Joi, 27 Noiembrie 2014 - 06:03 AM Aleg.RO: Nicolescu: Guvernul are acordul scris al CE, pretul la gaze pentru CET-uri nu va creste

Publicat de: ---

AMOS News

El a adaugat, in sedinta de guvern, ca nu s-a pus niciodata problema ca pretul la gaze sa fie majorat pentru CET-uri .

La randul sau, premierul Victor Ponta a precizat ca nota primita din partea Comisiei Europene (CE) clarifica faptul ca CET-urile sunt considerate prioritare la achizitionarea gazelor din productia interna.

"Este o perioada cu tot felul de declaratii, probabil mai mult politice si mai putin serioase. Nu se creste nici pretul la gaze la populatie, nici la CET-uri. Avem inclusiv comunicarea oficiala de la Comisia Europeana legata de faptul ca CET-urile sunt considerate prioritare la achizitionarea gazelor din productia interna", a spus Ponta in sedinta de guvern, cerand ministrilor sa prezinte public clarificari imediat ce apar "zvonuri".

Luni, presedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat, la o dezbatere organizata de comisie, ca pretul la energie termica poate creste de la 1 ianuarie 2015 pentru consumatorii casnici racordati la sistemul centralizat, aratand ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) propune adoptarea unei ordonante de urgenta pentru a nu exista acest risc.

"Vorbim doar de eventualitatea cresterii pretului la energie termica, nu gaze naturale. Gazele naturale nu vor avea la consumatorii casnici nicio crestere. La energie termica exista acest risc pentru cei care sunt racordati la sistemul cenrtralizat intrucat, pana la 31 decembrie, aveau acelasi statut ca si consumatorul casnic obisnuit, adica cei care se incalzeau cu centrala termica de apartament. De la 1 ianuarie, liberalizandu-se pretul la gaze naturale pentru industrie, producatorii mari de energie termica, spre exemplu Electrocentrale Bucuresti, cuprinsi in zona de industrie, ar trebui sa plateasca pretul pietei libere. Pretul pietei libere este undeva intre 89-90 lei pe Megavatt/ ora, pretul reglementat in zona captiva, unde este consumatorul casnic, este in jur de 51-52 lei, adica este un pret mai mic in zona captiva cu vreo 40 de lei. Ca sa nu se transfere acest pret mai mare cu 40% de la 1 ianuarie la consumatorul casnic racordat la sistemul centralizat, pentru ca el nu are nicio vina, tot consumator casnic este, atunci este nevoie, si acest lucru a fost prezentat astazi in raportul ANRE, Autoritatea propune sa modifice Guvernul printr-o ordonanta de urgenta precizarea din calendarul de liberalizare aferenta consumatorului casnic care se alimenteaza cu caldura din sistemul centralizat", a spus Iancu, deputat PSD.

Ulterior, surse din PSD au relatat ca mai multi deputati ai partidului s-au aratat nemultumiti de anuntul privind cresterea in 2015 a pretului la energia termica pentru consumatorii casnici, Iulian Iancu fiind nevoit sa dea explicatii tehnice la sedinta de grup.


(126 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Nicolescu: Guvernul are acordul scris al CE, pretul la gaze pentru CET-uri nu va creste | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59332704544067 seconds.