Joi, 19 Mai 2005 - 07:53 AM Aleg.RO: Musca: Am convenit cu UDMR ca Legea minoritatilor sa treaca prin Parlament

Publicat de: AMP

gardianul Semnalele venite dinspre reprezentantii societatii civile si ai media intorc din drum Coalitia Mona Musca, ministrul culturii si lider marcant al PNL, a declarat, ieri, pentru BBC, ca Legea minoritatilor va trebui sa treaca prin Parlament si, implicit, ca Guvernul Tariceanu nu isi va mai asuma, si pentru acest act normativ, raspunderea.

"Drept urmare, pe asumarea raspunderii vor trece doar legile privind reforma Justitiei si legile privind proprietatea. De altfel, o asemenea declaratie a fost facuta deja de premierul Calin Popescu Tariceanu", a declarat Musca.


Minoritarii, la raport

Solicitata sa comenteze cum au reactionat partenerii din UDMR, in urma acestei decizii, Mona Musca a declarat ca nu a discutat, deocamdata, cu reprezentantii UDMR pe aceasta decizie politica, adaugand, insa, ca i "se pare firesc si normal ca o asemenea lege sa nu intre pe raspundere parlamentara, ci sa intre in dezbaterea Parlamentului, cu atat mai mult, cu cat asemenea legi, la nivelul Uniunii Europene, se discuta si se introduc in Parlament abia dupa ce s-a facut un studiu de impact asupra acestor legi in societatea romaneasca sau, ma rog, in societatea tarii respective".


Coalitia rezista!

Mona Musca nu crede ca aceasta decizie va duce la carente in functionarea coalitiei guvernamentale, cu atat mai putin la ruperea ei. "Nu. Nu-i cazul de ruptura, cu atat mai mult cu cat dansii au cedat la observatiile pe care le-am facut eu, si anume am cerut eliminarea acordului avizului conform, cu atat mai mult cu cat avizul conform inseamna aviz obligatoriu, ceea ce duce imediat la obligativitatea institutiilor statului, a autoritatilor statului, de a se supune avizului conform, avizului obligatoriu, al Consiliului National al Minoritatilor, ceea ce nu mi se pare firesc si normal. Am inlocuit avizul conform cu consultare si acordul ambelor parti, adica si a reprezentantilor minoritatilor si ai Ministerului Culturii, Ministerului Educatiei, reprezentantii administratiei publice locale. A doua cerere imperativa a mea a fost eliminarea structurilor institutiilor paralele cu institutiile actuale.


Legea minoritatilor, motiv permanent de disputa

Proiectul de Lege a minoritatilor din Romania reprezinta unul dintre motivele de galceava nu doar pentru reprezentantii minoritatilor, cat si pentru alte formatiuni politice sau pentru societatea civila. Catalogat in urma cu cateva zile drept un act normativ care nu raspunde tuturor intereselor minoritatilor nationale, ci are in prim-plan doar interesele maghiarilor, Legea minoritatilor primeste de acesta data si cateva atacuri dure din partea reprezentantilor societatii civile din judetul Covasna. Acestia au avertizat, printr-un comunicat, ca adoptarea unei astfel de legi, in forma propusa de UDMR, "creeaza premisele infaptuirii autonomiei teritoriale pe criterii etnice".


(884 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la AMP


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Musca: Am convenit cu UDMR ca Legea minoritatilor sa treaca prin Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59388303756714 seconds.