Miercuri, 18 Mai 2005 - 07:55 AM Aleg.RO: Politicieni bogați, cetățeni săraci

Publicat de: Bogdan CHIRIEAC

Gândul În sfârșit, politicienii din România nu au mai impresionat Europa doar prin cea mai lungă tranziție din Europa de Est, prin cele mai mari tunuri în privatizare, cele mai mari hoții în siderurgie, petrol și gaze. În sfârșit, politicienii români au reușit să aibă o contribuție la plasarea României pe un loc fruntaș în Europa. De când s-au publicat pe Internet averile oamenilor politici români, Occidentul a rămas cu gura căscată: cea mai săracă țară din Europa dintre viitorii membri UE are cea mai bogată clasă politică.

Plecați cu punga de un leu în anii 90 la Strasbourg, românii intrați în politică își pot face acum cărți de fidelitate la Cartier și Chopard. Cu excepția lui Berlusconi, care are el însuși 11 miliarde de dolari – avere la care probabil că visează orice politician român mai răsărit – guvernul României e mai avut decât orice alt guvern european. Mulți premieri din Europa s-au făcut pur și simplu de râs în fața colegilor români. Britanicul Tony Blair e chiar socialist. Având patru copii, omul o duce greu, iar soția sa, Cherie, avocat de profesie, muncește de-adevăratelea, nu încasează comisioane, pentru a-și întreține familia. Cancelarul Schroeder numără și el o avere de numai câteva sute de mii de euro. Resurse secrete nu are, altfel cele trei soții de care a divorțat până acum ar fi dezvăluit de mult totul presei. Dacă în Europa de Vest se presupune că lucrurile s-au așezat de mult, ei bine, România se dovedește fruntașă chiar și în Estul fost comunist. Astfel, premierul ceh Stanislav Gross a fost luat la întrebări în parlament de unde a avut să plătească cash o biată rată de 50 000 de dolari pentru un apartament în Praga. Autoritățile cehe au constatat că veniturile acestuia nu i-ar fi permis să acumuleze o asemenea sumă dintr-o dată. Faptul e considerat probabil ridicol de clasa politică din România. Anul trecut, un demnitar PSD-ist a lăsat mască serviciul de informații dintr-o țară occidentală după ce a achiziționat, într-un singur week-end petrecut într-o capitală europeană, bunuri în valoare de 180 000 de euro.

Dar nu doar banii sunt problema. Cehul a încercat totuși să-și cumpere apartamentul. Categoric, i-ar fi fost de folos expertiza fostului primar al Bucureștiului, Traian Băsescu, care și-a atribuit direct un apartament cu tot ce trebuie în buricul Capitalei. Nici premierul ungar Ferenc Gyurcsany nu a fost lăsat în pace. Om de afaceri înainte de a intra în politică, el a dobândit o avere de 16 milioane de dolari începând din 1990. Mai puțin decât un secretar de stat dintr-un minister economic la capătul a patru ani de mandat. Marele prieten al UDMR, Viorel Hrebenciuc, are, conform declarației de avere, numai în Voluntari terenuri care, la prețul pieței, valorează 40 de milioane de euro. Iar mărunțișul nici n-a mai fost adăugat. Oricum, românii au servit o lecție usturătoare ungurilor: premierul Tăriceanu șade pe 30 de milioane de dolari, vicepremierul George Copos pe circa 200 de milioane. Desigur, el nu se poate compara cu magistrul său, Dan Voiculescu, care trece de jumătate de miliard...

Dar nu doar oamenii de afaceri care au intrat în politică umilesc Europa. Un biet politician de provincie, Gheorghe Seculici, ajuns vicepremier, rupe gura târgului cu averile sale și cu casa cumpărată tocmai în America. Nu există în România polițiști și procurori care să ia la bani mărunți averile politicienilor nici acum la instalare, darămite la sfârșitul mandatului. La fel cum nu există evaluatori nici pentru operele de artă ale lui Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu sau Miron Mitrea. Vorba ceea, tablouri are până și domnul Ion Iliescu, să-i dea Dumnezeu sănătate. Europa știe bine că ce s-a pus pe Internet este doar vârful aisbergului. Achizițiile în străinătate, conturile bancare uriașe au determinat Occidentul să lanseze campania anticorupție în România. Și asta din momentul în care a devenit evident că țara va fi totuși integrată în Uniunea Europeană, indiferent cât se chinuie unii s-o ducă în mijlocul Mării Negre sau în Caucaz.


(554 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Bogdan CHIRIEAC


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Politicieni bogați, cetățeni săraci | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6807599067688 seconds.