Miercuri, 18 Mai 2005 - 07:41 AM Aleg.RO: Melescanu: Discutia despre anticipate risca sa afecteze integrarea

Publicat de: C. Cristofan

gardianul Teodor Melescanu, vicepresedintele Senatului si vicepresedinte al PNL, si-a exprimat opiniile referitoare la cateva probleme care agita clasa politica romaneasca in ultimul timp: alegerile anticipate vehiculate de presedintele Traian Basescu si o eventuala fuziune intre PNL si PD. In cadrul unui interviu mai amplu, Melescanu sustine: "Pozitia noastra este extrem de clara la nivelul PNL", transmite Rador. In contextul in care liberalii s-au pronuntat deja ca alegerile anticipate ar putea avea loc dupa publicarea, in noiembrie, a raportului de tara, Melescanu sustine: "Principala sarcina a Guvernului Tariceanu este aceea de a pune in practica programul de guvernare care are un obiectiv foarte clar: aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. A discuta despre alegeri anticipate acum risca sa creeze dificultati pentru realizarea obiectivului nostru fundamental. Chiar dupa semnare si dupa intrarea in vigoare a Tratatului cred ca guvernul va trebui sa faca un efort deosebit pentru a realiza masurile care raman valabile in perspectiva integrarii noastre europene. Dupa aceasta data, nu cred ca organizarea unei confruntari electorale mai poate sa aiba un efect de natura sa puna sub semnul intrebarii obiectivul nostru fundamental.

In legatura cu fuziunea dintre PNL si PD Melescanu a precizat: "Noi avem un protocol de alianta cu PD, care este valabil patru ani. Ceea ce nu inseamna ca nu putem discuta si ideea de fuziune. PD va avea un congres la care isi va decide conducerea, dar si orientarea politica si ideologica. Daca acestea vor permite o apropiere mai mare decat alianta, fara indoiala ca si noi vom fi in favoarea ei". O alta problema de interes major pentru politica nationala este si remanierea Guvernului. Teodor Melescanu a facut intotdeauna o distinctie clara intre remanierea Cabinetului Tariceanu si restructurare. "Actuala structura a Executivului a preluat sistemul de organizare a Cabinetului Nastase, extrem de prolific, cu tot felul de agentii, comitete si comisii, cu sute de ministri secretari de stat si cu multe alte asemenea structuri parazite, care in mare masura erau si pentru satisfacerea unor interese clientelare. Va trebui sa reducem numarul tuturor structurilor. Mai mult, birocratia este una dintre marile probleme pe care le avem, inclusiv in relatiile cu UE", a mentionat vicepresedintele PNL.

Legat de obiectivul principal al guvernarii – integrarea in UE – Teodor Melescanu reuseste sa explice eventualitatea ca usile Uniunii sa ramana inchise pentru noi in 2007: "Punctul de unde nu se va mai putea intoarce nimeni este raportul de tara. Daca se va constata ca Romania si Bulgaria au facut suficiente progrese, nu se va mai putea folosi clauza de salvgardare. Principala problema este ce se intampla in UE, in Germania, in Franta. Aceste state sunt confruntate cu probleme economice serioase. Al doilea element de care trebuie sa tinem seama este ca UE este confruntata cu doua fenomene: unul este cel de extindere, si al doilea este cel de aprobare a noii Constitutii europene. Evident ca intr-un asemenea context, o factura cum este cea care se va plati pentru Romania si Bulgaria, estimata la 44,4 miliarde de euro, nu este un argument forte in favoarea ratificarii Constitutiei. Intrebarea lor e simpla: de ce trebuie sa mai adaug eu ceva la impozitul meu doar ca sa finantez admiterea Romaniei si Bulgariei?".


(578 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la C. Cristofan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Melescanu: Discutia despre anticipate risca sa afecteze integrarea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57127594947815 seconds.