Marți, 30 Decembrie 2014 - 05:39 AM Aleg.RO: Topul celor mai rasunatoare condamnari in 2014

Publicat de: ---

romanialibera

Instantele romanesti au dat, in 2014, sute de condamnari, multe fiind de inchisoare cu executare . Printre dosarele solutionate definitiv de magistrati se numara si cele cunoscute ca ICA, Zambaccian si Elodia, in care au fost trimisi dupa gratii Dan Voiculescu, Adrian Nastase si Cristian Cioaca.

Fostul premier Adrian Nastase a fost primul nume sonor condamnat anul acesta, in prima saptamana din ianuarie, arata o analiza realizata de Mediafax. Nastase a primit patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Zambaccian, fiind gasit vinovat ca a primit mita mai multe obiecte aduse in Romania din China. Aceasta a fost a doua condamnare a fostului premier, dupa cea din dosarul \'Trofeul calitatii\'. In 22 august, Nastase a fost eliberat, dupa ce, in urma contopirii pedepselor din cele doua dosare, instanta a constatat ca fostul premier a facut o treime din pedeapsa finala de patru ani si sase luni de inchisoare.

Tot in ianuarie a fost condamnat definitiv fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, care a primit cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul \'Transformatorul\'. Fenechiu se afla acum in Penitenciarul Iasi, dupa ce instanta l-a gasit vinovat ca a vandut, prin firmele sale, transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

In aceeasi luna, instanta suprema a condamnat definitiv alti doi fosti ministri, in dosarul Posta Romana. Astfel, fostul ministru al Telecomunicatiilor Zsolt Nagy a primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a fost condamnat la trei ani si sase luni, tot cu suspendare. Cei doi au fost acuzati de anchetatori ca au fost partasi la trecerea frauduloasa a unui imobil aflat pe Calea Victoriei din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private, producand astfel un prejudiciu de peste opt milioane de euro.

Zece ani pentru Voiculescu

Unul dintre cele mai mediatizate dosare din 2014 a fost cel al privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Verdictul a fost dat de Curtea de Apel Bucuresti, la 8 august, dupa noua ani in care dosarul a fost inchis si redeschis, trimis de la Tribunalul Bucuresti la instanta suprema de mai multe ori, in functie de statutul lui Dan Voiculescu. Fondatorul PC a primit o pedeapsa de zece ani de inchisoare, fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi - opt ani, iar fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis - sapte ani de inchisoare.

Sorin Pantis a primit anul acesta si o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare cu executare in dosarul Rompetrol, dupa opt ani in care cauza s-a plimbat intre instante. In acelasi dosar, fostul senator Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare. Procurorii au aratat ca inculpatii au format un grup criminal organizat si s-au folosit de informa?iile pe care le aveau in legatura cu Rompetrol, pentru a castiga ilegal bani la bursa.

Tot doua condamnari definitive a avut, in 2014, si George Copos, fost vicepremier, senator si finantator al echipei de fotbal Rapid Bucuresti. In primul dintre dosare, Copos a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru ca a facut afaceri cu Loteria Romana, in urma carora a prejudiciat statul cu peste un milion de euro. In al doilea dosar, el a fost condamnat la trei ani si opt luni de inchisoare cu executare, fiind gasit vinovat de instanta ca s-a implicat in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate.

Alaturi de Copos, in speta cunoscuta ca dosarul transferurilor au fost trimisi dupa gratii alti sapte oameni de fotbal: Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristi Borcea. Toti cei opt inculpati au fost condamnati in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari pentru patru cluburi de fotbal.

In 2014, dupa ani de procese, fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul privind frauda de 2,7 milioane de euro produsa prin achizitionarea de bunuri intr-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundatiile din 2000. Fostul director general al CFR mai este judecat in alte trei dosare penale, aflate inca in faza primei instante, chiar daca au ajuns in fata judecatorilor din 2008, respectiv din 2009. Cele trei dosare ale fostului director al CFR sunt inca in etapa in care sunt efectuate expertize financiar-contabile.

O noua pedeapsa pentru Vintu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este, si el, pe lista celor condamnati in 2014. La 24 ianuarie, Vintu a primit doi ani de inchisoare cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa, iar la jumatatea lunii iulie, o noua condamnare: sase ani si doua luni de inchisoare, in dosarul Petromservice, ultima decizie nefiind definitiva. Omul de afaceri, eliberat conditionat la 19 noiembrie, este judecat si in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Dosarul Elodia, finalizat la sapte ani de la disparitia sotiei lui Cristian Cioaca

Anul acesta nu a adus condamnari intens mediatizate doar in dosarele cu demnitari si oameni de afaceri, ci si in cazul unor persoane care si-au capatat notorietatea abia in urma implicarii in dosare penale.

