Joi, 19 Mai 2005 - 08:49 AM Aleg.RO: PSD a ramas singur in sustinerea lui Nicolau si Seuleanu

Publicat de: Clement Sava

Averea Deputatul PSD Eugen Nicolicea, vicepresedintele Comisiei de ancheta, a incercat intimidarea presedintelui acestei Comisii, Raluca Turcan, prin depunerea unei plangeri impotriva acesteia la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cererea sa, Nicolicea solicita Parchetului sa analizeze daca faptele presedintelui Comisiei si ale secretarului, Valentin Iliescu (fost PSD, acum PD), „constituie sau nu infractiunile de fals intelectual si de uz de fals“.
Nicolicea reclama ca Raportul depus cu semnaturile celor doi la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu ar fi fost votat de Comisie care nu avea cvorumul necesar de doua treimi (10 membri din 15), lucru care ar fi confirmat de stenograma sedintei. Mai mult, spune Nicolicea, raportul nu ar fi primit vot final, in discutie fiind doar diferite amendamente.

Raluca Turcan sustine ca „asa-zisele argumente formulate de reprezentantii PSD pentru a induce ideea adoptarii raportului Comisiei parlamentare de ancheta in conditii neregulamentare sunt contrazise de insasi prezenta domniilor lor in sala de sedinte, ca si de participarea la discutii“. Deputatul PNL considera ca acest atac „nu releva altceva decat spaima care i-a cuprins la gandul ca protejatii lor, domnii Seuleanu si Nicolau, ar putea raspunde penal“.


„Am anuntat ca vom vota impotriva. PSD era la usa, dar noi eram in sala“ Olguta Vasilescu, PPRM

Validitatea raportului transmis de presedintele Comisie catre Biroul Permanent cu data de 12 mai 2005 e confirmata de cei care au participat la sedinta, fie ei la Putere, fie in Opozitie. Deputatul PPRM Lia-Olguta Vasilescu ne-a declarat ca votul a fost legal. „Am anuntat ca vom vota impotriva. Membrii PSD erau la usa, dar noi eram in sala. Votul a fost pe raport“, a precizat ea.

Deputatul UDMR Kelemen Hunor, care a organizat o conferinta de presa pentru a anunta un proiect de lege vizand modificarea legii de functionare a SRTV si SRR, spune si el ca votul a fost legal. „Au fost 8 voturi pentru raport si doua impotriva, ceea ce inseamna doua treimi“, a spus deputatul UDMR.

Presedintele grupului deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a ripostat fata de actiunea lui Nicolicea, numind actiunea politicianista si disperata. PSD doreste sa-si apere propriile pozitii in interiorul celor doua institutii media prin protejarea sefilor acestora, a declarat Nicolaescu.

De altfel, nici parlamentarii PSD nu-si mai fac iluzii cu privire la salvarea lui Nicolau si Seuleanu de efectele raportului. Totusi, directorul SRTV a incercat sa-si mai spele imaginea pe spatele colegului sau de suferinta Dragos Seuleanu propunand un armsititiu membrilor Initiativei Profesionale Radio Romania. Ieri, Nicolau a negat dezvaluirile presei pe acest subiect si a vorbit despre o tentativa de creare a unui conflict intre el si directorul SRR.Ce spune UDMR

Marton Arpad, lider al deputatilor UDMR si membru al Comisiei de cultura, ne-a declarat ca formatiunea sa se pronunta in favoarea inlocuirii lui Valentin Nicolau de la conducerea TVR, desi Uniunea nu a decis cum vor fi votate rapoartele in plen ale activitatii Radioului si Televiziunii publice. De asemenea, Marton l-a contrazis pe Nicolau in privinta „unui troc politic“ intre membrii coalitiei si UDMR. „Dorim aprobarea Legii minoritatilor intr-o forma care ne convine, dar nu exista nici o intelegere (cu Guvernul Tariceanu, n.r.) si nici o legatura cu raportul despre televiziune“, a spus reprezentantul UDMR.

Kelemen Hunor, membru al UDMR si al Comisiei de ancheta a celor doua institutii publice, a afirmat ca declaratia lui Valentin Nicolau „nu este o acuzatie, este o inventie. Atunci cand la nivel guvernamental se vorbeste de marirea spatiului emisiunilor pentru minoritati, nu este vorba de o implicare a politicului in politica editoriala a televiziunii“. Kelemen a adaugat ca si in protocolul pe care UDMR l-a incheiat in 2000 cu PSD pentru sustinerea Guvernului Nastase a fost inclusa aceeasi prevedere. „Nu-mi amintesc ca cineva sa fi fost suparat din cauza aceasta“, a mai spus deputatul UDMR. (E.O.)

Ce spune raportul

Raportul sesizeaza nereguli grave atat din punct de vedere al desfasurarii profesiei de jurnalist si a corectitudinii de informare, cat si „incalcari grave ale legii“ in activitatea financiar-contabila. Recomandarile raportului ii vizeaza direct pe sefii celor doua institutii, deoarece recomanda „responsabilizareacelor care au folosit ambiguitatile legislative pentru a da curs presiunilor sau pornirilor de denaturare a realitatii“. De asemenea, raportul propune efectuarea unei expertize contabile care sa stabileasca

prejudiciile din desfasurarea contractelor de achizitii si de vanzare dar si stabilirea persoanelor raspunzatoare.

Raportul ajunge chiar sa ceara atentionarea Curtii de Conturi si a Ministerului Finantelor Publice pentru „tragerea la raspundere a persoanelor vinovate“.


(604 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

PSD a ramas singur in sustinerea lui Nicolau si Seuleanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54219508171082 seconds.