organizat intr-o perioada foarte scurta", a mai spus Varsta.

"Nu am avut niciodata reprezentarea ca s-ar produce vreo ilegalitate. Nu am avut nicio initiativa in legatura cu procedura de achizitie publica si niciunul dintre documentele intocmite in aceasta procedura nu a trecut pe la mine. Sunt acuzata de falsificarea unor documente, dar eu nu le-am vazut decat la prezentarea materialului de urmarire penala", a sustinut fosta consiliera, care a mai spus ca nu a avut niciun beneficiu de pe urma organizarii acestui proiect si nu si-a imaginat ca "a ajuta o institutie publica, prin firma pe care o conducea, este la fel de penal cu a primi bani de la aceasta".

Instanta stabilit reluarea dezbaterilor in 9 februarie, data pentru care le-a pus in vedere aparatorilor sa pregateasca pledoariile finale in eventualitatea in care se vor respinge o serie de noi probe solicitate de avocati luni.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnata, in 27 ianuarie 2014, de ICCJ, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului, decizia nefiind definitiva.

Aceeasi pedeapsa a fost dispusa, tot pentru abuz in serviciu, pentru Ioana Varsta, fostul consilier al Monicai Ridzi, in timp ce Paul Diaconu a primit doi ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Alti sase angajati ai ministerului au primit pedepse cu suspendare.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat, tot cu suspendare. Aceeasi pedeapsa au primit-o George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator tot la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia a fost atacata cu apel la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator din dosar.

Citeste si Deputatul Monica Iacob Ridzi (PPDD) s-a inscris in UNPR Citeste si ICCJ: Faptele ministrului Ridzi, de o "gravitate extrema": a incercat sa DISTRUGA PROBELE Citeste si Primarul din Petrosani, sotul Monicai Iacob-Ridzi, a demisionat din functiile din PDL


(199 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Noi declaratii in ”Dosarul Ridzi„: Ministrul a spus ca organizarea evenimentelor de 2 Mai este o chestiune politic asumata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64570307731628 seconds.