Unul dintre aceste cazuri este cel al furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Olanda. In acest dosar, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv pe Adrian Procop la sase ani si 10 luni de inchisoare si pe Alexandru Bitu si Olga Dogaru la cate doi ani de inchisoare cu executare. Instanta i-a mai obligat pe Adrian Procop, Eugen Darie si Radu Dogaru - cei doi au fost condamnati definitiv anterior pentru ca si-au recunoscut faptele - sa plateasca 18,1 milioane de euro, pentru furtul celor sapte tablouri.

Cel mai cunoscut caz din aceasta categorie este cel al politistului Cristian Cioaca. Dosarul acestuia, cunoscut ca \'Elodia\', s-a incheiat in iunie cu condamnarea definitiva a politistului la 15 ani ?i opt luni de inchisoare, pentru uciderea so?iei sale - avocata Elodia Ghinescu. In lipsa cadavrului, probele criminalistilor, prelevate din locuinta Elodiei si a lui Cristian Cioaca, i-au convins pe magistrati ca politistul este responsabil de uciderea avocatei si transarea acesteia.

In octombrie, Cioaca a primit inca patru ani si patru luni de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, privind violarea corespondentei pee-mail a sotiei sale, in urma contopirii celor doua pedepse el urmand sa execute un spor de un an, cinci luni si zece zile la pedeapsa pentru omor. In cei sapte ani de la disparitia Elodiei Ghinescu, cazul a starnit nu doar atentia anchetatorilor, ci si a opiniei publice, conectata in regim de \'telenovela\' la subiectul ce a generat sute de emisiuni TV si articole de ziar.

In 2014 s-a dat si sentinta definitiva in dosarul traficului de ovule de la Clinica Sabyc, primul de acest fel din Romania. Dupa aproape cinci ani de proces, pedepsele cel mai grele hotarate de instanta au fost de trei ani de inchisoare cu executare. Activitatea clinicii, anchetata de DIICOT, consta in racolarea de cupluri din strainatate care nu puteau avea copii si aducerea lor in Romania, pentru fertilizare in vitro cu ovule donate de mai multe persoane. Donatoarele primeau in schimb diverse sume de bani.

Seres, Iacob Ridzi si Mitrea, condamnati la pedepse care nu sunt definitive

Lista condamnarilor de anul acesta este completata de fosti sau actuali demnitari ori alesi locali care nu au primit pedepse definitive. In aceasta categorie intra, printre altii, deputatul Miron Mitrea, fostii ministri Monica Iacob Ridzi ?i Codrut Seres, precum si fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului, a fost condamnata, in ianuarie, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului. Potrivit procurorilor anticoruptie, Ridzi ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect. In urma demersurilor facute de Ridzi, statul ar fi fost prejudiciat cu 640.000 de euro.

La 31 martie, Codrut Seres, fost ministru al Economiei, a primit patru ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul \'Hidroelectrica\'. Anchetatorii il acuza pe Seres ca ar fi ascuns activitatile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, in urma caroras-au adus prejudicii statului roman de aproximativ 165 de milioane de dolari.

In 15 octombrie, instanta suprema l-a condamnat pe Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale. Decizia a fost contestata, completul de cinci judecatori de la Inalta Curte urmand sa dea o decizie definitiva in acest caz. Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000-2004, este acuzat ca a luat mita 520.000 de lei, sub forma unor lucrari executate la casa mamei sale, pentru a o mentine pe Irina Jianu in functiile de inspector-sef adjunct si, ulterior, inspector-sef al ISC.

Pentru prejudicii aduse statului a fost condamnat si fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu, care a primit, la fondul dosarului, noua ani si sase luni de inchisoare pentru fraudare de fonduri europene la reconstructia a doua poduri, paguba produsa fiind de 1,2 milioane de euro. Procurorii anticorup?ie il acuza pe Nicolescu de folosire sau prezentare de documente ori declara?ii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat ob?inerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunita?ilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecin?e deosebit de grave, abuz in serviciu contra intereselor publice, lua­re de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual.  

-10% la Hainutele din bumbac organic comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(701 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Topul celor mai rasunatoare condamnari in 2014 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66878986358643 seconds.