Vineri, 28 Noiembrie 2014 - 05:58 AM Aleg.RO: Initiatorii legii limitarii mandatelor alesilor locali au ramas fara prieteni in propriile partide

Publicat de: ---

Puterea taguri: initiative, lege, limitare, mandate, succesive, alesi, locali, primari, consilieri, cezar, preda

O initiativa legislativa adoptata tacit de Camera Deputatilor da fiori unor primari, consilieri judeteni si locali . Noua lege stipuleaza ca alesii locali vor avea dreptul la doar doua mandate consecutive. Cei mai multi primari critica initiativa, comentand ca acelasi pricipiu ar trebui sa se aplice si parlamentarilor. Pentru ca legea nu se poate aplica retroactiv, la calculul mandatelor ar putea intra doar cel aflat in curs de exercitare. Daca legea va trece si de Senat, miza alegerilor locale va creste considerabil. Guvernul critica initiativa, pe care o considera neconstitutionala.

Deputatii PDL Cezar Preda si Gheorghe Udriste sunt initiatorii proiectului de lege care prevede limitarea mandatelor alesilor locali. Initiativa a avut termen de dezbatere si vot final la 15 octombrie, data la care parlamentarii erau preocupati de alegerile parlamentare si au intrat in vacanta. Proiectul prevede ca nici o persoana nu poate indeplini mai mult de doua mandate succesive: functia de primar, consilier local, consilier judetean, presedinte de consiliu judetean. Este posibil insa ca, dupa doua mandate, un ales local sa stea „pe bara” patru ani, apoi i se va permite sa detina alte doua mandate succesive.

Initiatorii au considerat ca dupa doua mandate consecutive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila si exista situatii concrete in care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunitati a dus la acuzatiile de nepotism, conflict de interese sau coruptie. Pentru alesii locali apreciati de comunitati exista o recompensa, pentru ca cei care s-au dovedit gospodari buni si corecti pe parcursul celor doua mandate succesive pot sa revina in fruntea comunitatiii dupa patru ani. Primarii de comune, care abia si-au vazut majorate indemnizatiile, percep initiativa ca o lovitura. Cei mai multi ii critica pe parlamentari, „care sunt din secolul trecut in Parlament”, altii, cei siguri pe ei, nu se simt deranjati de actul legislativ adoptat saptamana trecuta de Camera Deputatilor. În plus, din februarie 2014, alesii locali, mai putin consilierii locali si generali, au vechimea in munca si stagiul minim de cotizare asimilate cadrelor militare, politistilor, deci nu se pot vaita de o pensie derizorie si se pot retrage linistiti.

“Initiativa am depus-o inca din primavara acestui an. Nu are nici o sansa sa treaca de Senat. Am ramas fara prieteni, inclusiv primarii din partidul meu ma injura”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, democrat-liberalul Cezar Preda.

Mai bine continuitate decat dominatie politica

În replica, Guvernul sustine ca limitarea mandatelor unui ales local este neconstitutionala. Mai mult, in documentul guvernamental se atrage atentia asupra naturii mandatelor. Mai exact, nu se specifica daca mandatele succesive pot fi de aceeasi natura sau diferite. De exemplu, daca un mandat de primar si unul de consilier se pot numi „mandate succesive”. Guvernul recunoaste ca limitarea mandatelor ar fi buna, pentru ca ar aduce un „aflux de idei proaspete, ar evita dominatia politica si conceptul de neinlocuire”. Pe de alta parte, efectul limitarii mandatelor ar avea „un impact negativ asupra calitatii si continuitatii politicilor publice si poate produce incertitudine politica majora”.


(837 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Initiatorii legii limitarii mandatelor alesilor locali au ramas fara prieteni in propriile partide | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61989712715149 seconds.