Miercuri, 18 Mai 2005 - 07:57 AM Aleg.RO: Averile așteaptă controlul

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul E bună și Legea declarării averilor la ceva: pe baza ei am aflat că Adrian Năstase este mai degrabă un fermier talentat, decât un fin colecționar de artă. Din noul formular al declarațiilor de avere, se observă că Năstase a numărat, anul trecut, ouă de Cornu în valoare de 55.000 de euro, în comparație cu obiectele de artă ale familiei, care nu valorează din măcar 10.000 de euro. Președintele Camerei Deputaților declară, în bătaie de joc, obiecte de cult și icoane în valoare de 8.340 de lei, adică mai ieftine decât un bilet de autobuz. La fel, pictură modernă și contemporană, evaluată la 17.770 de lei, și artă decorativă în valoare de 20.000 de lei. Profitând de una dintre multele ambiguități ale legii, Adrian Năstase, inamic înverșunat al reglementării controlului averilor, își declară tablourile, icoanele și bijuteriile exact la prețul la care le-a cumpărat în timpul regimului comunist. Liderul PSD știe foarte bine că, după 15-20 de ani, valoarea respectivelor obiecte de artă a crescut, fie și prin inflație, de mii de ori, dar preferă să îi lase pe cei de la Justiție să-și bată capul cu asta. Năstase știe, de asemenea, foarte bine că nici un demnitar nu a avut a se teme că va fi deranjat de vreun control care să îi ia la puricat fiecare bănuț în parte.

Mai ortodocși decât șeful lor de partid, prezumtivii milionari în euro/dolari Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu și Viorel Hrebenciuc nu se sfiesc să își inventarieze în detaliu averile, cu accent pe elefănțeii de argint, naturile moarte cu pepeni și acțiunile la cooperația meșteșugărească „Moda Zilei”. Sunt menționate și conturi, case și terenuri, dar nimic bătător la ochi. Citind declarațiile de avere, s-ar putea spune cu mâna pe inimă că guvernarea a trecut peste greii pesediști fără să le sporească avuția și că reputația lor de „minimum zece la sută comision” este rezultatul calomniei proferate de către adversarii politici și de către presa aservită fostei opoziții.

Indiferent de apartenența politică, parlamentarii și miniștrii au avut ceva în comun atunci când au completat formularele: gândul că hoțul neprins e negustor cinstit. Pentru că tocmai lipsa unor mecanisme de control al legalității dobândirii averilor face ca legea să nu aibă, în fond, obiect. Dincolo de discuțiile despre tablourile lui Năstase, firmele „uitate” ale lui Tăriceanu și brichetele-bijuterii ale lui Băsescu, relevantă este capacitatea demnitarilor de a-și justifica bunurile și posibilitatea plătitorilor de impozite de a cere verificări în cazul demnitarilor suspectați că au luat șpagă. Ministerul Justiției a anunțat că lucrează deja la un proiect de lege prin care se înființează o așa-numită „agenție de integritate”, care va controla averile celor aleși și numiți în funcții de conducere în stat, la sesizarea oricărui cetățean. O muncă titanică, după cum recunoaște chiar ministrul Monica Macovei, dar necesară într-o țară în care autoritățile au mimat, timp de 15 ani, lupta împotriva corupției. De succesul acestei legi depinde nu numai traiectoria politică a coaliției guvernamentale, ci și integrarea României în UE, ținând cont de faptul că autoritățile de la București și-au asumat-o ca obligație în negocierile de aderare la Uniune. Poate că teama activării clauzei de salvgardare va limita tentativele previzibile de sabotare a legii, iar salvarea României va veni, ca de multe alte ori, din exterior.


(580 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Averile așteaptă controlul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56086301803589 seconds.